Haberler

"Bugünkü Cinayetler, Medeniyetler Arasında Değil"

Güncelleme:

ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray'da Biden ve Kerry ile terörle mücadele konusunu görüşüyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Bugünkü cinayetler, medeniyetler arasında değil, medeniyetin kendisiyle medeni dünyaya karşı çıkanlar arasındaki daha geniş bir çatışmanın parçası" diye konuştu.

Kerry, Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna ile ABD Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısının başında, Paris'teki saldırı hakkında açıklama yaptı.

Saldırıyı "korkunç" şeklinde nitelendiren Kerry, Fransalılar'a seslenerek, Amerikalılar'ın sadece bu çirkin şiddet eylemi karşısındaki öfkelerini paylaşmakla kalmadıklarını, aynı zamanda aşırılıklarla mücadelede Fransa'nın yanında olduklarını ifade etti.

Kerry, demokrasinin doğmasına neden olan ülke olarak hiçbir ülkenin özgürlüğün bedelini Fransa'dan daha iyi bilmediğini dile getirdi.

İfade ve basın özgürlüğünün evrensel temel haklar olduğuna işaret eden Kerry, saldırılar olsa da bu ilkelerin yok edilemeyeceğini ve dünyanın, bu değerlerin yok edilmesini isteyenlerin terör ve korkularına yenik düşmeyeceğini kaydetti.

Kerry, "Bugünkü cinayetler, medeniyetler arasında değil, medeniyetin kendisiyle medeni dünyaya karşı çıkanlar arasındaki daha geniş bir çatışmanın parçası. Katiller, Charlie Hebdo'nun öldüğünü iddia etme cüreti gösterdi ama kimse yanlışa düşmesin. Yanılıyorlar" dedi.

Kerry, Fransa'da ve dünya genelinde ifade özgürlüğünün bu tür terör saldırılarıyla yok edilemeyeceğinin gösterileceğini bildirerek, "Bunları yapan insanların anlamadığı şey şu ki, (bu eylemlerle) sadece özgürlüğe değil medeni dünyanın güçlenmesine yönelik taahhüdümüzü güçlendiriyorlar" diye konuştu.

Kerry, daha sonra açıklamasını Fransızca olarak da tekrarladı.

Obama, Biden ve Kerry ile bir araya geldi

ABD Başkanı Barack Obama, Paris'teki saldırının ardından, daha önce gündeminde yer almayan bir toplantı yaparak, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te bir araya geldi. Obama'nın ekibiyle terörle mücadele konusunu görüşmesi bekleniyor.

Toplantı öncesinde basına da kısa bir açıklama yapan Obama, bugün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonda görüşmeyi umduğunu söyledi.

Saldırıyı, "korkakça ve musibet" bir eylem olarak nitelendiren ve "güçlü biçimde" kınayan Obama, Fransa ile her zaman mükemmel bir terörle mücadele ilişkileri olduğunu ve bu noktada Fransa'ya ellerinden gelen tüm desteği vereceklerini bildirdi.

Obama, bu tür saldırıların dünyanın her yerinde olabileceğini anımsatarak, Kerry ile sadece Paris'te değil, dünyanın hemen her yerinde Amerikalılar'ın güvenliği noktasında ihtiyatlı olunması ve bu tür saldırı planları konusunda harekete geçmek gerektiğini de konuşacağını kaydetti. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Barack Obama John Kerry Joe Biden Fransa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title