Haberler

Patlayıcı Maddelerin Zararları Camilerde Anlatılsın" Önerisi

SAVAŞ GÜLER - Konya'da bir gencin, Kurban Bayramı'nda çocukların attığı "torpil" adı verilen patlayıcının isabet ettiği sol gözünü kaybetmesi, bu tür maddelerin satışıyla ilgili denetimleri gündeme getirdi.

Ülke genelinde bayramlarda ve özel günlerde çocuklar tarafından eğlence aracı olarak kullanılan torpil, mantar, maytap gibi patlayıcı maddeler, mağduriyetlere neden oluyor. Son olarak Konya'da bir genç, geçtiğimiz Kurban Bayramı'nın ikinci günü parkta oturduğu sırada çocukların attığı torpil adı verilen patlayıcının isabet etmesi sonucu sol gözünü kaybetti.

Uzmanlar ise satışı yasak olan patlayıcı maddelerle ilgili denetimlerin artırılması, ailelerin ve çocukların bu konuda bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini belirtiyor. Bilinçlendirme çalışmaları kapsamında da bu maddelerin zararlarının camilerde hutbelerde anlatılması önerisinde bulunuldu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyarılar yapılmasına rağmen, her yıl bu tür vakıalardan dolayı birden çok kişinin hastanelere başvurduğunu söyledi.

Bu patlayıcılardan özellikle çocukların zarar gördüğünü anlatan Özkağnıcı, "Çocukların kullandığı patlayıcı maddeler nedeniyle ciddi yaralanmalarla karşılaşıyoruz. Bu tür maddelerin çocuklardan uzak tutulması ve toplumun bilinçlendirilmesi için hem emniyet yetkililerine hem de Diyanet İşleri Başkanlığına yazılı başvuruda bulunduk." dedi.

Özkağnıcı, özellikle Diyanet İşleri Başkanlığının, bayram namazı öncesinde bu tür vakıaların önüne geçilebilmesi için, hutbede bu konuya yer vermesinin faydalı olacağını belirtti.

İlgili mercilerin, bu hassas konu üzerinde toplumda bir farkındalık oluşturması gerektiğini vurgulayan Özkağnıcı, "Çocukların bazen tek gözü, bazen de iki gözü birden patlayıcıdan etkilenip görme yetisini kaybedebiliyor. Patlayıcı maddelerin çocuklardan uzak tutulması ve ailelerin bilinçlendirilmesi için özellikle bayramlardan önce bu konu Diyanet İşleri Başkanlığı talimatıyla imamlar tarafından hutbelerde anlatılmalı," ifadelerini kullandı.

"Denetimler daha da artırılmalı"

Özkağnıcı, çocukların oynadığı patlayıcı maddeleri bir eğlence olarak gördükleri belirterek şunları kaydetti:

"Torpil, mantar tabancası gibi çocukların ilgi gösterdiği patlayıcı maddeler, bazı bakkallar veya marketlerden kolayca temin edilebiliyor. Denetimler daha da artırılmalı ve bu tür maddelerin satılması emniyet tarafından engellenmeli. Özellikle ailelerin bu konuda daha hassas olması gerekiyor. Bu maddelerin zararları konusunda çocuklar mutlaka bilinçlendirilmeli. Uzun yıllar tedavisi devam eden, birden fazla ameliyat gerektiren ve sonucunda da körlükle sonuçlanabilecek yaralanmalar söz konusu olabiliyor."

Konya'nın Çumra ilçesinde Kurban Bayramı'nın ikinci günü parkta oturduğu sırada çocukların attığı torpil adı verilen patlayıcının isabet etmesi sonucu sol gözü görme yetisini kaybeden Lütfi Daldı (18) da dünyasını karartan bu acıyı başkalarının da yaşamaması için ailelerin dikkatli olmasını istiyor.

Daldı, satışı yasak olan torpilin isabet ettiği sol gözünün artık göremeyeceğini belirterek, "Bundan sonraki süreçte 3 veya 4 defa daha ameliyat olacağım ama gözüm yine de düzelmeyecek. Ben polis olmak istiyordum. Artık olabilir miyim bilmiyorum. Bu tür patlayıcı maddeler bakkallar ve marketlerde hala satılıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

"Bakkallar çocukların hayatlarıyla oynuyor"

Anne Şerife Daldı da oğlunun sol gözünü kaybetmesiyle hayallerini de yitirdiğini ifade etti.

Acı olaydan dolayı bayramı büyük üzüntü içinde geçirdiklerini anlatan Daldı, "Bakkallar '5 kuruş kazanacağız' diye çocukların hayatlarıyla oynuyor. Aileler de çocuklarına harçlık verdiklerinde onların ne aldıklarına baksın. Bu bize ve diğer ailelere bir ders olsun." diye konuştu.

Evladının gözüne baktıkça içinin kan ağladığını vurgulayan anne Daldı, şunları kaydetti:

"Yetkililerden bir an önce bu patlayıcı maddelere karşı daha ciddi önlem almasını istiyorum. Benim oğlum daha 18 yaşında. Askere gidecek, evlenecek ve bir iş sahibi olacaktı ama şu anda mağdur duruma düştü. Askere gidebilmesi benim en büyük hayalimdi. Ben de diğer arkadaşları gibi oğlumu uğurlayıp vatan nöbetine göndermek isterdim ama bir torpil parçası hayatımızı tamamen karattı."

Kaynak: AA / Güncel

Kurban Bayramı Meram Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title