Haberler

Papa, Türkiye Ziyaretinin Amacını Açıkladı

Güncelleme:

Kasım sonunda Türkiye'ye gelecek olan Papa Fracesco, Türkiye'ye, halen Ortodokslarla Katolikleri ayıran engelleri aşmak arzusuyla geleceğini söyledi.

Türkiye'ye kasım ayı sonlarına doğru ziyaret gerçekleştireceği açıklanan Katolik Hristiyanların manevi lideri Papa Fracesco, bu ülkeye, halen Ortodokslarla Katolikleri ayıran engelleri aşmak arzusuyla geleceğini söyledi.

DİKKAT ÇEKEN İFADELER

Papa'nın Türkiye yerine, 'Ekümenik Patrikhane' ve 'Konstantinopol' ifadelerini tercih etmesi dikkat çekti. Papa Francesco, merkezi ABD'de bulunan Orientale Lümen Vakfı'na bağlı bir delegasyonu, Vatikan'da kabul etti. Vatikan'a yakın haber sitelerinin aktardığına göre, burada delegasyon üyelerine hitaben kısa bir konuşma yapan Papa, 28-30 Kasım tarihleri arasında Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyarete de değindi. 'Türkiye' kelimesini sarf etmeyen Papa, "Roma Piskoposu'nun (Papa), Ekümenik Patrikhane'ye ziyareti ve şahsımın yeniden Patrik Bartholomeos ile buluşması, Roma ve Konstantinopol ( İstanbul ) kiliseleri arasındaki derin bağın ve halen bizi ayıran engelleri, sevgi ve gerçeklikle aşmak arzusunun bir işareti olacak" ifadelerini kullandı.

"KENDİ İÇİMİZDE YENİLENMEDİKÇE..."

Doğu ve Batı kiliselerinin 1054 yılında tamamen ayrılmasının ardından, ilk kez 1962-1965 yılları arasında düzenlenen 2. Vatikan Konsili'nde iki kilisenin birleşmesi dillendirilmişti. O dönemden sonraki selefleri gibi bu birleşmenin önemine defalarca atıfta bulunmuş olan Papa, buradaki konuşmasında da yine bu konuyu ele alarak, "Kendi içimizde yenilenmedikçe, gerçek bir ekümenik diyalogdan bahsedemeyiz. Ancak bu ölçülerle uzun bir yol alınır ve Mesih'in tüm inananları arasında uzlaşma ve tam birleşme sağlanır" dedi.

"İKİ İSİM BİRLİK İÇİN ATEŞLİ ÇALIŞTI"

Papa konuşmasında, bir süre önce aziz ilan edilen papalar 23. Jean (Türk Papa olarak biliniyor) ve 2. Jean Paul'u de hatırlatarak, "Bu iki aziz örneği, kesinlikle hepimiz için oldukça aydınlatıcı, çünkü ikisi de Hristiyanların birliği için ateşli bir tutkuyla çalıştılar" dedi. 23. Jean, dinlerarası diyaloğun ilk kez hayata geçirildiği ve Ortodoks kilisesiyle barışma adımlarının atıldığı 2. Vatikan Konsili'ni başlatan isim.

DİYALOG ÇALIŞMALARINA VURGU

Katolik yayın organları, Papa'nın Türkiye ziyareti resmileştikten sonra kaleme aldıkları haberlerde ağırlıkla, Fener'deki İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi ile Roma Katolik Kilisesi'nin birleşme yolundaki diyalog çalışmalarına vurgu yaptı.

Nitekim Papa, Ankara'nın ardından gideceği İstanbul'da, Rum Ortodoks Kilisesi'nin Aziz Andreas tarafından kurulmasının 1976'ncı yılı olması dolayısıyla yapılacak olan özel ayine katılacak ve bunun ardından Patrik Bartholomeos'la bir öğle yemeği yiyecek.

BİRLEŞTİRİCİ GÜÇ OLMAK İSTİYOR

Arjantinli Papa, göreve geldiği 2013 yılının Mart ayından bu yana, Katolik Kilisesi'ni daha kapsayıcı bir hale getirme arzusuyla çalışıyor. 1054 yılından beri ilk kez 1964 yılında Katolik (Papa 6. Paulus) ve Ortodoks (Patrik Atenagoras) liderler Kudüs'te bir araya gelerek kucaklaşmıştı. Patrik Bartholomeos, Papa Francesco'nun resmi göreve başlama ayinine de iştirak ederek, 1054'ten bu yana bunu bu yapan ilk İstanbul patriği olmuştu. İki lider, seleflerinin kucaklaşmasının 50. yılına denk gelen Mayıs ayında Kudüs'te buluşmuştu.

28 Kasım'da ilk olarak Ankara'ya gidecek olan Papa, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı ile bir araya geldikten sonra İstanbul'a geçecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Patrik Bartholomeos İstanbul Vatikan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (42)

sahaf:

Hristiyan aleminde ki ayrılıkları farklılıkları bir araya getirmek için uğraşıyorlar. Haçlı birliğini tamamlamak için. Bizim satılık beyinler de Türkiye İranlaşıyor mu araplaşıyor mu gibi saçma kör fikirleri topluma aşılamaya çalışıyorlar. onlara da aydın diyorlar. . . sevsinler sizi. . . .

45
0
yanıtYanıtla
atif:

vatikanlik seytana tapanlar tarafindan elegecirilmis durumda bu adam bir kukla

36
0
yanıtYanıtla
Volkan:

Rahmetli Atatürk hiç kimsenin ayağına gitmedi kendi köylüsü milleti ile bu ecnebilere destan niteliğinde ders verdi Ata yı iyi anlamak isteyen Gençliğe Hitabı tekrar tekrar okusun Atamız bugünleri çok güzel anlatıyor ileri görüşlülük önderlik kimliği bu Batı ya uşaklık değil hele mandacılık hiç değil

35
1
yanıtYanıtla
musti:

nasısa ülkeme giren çıkanın hesabı yok sende gel

14
19
yanıtYanıtla
atif:

turkiyeye ayak basmadan ayakkabilarini sil pisligini kendinle getirme papos

29
1
yanıtYanıtla
ufuk:

ne işivar bu topraklarda önce müslüman olup sonra bassınlar bu şüheda topraklara

26
1
yanıtYanıtla
demedi deme:

yeni hükümeti tebrik etmeye geliyordur

4
11
yanıtYanıtla
atif:

bonzai verip geri yolayin keratayi

13
0
yanıtYanıtla
vatandaş:

memlekette bi sen eksiktin

7
1
yanıtYanıtla
MÜSLÜMANLAR TÜRKİYE:

PAPAYI TÜRKİYEMİZDE GÖRMEK İSTEMİYORUZ PAPNIN GELMESİ HAYRA ALAMET DEYİL GESİN MENFAAAT İÇİN GELİYORLAR BU YABANCILARDA BİZ MÜSLÜMANLARA HAYIR GELMEZ HEP ZARARLAR ÇÜNKÜ İNSANLIKTAN NASİPLERİNİ ALMAMIŞLAR

5
2
yanıtYanıtla
Tüm 42 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title