Haberler

Pastırma ve Sucukta Bayram Bereketi

KTB Başkanı Ünlü: "Bayram nedeniyle pastırma ve sucuk satışlarında yüzde 25 civarında artış var. Tatil için şehir dışına çıkan veya şehir dışından Kayseri’ye gelen vatandaşlarla birlikte gurbetçiler yoğun bir şekilde pastırma sucuk alıyor" "Yılda 30 bin ton sucuk, 2 bin ton da pastırma tüketiliyor. Pastırmanın yüzde 90'ını, sucuğun da yüzde 40'ı Kayseri'de üretiliyor"

MUSA ÖZYÜREK - Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, bayram öncesinde pastırma ve sucuk satışlarında ciddi artış yaşandığını belirterek, "Bayram nedeniyle pastırma ve sucuk satışlarında yüzde 25 civarında artış var. Tatil için şehir dışına çıkan veya şehir dışından Kayseri'ye gelen vatandaşlarla birlikte gurbetçiler yoğun bir şekilde pastırma sucuk alıyor" dedi.

Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında havaların sıcak olması ve vatandaşların sebze-meyveyi tercih etmesi nedeniyle pastırma sucuk satışlarında durgunluk yaşandığını ancak son 4-5 gündür esnafa hareketlilik geldiğini söyledi.

Türkiye genelinde pastırmanın en fazla ocak ve ağustos aylarında satıldığını ifade eden Ünlü, bu yıl gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüş dönemi olması ve bu döneme Ramazan Bayramı'nın da denk gelmesi nedeniyle satışların beklenenden daha fazla olduğunu vurguladı.

Ete yüzde 10 zam gelmesine rağmen üreticiler olarak pastırma ve sucuğa ramazan ayı içinde zam yapmadıklarını, bu kararlarının bayram öncesi de geçerli olduğunu belirten Ünlü, şunları kaydetti:

"Fiyatlar geçen yılla aynı. Ramazan ayında zam yapmayacağız diye söz verdik. Borsaya üye firmalara da gerekli talimatları verdik ve onlar da pastırma ve sucuğa zam yapmadı. Şu anda dana etinden yapılmış sucuğun perakende fiyatı 25-30 lira arasında değişiyor. 12 liraya da satılan sucuklar var ancak onlar tavuk etinden yapılıyor. Pastırmanın kilogram fiyatı da 45-60 lira arasında değişiyor. Normal karaparça pastırmanın fiyatı 45, bonfile pastırmanın fiyatı 55 ve en iyi pastırma olarak bilinen sırt pastırmanın fiyatı ise 60 lira."

Ünlü, satışların ramazan ayı içinde durgun olduğuna değinerek, "Ancak bayram nedeniyle pastırma ve sucuk satışlarında yüzde 25 civarında artış var.Tatil için şehir dışına çıkan veya şehir dışından Kayseri'ye gelen vatandaşlarla birlikte gurbetçiler yoğun bir şekilde pastırma sucuk alıyor. Gurbetçilerin bir kısmı bayram öncesi gitmeye başladı. Büyük bir kısmı da bayram sonrasında yaşadıkları ülkelere dönecek. O nedenle satışlardaki bu yoğunluğun bayram sonrasında da devam edeceğini ümit ediyoruz. Çünkü gurbetçiler her yıl memleketlerinden dönerken en az 2-3 kilo pastırma alıyor."

Müşteriye yetişmekte zorlanıyoruz

Kayseri'de 3 kuşaktır pastırmacılık yapan Abdullah Akçakoyunlu da fiyatların geçen yıla oranla yüzde 10 civarında düştüğünü belirterek, "Pastırma ve özellikle sucukta kampanyalar düzenledik. Satışlarımız 15-20 gündür durgundu ama son birkaç gündür yoğunluk arttı. Özellikle şehir dışından bayram ziyareti için Kayseri'ye gelen ve yine Kayseri'den başka illere bayram ziyareti için giden vatandaşlar hediyelik olarak pastırma sucuk alıyor. Bu da satışları ciddi manada artırdı. Müşteriye yetişmekte zorlanıyoruz" diye konuştu.

Almanya'da yaşayan Cesur Yıldırım ise bayramın ikinci günü dönüş yapacaklarını ve dönmeden önce pastırma sucuk aldıklarını söyledi. Her yıl izne geldiklerinde mutlaka pastırma sucuk aldıklarını belirten Yıldırım, Alman komşularına da ikram ettiklerini ve onların da pastırma ve sucuğu çok sevdiğini söyledi. - Kayseri

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title