Haberler

Patates Karantina Etmenlerinin Teşhisi ve Risk Değerlendirme Çalıştayı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin, yılda yaklaşık 4.7 milyon ton patates üretiminin yapıldığı Türkiye’de üretimin her aşamasında uluslar arası standartlara büyük önem verdiklerini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin, yılda yaklaşık 4.7 milyon ton patates üretiminin yapıldığı Türkiye'de üretimin her aşamasında uluslar arası standartlara büyük önem verdiklerini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı ve Zirai Mücadele Merkezi Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Patates Karantina Etmenlerinin Teşhisi ve Olası Risklerin Değerlendirmesi Çalıştayı' Nevşehir'de gerçekleştiriliyor..

Toplantının açılışında konuşan Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Nevşehir'de 2015 yılında il genelinde 55 bin dekar alanda yaşlık ve kışlık patates ekiminin gerçekleştirildiğini kaydetti. İklim şartları ve toprak yapısı nedeniyle piyasanın en çık tercih edilen patatesin üretiminin gerçekleştirildiği Nevşehir'de dekar başına 4-5 ton rekolte alınabildiğini ifade eden Yılmaz, 2015 yılında il genelinde yaklaşık 250 bin ton patates rekoltesine ulaşıldığını söyledi. Türkiye'nin patates ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Nevşehir'in bunun yanında patatesin depolanması konusunda da sahip olduğu doğal yer altı soğuk hava depoları sayesinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, bölgede bini aşkın depoda her yıl yaklaşık 1 milyon on patatesin depolandığını açıkladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin ise; ekimi yapılan 130 bin hektar alanda Türkiye'de yaklaşık 4.7 milyon ton patates üretimi yapıldığını açıkladı. Bakanlık olarak patates üretiminde uluslar arası standartlara büyük önem verdiklerini kaydeden Şahin: "Önemli ölçüde patates üretimimizin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bununla birlikte uluslar arası ticaretimizde de güçlü rekabet edilebilir düzeyde bu üretimin gerçekleştirilmesi, sürdürülebilmesini önemsiyoruz. Bunun içinde biz gerek zararlılarla olsun gerekse karantina etmenleri ile ilgili yaptığımız çalışmaları uluslar arası standartlarda yapmak istiyoruz ve yapıyoruz. Dünya Bitki Koruma Örgütü ve Akdeniz ve Avrupa Ülkeleri Bitki Sağlığı Organizasyonunun belirlediği standartlar var. Bu standartları aynı zamanda Dünya Ticaret Örgütü'de referans olarak alıyor. Bizde bu konuda yaptığımız bütün çalışmaları bu standartlarda yapıyoruz. Bunun için tabii ki uluslar arası tarım ticaretinde Dünya Ticaret Örgütü anlaşmazlıklarda çözüm noktasında bu standartları referans alıyor. Biz bu standartları çok önemsiyoruz ve bütün üretimimizi bu standartlarda yapmaya çalışıyoruz. Onun içinde burada yabancı uzmanlarımızda var. Onlarla ve kendi uzmanlarımızla yapacağımız bilgi paylaşımı sonrasında çalıştay bitiminde bir sonuç açıklaması olacak" dedi.

Şahin'in açılış konuşmasının ardından ABD, Kanada ve Hollanda'dan zirai mücadele araştırma görevlilerinin katıldığı çalıştay da; Türkiye'de Patateste Karantina ve Bitki Paportu, Virüs ve Viroid Teşhisi, Patates karantina organizmalarının tespit ve tanı metaodları ile Kanada ve NAPPO açısından olası riskler, Bakteri teşhisi, Nematod teşhisi, örnekleme metodu, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Çalıştay 9 ekim 2015 tarihinde sona erecek. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Murat Şahin Okan Yılmaz Nevşehir Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title