Haberler

Papaz Kiliseyi Müzeye Çevirdi

EDİRNE'de Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, 17'inci Yüzyıl'dan günümüze Balkan coğrafyasında yaşayan Türk ve Bulgar kadınlarının kullandığı ulusal kıyafetleri ve değerli takıları toplayıp müzeye çevirdiği kilisenin ikinci katında sergiliyor.

EDİRNE'de Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, 17'inci Yüzyıl'dan günümüze Balkan coğrafyasında yaşayan Türk ve Bulgar kadınlarının kullandığı ulusal kıyafetleri ve değerli takıları toplayıp müzeye çevirdiği kilisenin ikinci katında sergiliyor.

Edirne'de Barutluk Mahallesi'nde bulunan Bugar Ortadoks Sveti Georgii Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, evde sandıkta annesi ve büyük annesinden kalan kıyafetleri sergileyerek başladığı sergide Balkan coğrafyasında Türk-Bulgar kültürünün ortak özellikleri gözler önüne seriyor. Yaklaşık 8 yıl önce başladığı sergisinin bugün müze haline gelmesinden son derece memnun olduğunu belirten Çıkırık, şöyle dedi:

"Kilisenin boş kalan üst katında öncelikle benim anne annem ve eşimin annesi ve büyüklerimizden kalan eşyaları dolaplardan çıkararak sergilemeye başladık. Tabii o döneme ait değerli takı ve ev eşyaları vardı. Onları da burada koyduk. 7-8 sene önce çevremde bulduğum eski ama değerli yöresel kıyafetleri sergilemeye başladığımızda kilisenin de reklamı oldu. Bulgaristan'dan kiliseye gelen cemaatten de burada sergimizi görünce eşyalarını bize getirdiler ve burada sergilenmesini istediler." BULGARİSTAN MÜZELERİNDEN EŞYA GELDİ

Papaz Alaksandır Çıkırık, kiliselerinden başlattıkları serginin Bulgaristan'dan gelen bir müze müdürünün görüp beğenmesi ardından gönderdiği değerli eşyalarla müzeye dönüştüğünü söyledi. Çıkırık, şöyle konuştu:

"Başlattığımız bu çalışma ardından Bulgaristan'dan gelen bir müze müdürü burada farklı eşyaların sergilendiğini gördü. Geçici olarak size bir sandık proje yapalım dedi. Daha sonra onlarında getirdiği müze eşyalarıyla burada bir düzenleme yaptılar. Bu sergimiz yaklaşık 400 yıl önce kullanılan başta kıyafetler ve takılar olmak üzere ev eş yalarıyla müzeye dönüştü. Edirne'ye de büyük katkısı oldu. Burada bunları sergilerken Balkanlarda yaşayan Bulgaristan ve Türk kadınlarının yöresel kıyafetlerinin ortak özelikleri belirgin bir şekilde ortaya çıkmış oldu. Ülkelerin sınırların belirlenmesi ortak kültürümüzün işareti olmadığı gözler önüne seriyor. Burada açtığımız sergide Bulgaristan ve Türk kadınlarının yöresel ve diğer kullandıkları eşyalarda en belirgin örneği. Burada 1700'lü yıllardan,1900 yıllara kadar olan kıyafetlerin günümüze kadar gelmesi sergileniyor." - Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bulgaristan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title