Haberler

Paris'te Uluslararası Tarım Fuarı

Toplantıya, Türkiye Metro Gıda Satınalma Direktörü Thomas Rudelt ve Satınalma Grup müdürü Ayşin Işıkgece de katıldı.

Toplantıya, Türkiye Metro Gıda Satınalma Direktörü Thomas Rudelt ve Satınalma Grup müdürü Ayşin Işıkgece de katıldı.

Akdeniz'de üretilen tarım ürünlerinin tek etikette birleştirilmesinin kültürel miras konusunda önemini vurgulayan Yavuz Tekelioğlu, Türkiye 1995'den beri coğrafi şartların korunmasına dair yasal uygulamayı gerçekleştiriyor. 177 üründe coğrafi şart oluşmuş durumdadır. Yasal düzenleme tarım ürünleri dışını da koruyor. Tarım ve gıdada 119 tescilli ürün var, 167 ürün tescil bekliyor. Bu ürünler sadece ülkemiz sınırları içinde korunuyor. Avrupa Birliği'nden tescil alabilmek için komisyona başvurmak gerekiyor. Komisyona başvurulmuş 4 ürünümüz var. Bunlardan ilki Antep baklavasıdır. 4 yıl bekledikten sonra 'Antep baklavası' 21 Aralık 2013'te AB resmi gazetesinde ilan edildi. Türkiye'nin Coğrafi Şart Tescili almış ilk ürünüdür. Antep Baklavası artık 28 AB ülkesinde korunuyor. Bu başarı için, Antep Ticaret ve Sanayi Odası'nı tebrik etmek gerekir. Coğrafi işaretler Türkiye için çok önemlidir. Türkiye'de 2500 ürün patent alacak potansiyele sahip? dedi.

Türkiye Metro Gıda Satınalma Direktörü Thomas Rudelt Akdeniz işaretleri ve lokal ürünleri konuşuyoruz. Türkiye bu konuda sahip olma potansiyeli çok yüksek bir ülkedir. Çok iyi bir üretim ülkesi ve sağlıklı ürünler var. Biz Türkiye'de bu konuda çalışıyoruz. Taşköprü'deki tehlikeyi önceden gördük. Taşköprü'de lokal ürünlerin üretiminde son derece büyük azalma görülüyor.10 yılda 50 bin tondan 500 tona düşmüş durumda .Bu da o bölgede coğrafi işaretlere sahip olan lokal sarımsağı son derece büyük bir tehlikenin beklediğini gösteriyordu. Biz Metro olarak bunu fark ettikten sonra özellikle üreticileri toplayıp bu işin öneminden bahsettik. Onların coğrafi işarete sahip bir ürün ürettiklerinin farkına olmadıklarını gördük. Bu çok önemli bir konuydu. Kendi ürünlerinin çok özellikli bir ürün olduğunu anladılar. Sadece Türkiye değil tüm dünyadaki Metrolara bu eşsiz tadı coğrafi işaretli ürünü kaybolmadan sunma imkanı sağladık dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Akdeniz Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Çorlu tren kazası duruşmasında karar belli oldu mu? Tren kazası davasında son durum nedir? 2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? #128204 Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title