Haberler

Papa Franciscus'un Ermeni İddialarıyla İlgili Sözleri

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar, "Papa Franciscus'nın önyargılara dayalı, tarihi tahrif eden ve Birinci Dünya savaşı koşullarında 1915 yılında Anadolu'da yaşanan acıları tek bir millete indirgeyerek takdim eden ifadelerinin hatalı olduğunu, Türkiye ve Türk milleti için yok hükmünde olduğunu çok net bir şekilde ifade ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar, "Papa Franciscus'nın önyargılara dayalı, tarihi tahrif eden ve Birinci Dünya savaşı koşullarında 1915 yılında Anadolu'da yaşanan acıları tek bir millete indirgeyerek takdim eden ifadelerinin hatalı olduğunu, Türkiye ve Türk milleti için yok hükmünde olduğunu çok net bir şekilde ifade ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Çonkar, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un Ermeni iddialarıyla ilgili sözlerine ilişkin, yazılı açıklama yaptı.

Papa Franciscus'nın Vatikan'daki Aziz Petrus Bazilikası'nda 12 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen ayinde 1915 olayları hakkında dile getirdiği ifadeleri tarihi, hukuki ve bilimsel gerçeklerden uzak olarak nitelendiren Çonkar, bu ifadeler karşısında büyük hayal kırıklığına uğradıklarını aktardı.

Çonkar, Papa Franciscus'nın, çekilen acılar arasında ayrımcılık yaptığını, seçici bir bakış açısıyla, 1. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Türk ve Müslüman halkların uğradığı mezalimi görmezden gelerek acılar arasında bir hiyerarşi kurduğunu ve Hıristiyan Ermenilerin acılarını öne çıkardığını vurguladı.

Çonkar, şunları kaydetti:

"Papalık gibi bir makamın, sorumluluk altında tarihi olaylar hakkında tek yanlılığa teslim olmak ve tarihten husumet çıkartmak yerine, özellikle içinde bulunulan hoşgörüsüzlük, ayrışmalar ve çatışmalar ortamında ortak yaklaşımlara ve barışa hizmet etmesi beklenirdi.

Papa'nın sözleri, bizzat kendisinin Türkiye ve Ermenistan'a atfen, 28-30 Kasım 2014 tarihleri arasında ülkemize gerçekleştirdiği ziyarette ve dönüş yolunda iki tarafın da iyi niyetli olduğunu, uzlaşının gerçekleşmesi için taraflara yardım edilmesi ve halkların uzlaşması için dua edilmesi gerektiğini belirten ifadeleriyle çelişki içindedir.

1915 olayları ile ilgili Türkiye'nin tutumu çok nettir. Bütün muhataplarımız bilir ki Türkiye Cumhuriyeti bu hususla ilgili arşivlerini açmaya hazırdır. Tarihçilerden oluşturulacak ortak bir komisyon meseleleri bilimsel çerçevede incelemeli ve sonuca gitmelidir. Parlamentoların, devlet başkanlarının ve yürütme erklerinin bu konularda hüküm vermesi doğru değildir."

-"Dini makamlar  mesnetsiz ithamlarla kin ve nefreti körükleme yeri değildir"

Papa tarafından, uluslararası mahkemelerce soykırım olarak kabul edilen Ruanda ve Bosna'daki insan kayıpları kitle ölümleri olarak zikredilirken, hiçbir uluslararası mahkeme tarafından soykırım olarak tanımlanmamış 1915 olaylarının soykırım olarak nitelenmesini anlamanın da mümkün olmadığını ifade eden Çonkar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnsanlığın en büyük ayıbı olan 'Holokost'a dahi açıkca atıf yapmazken, Papa Franciscus'nın sadece Ermeni iddialarını bu şekilde dillendirmesini ve aynı dönemde Anadolu'da hayatını kaybedenlere hiçbir atıf yapmamasını bir din adamına yakıştıramadığımı belirtmek isterim. Dini makamlar  mesnetsiz ithamlarla kin ve nefreti körükleme yeri değildir. Bu tutumun arkasındaki mantığın Hristiyan dayanışması olmadığını, ayrıca Türkiye'ye karşı yürütülen entegre bir kuşatma operasyonunun parçası olmadığımı ümit ediyoruz. Ayrıca, söz konusu ayinde söz alan Tüm Ermeniler Katolikosu Karekin II'nin, konuşma metninde Dağlık Karabağ ve Azerbaycan ile ilişkilere kadar uzanan bir yelpazede tek taraflı siyasi iddialarını dile getirmek için ayini suistimal etmesine Papalık makamı tarafından izin verilmiş olması kabul edilemez bir durumdur.

Papa Franciscus'nın önyargılara dayalı, tarihi tahrif eden ve Birinci Dünya savaşı koşullarında 1915 yılında Anadolu'da yaşanan acıları tek bir millete indirgeyerek takdim eden ifadelerinin hatalı olduğunu, Türkiye ve Türk milleti için yok hükmünde olduğunu çok net bir şekilde ifade ediyoruz. Vatikan'ın bu tutumunu gözden geçirip, hatalarından dolayı Türkiye'den özür dilemelerini de şahsen beklediğimi ifade ediyorum."

Kaynak: AA / Politika

TBMM Dışişleri Komisyonu Ahmet Berat Çonkar Vatikan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title