Haberler

Parti Liderlerine Çocuklardan Kritik Seçim Çağrısı

Türkiye iyiden iyiye seçim havasına girerken, parti liderlerine kritik bir uyarı geldi. İstanbul'da iki gün devam eden Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi'nde liderlerden parti programlarında çocuğa daha fazla yer vermelerini isteyen çocuklar, Haziran ayında yapılacak seçimlerin sınav dönemine denk geldiğini belirterek, iktidar ve muhalefet partilerine çağrıda bulundu: "Sesli ve bayraklı propaganda yapılmasını istemiyoruz. Hiç değilse bu konuda bizim için uzlaşın."

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Şehir Planlama ve Tasarım Merkezi tarafından düzenlenen ve koordinatörlüğünü Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çakırer Özservet'in yaptığı Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi'nin sonuçları, çocukların siyasetle yakından ilgilendiğini ortaya koydu.

Geçtiğimiz hafta İstanbul Harbiye Askeri Müze'de iki gün süren ve herkesin "seksek" oynayarak içeri alındığı kongrede çocuklar, yaşadıkları şehirlerle ilgili eleştirilerini ve taleplerini dile getirirken, mimarlar, şehir plancıları ve akademisyenler de çocuk dostu şehirler yaratmak için atılması gereken adımları tartıştı.

"ÇOCUKLAR STK'LARDA TEMSİL EDİLMELİ"

Teması "Çocukların Şehri" olarak belirlenen kongrenin ilk gününde İngiltere, Finlandiya, KKTC ve Türkiye'den katılımcılar bu alanda yürütülen akademik çalışmaları değerlendirdi.

Finlandiya'dan akademisyen Tomi Kiilakoski, çocuk haklarını sadece çocuklarla yakından çalışanların değil, siyasetçilerin ve sıradan vatandaşların da bilmesi gerektiğin söyledi. Çocukların mutlaka sivil toplum örgütlerinde temsil edilmesi ve yer alması gerektiğini ifade eden Kiilakoski "Sadece dışa dönük ve cesur değil çekingen ve azınlıkta olan çocukların da şehre katılımı sağlanmalı" dedi.

İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi'nden Rosie Parnell de çocukları etkileyen kararlar alınırken mutlaka onların ne istediğinin de sorulması gerektiğinin altını çizdi.

"ŞEHİRLE GÜVENLİKÇİ DEĞİL, GÜVEN OLUŞTURUCU POLİTİKALARLA TASARLANMALI"

Kongrenin düzenleme kurulunda bulunan Sosyolog Erol Erdoğan da, "Şehirleri güvenlikçi değil güven oluşturucu politikalarla tasarlamalıyız. Çocuk ve şehir ilişkisinde en önemli husus oyundur. Binaların ortak otoparkı var da neden çocukların kullanımına tahsis edilmiş ortak bir oyun ve eğlence alanı yok?" diye sordu.

İlk günü akademik sunumlarla tamamlanan kongrenin ikinci günü ise çalıştaylara ayrıldı. Sabah seansında yerel yönetimler ve akademisyenler, öğleden sonraki bölümde ise belediyelerin çocuk meclislerinde yer alan çocuklar ile çocuk kulübü üyeleri, çocuk dostu şehir modelini belirlemek için çalıştı.

Yedi ayrı masada yedi farklı konunun ele alındığı çalıştaylarda çocuklar, "Çocuk hakları", "Yaşanabilir bir mahalle", "Yerel yönetimlerin çocuğun eğitimine, bilime, kültür ve sanata katkısı", "Dezavantajlı, ihmal ve istismara uğramış çocuklar için yapılması gerekenler", "Çocukla iletişim ve medyada", "Çocukların sokaklarda oynayabilmeleri için yapılması gerekenleri" tartıştı. Her masada bir öğretim görevlisinin bulunduğu çalıştaylarda çocuklar, hayallerindeki şehri ve sorunların çözümü noktasındaki düşüncelerini dile getirdi.

Bir hafta süren çalışma sonunda, çalıştaylarda dile getirilen talepler ve öneriler, çocuk dostu şehir modelini ortaya çıkardı. İşte sonuçlar:

BELEDİYELERİN VE AKADEMİSYENLERİN KATILDIĞI ÇALIŞTAY SONUÇLARI

Patates baskı gibi birbirinin aynısı değil, coğrafi ve kültürel özelliklere göre özgün sokakların oluşturulması lazım.

Güvenli olduğu takdirde çocukların bakkala gönderilmesi hem özgüveni artırır, hem de mahalleli ile kaynaşması sağlanır; bu da aidiyet duygusun geliştirir.

Çocukların en temel hakkı çocuk olabilme hakkıdır. Onlara çocuk gibi davranabilme, çocuk gibi özgürce konuşabilme hakkı verilmeli.

Okul bahçelerinin otopark olarak değil, oyun alanları olarak kullanılması gerekir.

Çocuklar hayvan ve doğayı keşfetsin. Ağaçları yalnızca kartonlarda, televizyonlarda hobi bahçelerinde değil, kentin içinde görsünler. Şehrin içinde meyve ağaçları olsun, çocuklar şehirde ağaç görsün.

ÇOCUK ÇALIŞTAYI SONUÇLARI

Bizler doğada oynamak istiyoruz. Hayvanları tanımak ve onları korumak istiyoruz, temiz bir deniz bizim en doğal hakkımız.

Kentsel dönüşüm çalışmalarında bizim isteklerimiz de sorulsun, "Biz kentsel dönüşümün neresindeyiz?"

Bizim kültür ve sanat etkinliği kavramlarına aşina almadığımızı sanmayın; bu etkinlerin olmasını ve bu etkinliklerde yer almak istiyoruz.

Öğretmenlerimizin sigara içmesini istemiyoruz, bu durum bizi çok rahatsız ediyor.

Sağlıklı da olsak engelli de olsak biz çocuğuz ve biz sağlıklı engelli ayrımı yapılmadan hep bir arada yaşamak istiyoruz. Biz birbirimizi tamamlayabilir, birbirimize destek olabiliriz.

Seçimler sınav dönemimize denk geliyor, eğer bu ülkenin geleceği bizsek sesli propaganda istemiyoruz. İktidar ve muhalefet partileri hiç değilse bu konuda bizim için uzlaşsın.

Her yere parti bayrakları asılıyor; bu, binlerce ağacın katledilmesi demek. Bundan vazgeçilsin.

Biz siyaset yapmıyoruz, en saf duygularımızla talep ediyoruz. Partiler, programlarının merkezinde çocuğa daha çok yer versin.

Bizler küçük değiliz, beynimiz en az büyükler kadar büyük

Bize akıllı telefon, tablet değil; enerjimizi atabileceğimiz sokaklar ve parklar sunulsun. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Marmara Üniversitesi İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title