Haberler

Pasaportunun Süresini Uzatmaya Gitti Bir Daha Dönemedi

Çayırova ilçesinde yaşayan Aydın Akşit’in, 12 yıl önce tanışıp evlendiği Moldova uyruklu eşi Valentina Adam, pasaportunun süresini uzatmak için gittiği Moldova’da tutuklandı. Aydın Akşit ve çocukları çaresiz şekilde Valentina Adam’ın serbest bırakılmasını bekliyor.Aydın Akşit (46) ve Valentina Adam (39) çifti 1998 yılında Gebze’de tanışıp 2002'de dini nikâhla evlendi. Bu evlilikten 2004 yılında Yunus Emre ve 2005 yılında Furkan dünyaya geldi. Valentina, Ocak 2014’de Gebze Müftülüğüne başvurarak Müslüman olup Ayşe ismini aldı.

Valentina (Ayşe), Müslüman olduktan 16 gün sonra pasaportunu yeniletmek için Moldova’ya gitti. Ülkesine gidince Moldova polisi tarafından insan ticareti yaptığı gerekçe gösterilerek tutuklanıp hapse atıldı. Ülkesinde tutuklu bulunan Valentina Adam’ın serbest kalması için savcı eşinden 17 bin Avro talep etti. Geçimini nakliyecilik yaparak geçiren Aydın Akşit bu parayı denkleştiremeyince eşinin kurtulması için önce Dışişleri Bakanlığı’na daha sonra Başbakanlığa yazılı başvuruda bulundu.

Akşit, ayrıca Moldova Başkonsolosu aracılığıyla Moldova Cumhurbaşkanı’na eşinin serbest bırakılması için dilekçe yazdı. Aylardır eşinin serbest kalması için mücadele veren Aydın Akşit, yetkililerinden yardım beklediğini söyledi. Aydın Akşit, 12 yıldır evli olduklarını belirterek şöyle konuştu: “1998 yılında bir arkadaşımın aracılığıyla Valentina ile tanıştık. 2002 yılında dini nikah kıyarak evlendik. İki çocuğumuz dünyaya geldi. Eşim 2002 yılından sonra ülkesine hiç gitmedi.”

Resmi olarak evli olmadıklarını söyleyen Akşit, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eşim pasaportunun süresini uzatmak için 27 Ocak’ta ülkesi Moldova’ya gitti. Dönüşte ise resmi nikah kıyacaktık. Havalimanına iner inmez Moldova polisi tarafından 2005 yılında insan ticareti yaptığı gerekçe gösterilerek tutuklandı. Serbest bırakılması için gittiği günden bu yana devamlı bizden para talep ediyorlar. İlk başta 20 bin Avro istediler. En son 17 bin Avro’ya düştüler. Şuan bu davaya bakan savcı bu parayı getirmezse istediğim kadar 10 yıl 15 yıl yatırtırım diyormuş.”

Tutukluğu saçma bulan Akşit, sözlerine şöyle devam etti: “Eşim 2002 yılı sonunda Türkiye giriş yaptı. 2014 yılına kadar Türkiye’den çıkış yapmadı. Eğer eşimin böyle bir suçu varsa yabancı şube oturum izni vermezdi. Ayrıca, Moldova Konsolosluğu’ndan bir ay geçici pasaport aldık. Kontrollerde kimse bir şey demedi. Eşimin araması olsa illaki bu işlemler esnasında tutuklanırdı. Moldova’ya iner inmez eşimi tutukladılar ve ilk günden itibaren sürekli bizden para telep ettiler.” Akşit, eşiyle bu süreçte iki kere görüştüğünü belirterek şunları söyledi: “Hapse girdikten sonra eşimle iki defa telefonla görüşebildim eşimin demesi parayı yatırmadan serbest kalmayacakmış. Annesiyle görüştürmüyorlar” diye konuştu.

Eşinin serbest kalması için girişimlerde bulunan Akşit, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Dışişleri Bakanlığına, BİMER’e ve Cumhurbaşkanlığına eşimin Türkiye’de yaşadığı ve 2002 yılından beri ülkesine gitmediğine dair içerikli evrakların hepsini gönderdim. Ayrıca Moldova Adalet Bakanlığı’na, Cumhurbaşkanlığına ve Başbakanlığına noter tasdikli tüm evrakları yolladım. Evrakların asilleri Moldova Konsolosluğu’nun bulduğu avukatta bulunmakta. Ancak herhangi bir geri dönüşüm olmadı. Bundan sonra ne tür işlemde bulunacağıma şaşırdım kaldım. Yetkililerden özellikle de Sayın Başbakanımızdan eşimin kurtulması için yardım istiyorum.”

ÖZCAN GEÇAL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çayırova Moldova Türkiye Aydın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title