Haberler

Parkinsonda Yanlış Tanıya Dikkat! Ailede Varsa Risk 3 Katına Çıkıyor!

Güncelleme:

Adolf Hitler, Michael J.Fox, Bülent Ecevit gibi isimlerin de yakalandığı parkinson hastalığı konusunda, Uzman Nörolog Remzi Yiğiter yanlış tanıya karşı uyardı.

Özel Hatem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Yiğiter, parkinson hastalığı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Yiğiter, hastalığa ünlü ABD'li aktör Michael J. Fox, Alman politikacı Adolf Hitler, sporcu Muhammed Ali, Türk politikacı ve devlet adamı Bülent Ecevit gibi tanınan sanatçı, politikacı ve devlet adamlarının da yakalandığını hatırlattı.

DOĞRU TANI VE TEDAVİ ÖNEMLİ

Yiğiter, hastalığın ilk kez 19. yüzyılın başlarında James Parkinson tarafından tanımlandığını ifade etti. Yiğiter, parkinsonun diğer hastalıklardan kolayca ayırt edilebilmesine rağmen zaman zaman yanlış tanı konulabildiğine dikkat çekti: "Ellerde titremeyle görülen hastalıklardan en bilineni parkinson hastalığıdır. Muhammet Ali örneğinde olduğu gibi meşhur insanlarda da görülüyor. Ellerde istirahat sırasında titreme olur. Hastanın hareketleri yavaş, yüzü donuktur. Ayakta durma dengesinde bozukluk ve kasların gerilmeye karşı gösterdiği dirençlerdeki değişiklik(rijidite) ile devam eden ilerleyici bir hastalıktır. Ancak her eli titreyen hasta da parkinson değildir. İyi huylu esansiyel tremor durumu da olabilir. Bunları ayırt etmek kolaydır. Parkinson hastalığında titreme istirahat sırasında görülür. Diğer titremelerin neredeyse tamamı hareket sırasında görülür. Hastalık çok sık görülüyor ama tanısı da çok kolay. Gözlemle bile tanı konulabilir. Fakat sıklıkla yanlış parkinson tanıları konulabiliyor. Bu da hastalığın sürecini hızlandırabilir" dedi.

AİLESİNDE PARKİNSON HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

Yiğiter, ailesinde parkinson görülen kişilerin hastalığa yakalanma riskinin 3 katına çıktığını vurgulayarak, "Yakının parkinson hastası ise senin de olma ihtimalin normal insanlardan 3 kat daha fazla denilebilir. Daha çok genetik mutasyon olan ailelerde parkinson görülüyor ama çok da sık değil" şeklinde konuştu.

Hastalığın tedavi süreci hakkında bilgi veren Yiğiter, "Hastalığın durumuna göre, en sık görülen hareket bozukluğu olan esansiyel tremorun tedavisi çok zor değil. Çok nadiren, cerrahi girişim gerektirecek kadar zorlandığımız hastalar oluyor. Ancak genel olarak ağızdan alınacak ilaçlarla büyük oranda hastalar rahatlatılıyor" şeklinde konuştu.
Yiğiter, "Hastaların doktorun söylediği düzende ve şekilde kullanmaları, mümkünse ilaçlarını hiç bırakmamalarını öneririm. Bazı ilaçların belli bir süre sonra yan etkileri olabileceğini bilmelerini istiyoruz. Bu yan etkiler ortaya çıktığında tekrar doktora başvurmaları çok önemli" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Bülent Ecevit Muhammed Ali Adolf Hitler Fox Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title