Haberler

Papa Franciscus Ermenistan'da

Papa Franciscus, Ermenistan ziyaretinin son gününde Ermenilerin ruhani merkezi Eçmidzin şehrindeki ayine katıldı.

Papa Franciscus, Ermenistan ziyaretinin son gününde Ermenilerin ruhani merkezi Eçmidzin şehrindeki ayine katıldı.

Ayinin ardından Papa, Ermeniler Katolikosu 2'nci Karekin ile ortak bildiriye imza attı.

Bildiride, Dağlık Karabağ ihtilafına da atıfta bulunularak, iki ruhani liderlerin Dağlık Karabağ'la ilgili sorunların barışçıl yollarla çözüleceğini ümit ettikleri belirtildi. 2001 yılında Ermenilerin Hristiyanlığı kabulunun 1700. yılında Papa II Jean Paul'un, Ermenistan'a yaptığı ziyareti sırasında Ermeni Katolikosu ile imzalanan bildiriyi de atıfta bulunulurken, metinde "soykırım" ifadesi tekrar kullanıldı.

Akşam saatlerinde ise Papa ve Ermeniler Katolikosu 2'nci Karekin, Ermenistan- Türkiye sınırındaki Khor Virap tarihi manastırını ziyaret edip, bir barış mesajı olarak Ağrı dağına doğru güvercin uçurdu.

Törenin ardından resmi programını tamamlayan Papa, bu ülkeden ayrılmak üzere havaalanına hareket etti.

Türkiye- Vatikan ilişkileri

Bu arada Vatikan Basın Sözcüsü Rahip Federico Lombardi, Papa'nın 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları için "soykırım" nitelemesine, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin tepkisini yanıtladı.

Lombardi, "Anlıyorum ki sorunlar ve gerginlik hakkında farklı anlayışlar var, fakat Papa'nın dedikleri halklar arasında temeller çizmesine yönelik. O, Türk halkına karşı bir şey söylemedi, Türk ve Ermeni halklar arasındaki barış hakkında konuştu." iddiasında bulundu.

Lombardi, dün Gümrü'de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Vatikan'ın Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduğunu savunarak Papa'nın "geçmişteki trajedilerilere değinme amacının yaraları yenilemek değil, barış için zemin hazırlamak olduğunu" iddia etmişti.

Papa, Ermenistan ziyaretinin ilk gününde Erivan'da Cumhurbaşkanı Sarkisyan'la yaptığı ortak açıklamada, "Bu (1915 olayları) felaket, bu soykırım maalesef geçtiğimiz yüzyılın insanlık dışı felaketlerin listesinin başında." ifadelerini kullanmıştı.

Başbakan Yardımcısı Canikli ise dün Giresun'da Papa'nın sözlerine tepki göstererek, Papalığın faaliyetlerinde haçlı zihniyetin bütün izlerini ve yansımalarını görmenin mümkün olduğunu kaydetmişti. Canikli, "Objektif bir açıklama değil, gerçeklerle bağdaşmayan bir açıklama, bunu herkes biliyor, hepimiz biliyoruz, bütün dünya biliyor, Ermeniler de biliyor bütün dünya biliyor." demişti.

Kaynak: AA / Güncel

Ermenistan Vatikan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title