Haberler

Paü'de Yaşlılık Paneli Düzenlendi

Pamukkale Üniversitesi'nde (PAÜ) "1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü" nedeniyle panel düzenlendi.

PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen panelde Prof. Dr. Velittin Kalınkara "Yıl 2040 Yaşlılara Ölüm", Doç. Dr. Şahin Kapıkıran "Yaşlılıkta Duygusal Sorunlar" ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Körükçü ise "Kuşaklararası Aktarım" konulu sunum gerçekleştirdiler.

Panelde ilk olarak söz alan Prof. Dr. Velittin Kalınkara, Dünya Sağlık Örgütü'nün 65 yaş ve üzerini, Birleşmiş Milletler'in ise 60 yaş ve üzerini yaşlı olarak kabul ettiğini söyledi. Yaşlılığın genellikle kadının sorunu olduğunu belirten Prof.Dr. Kalınkara, kadınların erkeklerden fazla yaşaması nedeniyle Dünya üzerinde 60 yaş üzerindeki her 100 kadına karşılık 85 erkeğin olduğunu, 80 yaş ve üzerindeki nüfus için bu oranın 100 kadına karşılık 61 erkek olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE EN HIZLI YAŞLANAN İKİNCİ ÜLKE

Türkiye'nin Endonezya'dan sonra dünyanın en hızlı yaşlanan ikinci ülkesi olduğunu belirten Prof. Dr. Velittin Kalınkara, "Yani Batı'nın 50-60 yılda yaşlılık oranını biz 15-20 yılda yakalamış olacağız. Bundan 5-10 yıl öncesine kadar Türkiye'deki yaşlı oranı yüzde 4'tü ama şimdi yüzde 7.5'e çıktı. Batı'da iki katına çıkmak 30-40 yılda olmuş, bizde ise 15 yılda gerçekleşmiş. Şu an 6 milyon yaşlı nüfusumuz var. Bu sayının 2020 yılında 12 milyona ulaşması bekleniyor. Bu Avrupa'daki 7 ülke nüfusundan daha fazla. Türkiye'de yaşlılara dönük kalıcı çözümler üretildiğini söylemek olanaklı değil. Türkiye'deki 6 milyon yaşlıdan 1 milyonunun acil bakıma ihtiyacı var" dedi. - DENİZLİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Pamukkale Üniversitesi Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title