Haberler

Paşazade'den Azerbaycan Meclis Başkanı'na "Kur'an" Uyarısı

Kafkasya Müslümanları İdaresi Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade, Kur’an-ı Kerim’in Azerice okunmasını savunan Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov’u uyararak, “Kur’an-ı Kerim’in Azerbaycan dilinde okunması söz konusu olamaz” dedi.

Kafkasya Müslümanları İdaresi Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade, Kur'an-ı Kerim'in Azerice okunmasını savunan Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov'u uyararak, "Kur'an-ı Kerim'in Azerbaycan dilinde okunması söz konusu olamaz" dedi.

Paşazade, beraberindeki Azerbaycan Ortodoks Kilisesi Lideri Aleksandar Issein, Roma Katolik Kilisesi Bakü Ardinasyusu Father Vladimir Fekete ve Azerbaycan Dağ Yahudileri Lideri Mileke Yevdise'nin de aralarında bulunduğu çeşitli dinlere mensup inanç önderleri ile birlikte patrikhaneye gelerek Fener Rum Patriği Bartholomeos'u ziyaret etti.

Yaklaşık 1.5 saat süren ziyaretin sonunda İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kafkasya Müslümanları İdaresi Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade, Azerbaycan'da tartışmaya açılan Kur'an-ı Kerim'in Azerice okunması fikrine karşı çıktı. Azerbaycan Milli Meclisi'nin dünkü oturumunda gündeme gelen ve Meclis Başkanı Oktay Esedov'un savunduğu tasarıya karşı olduklarını belirten Paşazade, tercümelerin yeterli olmadığını savunarak, "Kur'an-ı Kerim'in Azerbaycan dilinde okunması söz konu olamaz. Bu bizim kanaatimizce düzgün ve doğru bir fikir değil. Bu bence düzgün düşünülmemiş bir konu. Bunu Oktay Bey ile zaman zaman görüştüm ben. Dedim; 'Kur'an, Azerbaycan dilinde tercümesi edilsin, Kuran'da neler yazılmış, neler var diye.' Tercümeler yeterli değil. Kur'an-ı Kerim'in Azerbaycan dilinde okunması söz konusu olamaz. Bu bizim kanaatimizce düzgün ve doğru fikir değil. Azerbaycan halkı kendi dini medeniyetini bugüne kadar korumuştur. Milli ananesini saklamayı çok önemsemiştir. Bütün devletlerde olduğu gibi Azerbaycan'ı yıkamayan güçler, din vasıtası ile yıkmaya çalışmaktadır. O radikal güçlerin bizim için dayanağı, kökü yoktur. Azerbaycan milleti tarih boyunca öz ananesini, öz dinini, öz dilini saklayan bir millet olmuştur. Bu İslam dinini yok etmek isteyenlere karşı saklayıp bugünlere getirmişse bundan sonra da koruyacaktır" dedi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos'u ziyaretinin daha önceden belirlenmiş bir ziyaret olduğunu da kaydeden Paşazade, "Bu ziyareti önceden planlamıştık. Patrik Hazretleri Azerbaycan'a gelmişti. Bu iade-i ziyaret niteliğinde. Ziyaretimizin esas maksadı, dini meseleleri ele almak. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki hem Müslüman, hem Hıristiyan, hem başka dinlere ait olan kesimleri ile ilgili görüşme yapıyoruz. Ayrıca dünyada baş gösteren hadiseleri birlikte tahlil etmek için bir aradayız" diye konuştu.

Din adamlarının Patrikhane'deki görüşmesi, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un, kendini ziyarete gelen din adamlarına, içinde sakız tatlısı bulunan su ve kahve ikramında bulunduğu öğrenildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bartholomeos Azerbaycan Kafkasya Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title