Haberler

Papa Francesco Sözde Ermeni Soykırımı İçin "Büyük Trajedi" Dedi

Güncelleme:

Hristiyanların ruhani lideri Papa Francesco, sözde Ermeni soykırımı için "Büyük Trajedi" tabirini kullandı.

Tüm dünyada olduğu gibi İtalya'da da 1915 Olayları'nın 100. yılı nedeniyle yapılan etkinlikler ve raflarda yerini alan kitapların sayısı her geçen gün artıyor.

Son olarak, İl Messaggero gazetesinin Vatikan (Kutsal Makam) muhabiri Franca Giansoldati, "La marcia senza ritorno. İl genocidio Armeno (Dönüşü olmayan yürüyüş. Ermeni Soykırımı" adlı bir eser kaleme aldı.

Papa Francesco, önümüzdeki günlerde piyasaya sürülecek olan kitapta yer alması için yazara bir mektup gönderdi. Giansoldati'nin giriş bölümünde atıfta bulunduğu, 3 Mart tarihli mektubunda Papa'nın, "Ermeni halkını vuran büyük trajedinin (immane tragedia) 100. yılı nedeniyle hazırladığınız son yayımınızdan dolayı size teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandığını belirtti.

"TÜRKİYE İLİŞKİLERİ NEDENİYLE..."

Papa ayrıca, "Barışa ve adalete giden yolda belleklerimizi yoklamak bakımından değerli olan bu araştırma ve belgeler konusunda verdiğiniz emeğin, tarihsel bir soruşturma çalışması olması yönünden yeterli takdiri görmesini diliyorum" diye devam etti. Öte yandan yazar Giansoldati, yine giriş bölümünde, bir önceki papalar gibi Francesco'nun da, Türkiye ile olan diplomatik ilişkilerinden dolayı, 1915 olayları konusunu ele almak konusunda güçlük içinde olduğunu kaydetti.

PAPA, PAZAR GÜNÜ 1915 OLAYLARI'NIN KURBANLARINI ANACAK

Bu arada Papa Francesco, 12 Nisan Pazar günü Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası'nda yöneteceği bir ayinle, 1915 kurbanlarını anacak. Söz konusu ayine, Dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu Karekin II ve Kilikya Katolikosu Aram I'in de katılması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesinden Fatih Çekirge ve Vatan gazetesinden Murat Çelik, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'nın beyanlarına dayanarak, Papa'nın, Ermenistan'ın 24 Nisan'da Erivan'da özel bir ayin düzenlemesi davetini reddettiğini ve bunun da Türkiye'nin başarılı diplomatik girişimleri sonucunda olduğunu yazmıştı. Papa'yı Erivan'a gitmeye ikna edemeyen Ermeni diasporasının ısrarları üzerine, Vatikan 12 Nisan formülünü bulmuştu. Türkiye'nin şimdi de Papa'nın, 12 Nisan'daki ayinde "soykırım" tabirini kullanmaması için yoğun temaslar halinde olduğu belirtiliyor.

PAPA "YÜZYILIN İLK SOYKIRIMI ERMENİLERE YAPILDI" DEMİŞTİ

Papa Francesco, Buenos Aires Başpiskoposu olduğu dönemde yazdığı kitapta, Türklerin Ermenilere karşı soykırım gerçekleştirdiğini' belirtmişti. Papa, yine Buenos Aires'te sözde soykırımın kurbanlarının anıldığı bir törende, 'soykırımın, Osmanlı Türklerinin Ermenilere ve insanlığa karşı işlediği en ağır suç olduğunu' söylemişti. Papalık makamına seçilmesinin ardından; 2013 yılında ise bazı Ermeni din adamları ve 1915 kurbanlarının yakınlarını Vatikan'da kabul eden Papa burada ise, 20. yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere karşı yapıldığını dile getirmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Türkiye Vatikan Erivan İtalya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (223)

RENAS.:

AZ BİLE SÖYLEMİŞ GEÇMİŞİNİZLE YÜZLEŞİN. DAHA ÇOK KOKUNUZ ÇIKAR

21
74
yanıtYanıtla
zzzzzzzmobilWeb@haberler.com:

ulan adamlar gelin arşivleri açalım bakalım diyor kimse yanaşmıyor sonra herkez çıkıp ahkam kesiyor

46
10
yanıtYanıtla
HİLAL:

SOYKIRIM YALAN MI İKİ DAKİKA İNSAN OLUN DA ŞU DEDELERİNİZİN PİSLİĞİNİ KABULLENİN

18
26
yanıtYanıtla
AllimobilWeb@haberler.com:

Biz bunlarin skys-picot oyununu bozup doguda ermeni devleti kurma planlarini bozdugumuz icin kinlerini nasil kusacaklarini bilemiyorlar hala intikam pesindeler. Eger ermenileri tehcirle anadoludan surup cikarmasaydik turkiye diye bisey olmayacakti.

36
2
yanıtYanıtla
gocmen:

kafirler hicbir zaman bizimle dost olmazlar, bunu hala anlamadik.

23
11
yanıtYanıtla
t61mobilWeb@haberler.com:

papaz bunamis kendinde degil, zaten insan olsa coktaaan islami secerdi dallama

23
11
yanıtYanıtla
BASKANmobilWeb@haberler.com:

papa seni islama davet ediyorum

21
11
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

bu cahil papa tarih okusun allah katinda tek din islam catlayin patlayin cehennem odunlari

27
5
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

sayin papa bunu senmi diyon yoksana dedirtiyorlar mi

27
5
yanıtYanıtla
Namık Kemal:

çok da tınnnn. it ürür kervan yürür demişler. .

28
3
yanıtYanıtla
Tüm 223 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title