Haberler

Pascal Nouma, Pulmoner Hipertansiyon Derneği'nin, '5 Mayıs Dünya Pulmoner Hipertansiyon Günü'...

Kamuoyunda Pulmoner Hipertansiyon ile ilgili farkındalık oluşturmak için gerçekleştirilen etkinlikte Pulmoner Hipertansiyon Derneği Başkanı Ümit Atlı, kamuoyunda pek iyi bilinmeyen hastalığınerken teşhis ve tedavisinin önemine dikkat çekti.

Kamuoyunda Pulmoner Hipertansiyon ile ilgili farkındalık oluşturmak için gerçekleştirilen etkinlikte Pulmoner Hipertansiyon Derneği Başkanı Ümit Atlı, kamuoyunda pek iyi bilinmeyen hastalığınerken teşhis ve tedavisinin önemine dikkat çekti. Atlı; 'Pulmoner Hipertansiyon (PH), vücutta dolaşan kanı oksijenlenmek üzere kalpten akciğerlere getiren damarlarda (pulmoner arterlerde) kan basıncının artması sonucu ortaya çıkıyor. Pulmoner hipertansiyon hastası kişiler hiçbir eylemde bulunmasa dahi buz hokey maçında güç harcayan buz hokeyi oyuncuları gibi nefes nefese kalabiliyor. Hastalarda çabuk yorulma, dudaklarda morarma, baş dönmesi, bayılma, göğüste sıkışma hissi, göğüs ağrısı, çarpıntı, bacaklarda şişkinlik gibi etkiler görülüyor. Tanı konulmadığı ve tedaviye başlanılmadığı takdirde hastalık hızla ilerliyor, belirtiler sürekli hale geliyor, yaşamı kısıtlıyor ve hastanın kişisel ihtiyaçları karşılanamaz hale getiriyor. Hatta tedavi için geç kalındığında hastalık ölümle bile sonuçlanabiliyor. Gerçekleştirdiğimiz bu bu tarz etkinliklerle Pulmoner hipertansiyon ve belirtileriyle ilgili kamuoyunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz' dedi.

Maç sırasında bir de gol atan Pascal Nouma, kameralara gülümseyerek 'Pulmoner Tansiyon için Nefes Nefese' sloganıyla buz hokeyinin yeşil sahalara benzemediğini, futbolun daha kolay olduğunu söyledi. PAH'ın vücutta görülen etkileri, astım ve koah gibi başka hastalıkların bulguları ile karıştırılabiliyor. Pulmoner Hipertansiyonun Belirtileri

Çabuk yorulma ve kronik yorgunluk, nefes darlığı (özellikle iş yaparken), baş dönmesi (Ayakta dururken ve merdiven çıkarken), bayılma, göğüste sıkışma hissi, göğüs ağrısı (Özellikle iş yaparken), çarpıntı, iş yapma kapasitesinin azalması, bacaklarda şişlik, kişisel ihtiyaçların karşılanamaması.

Tanı Konmasının Önemi: Hastalık ileri evrelerde kalp yetmezliği ve ölümle sonuçlanabiliyor

PAH hastalarının en kısa sürede tedavi almaya başlamaları için hastalık tanısının en erken sürede konulması gerekiyor. Ama başlangıçta görülen belirtiler hastalığa özel olmadığı için tanı konulması gecikebiliyor. Hastanın öyküsü ise şüphelenmek ve tanı koymak için önem arz ediyor. Hastalık tanısının konulması için şu yolların izlenmesi tavsiye ediliyor:

Kalp ve akciğer fonksiyonlarını gösteren ve detay teşhisi için yapılması gereken testler, Akciğer Grafisi, Solunum Fonksiyon Testleri, Sintigrafi, Bilgisayarlı Tomografi, Kan Testleri, Uyku Çalışması, Sağ Kalp Kateteri (Kesin tanı koyma yöntemi).

Nadir ama ciddi bir hastalık

Pulmoner Hipertansiyon tanısı bir kez konulduktan sonra hastalığın hangi evrede olduğunun da belirlenmesi gerekir. Hastalığın evrelemesi Dünya Sağlık Örgütü (WHO) veya New York Kalp Cemiyeti (NYHA) tarafından yapılan fonksiyonel sınıflandırmalar ile yapılır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) veya New York Kalp Cemiyeti (NYHA) fonksiyonel sınıflaması tek yönlü bir şekilde hastalık şiddetini belirler ve hastanın günlük hayatındaki belirtilerin fiziksel aktivitelerine ne kadar yansıdığını ortaya koyar. Hastalık 4 fonksiyonel evreden oluşur. Hastalığın en hafif evresi birinci evredir. Genellikle hastalık mevcuttur ancak henüz teşhis edilememiştir. İkinci evrede hasta şanslıysa teşhisi konulmuştur. Bu evrede sıkıntılar baş gösterir ve hastada çabuk yorulmalar görülür. Üçüncü evrede ise hastalık artık tam anlamıyla kendini hissettirir. Bu dönemde nefes darlığı görülür ve hasta oksijen kullanmaya başlar. Ayrıca hasta bu dönemde, kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz. Hastalığın son evresinde ise hastalık en şiddetli halini gösterir. Bu dönemde, hasta istirahat halinde bile pek çok belirtiyi yoğun bir şekilde hissetmektedir. Bu evrede tek çare ise uygun bir akciğer naklidir. Dünyada nadir hastalıklar olarak tanımlanan ve Avrupa'daki tanıma göre, toplumda 10 bin kişiden beşinde görülen hastalıklardan biri Pulmoner Hipertansiyon hastalığıdır. Hastalık, adında "hipertansiyon" terimini taşıması nedeniyle kamuoyunda da yüksek tansiyon ile karıştırılmakta ve ciddiyeti yeterince algılanamamaktadır. Bu gerçekler ışığında bakıldığında, toplumun yaklaşık yüzde altısı 'Nadir Hastalık' diye adlandırılan bu hastalıklardan etkileniyor. Rakamlar, konunun hassasiyetini açık bir şekilde ortaya koyuyor. Yani nadir hastalıklar, hiç de küçümsenmeyecek bir sağlık sorunu oluşturuyor.

(Tür: Ankara)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü Pascal Nouma New York Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title