Haberler

Papa'dan BM'ye Nükleer Silahsızlanma Mektubu

Vatikan'ın ruhani lideri Papa Francesco, Birleşmiş Milletler'de uluslararası toplumunun Nükleer karşıtı yapılanma için bir araya geldiği zirveye bir mektup gönderdi.

Vatikan'ın ruhani lideri Papa Francesco, Birleşmiş Milletler'de uluslararası toplumunun Nükleer karşıtı yapılanma için bir araya geldiği zirveye bir mektup gönderdi.

Nükleer silahların dünya çapında yasaklanmasını konu alan zirve New York'ta Birleşmiş Milletler binasında devam ederken, aralarında Türkiye, İngiltere, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de bulunduğu 40'a yakın ülke çıkacak yasak kararının gerçekçi olmayacağı gerekçesiyle toplantıya katılmama kararı aldı.

Nükleer caydırıcılık konusunda uluslararası toplumun belli bir noktadan öteye geçmesi gerektiğini belirten Vatikanın ruhani lideri Francesco, Amerika dahil bir çok nükleer gücün boykot ettiği konferansa yazdığı mektupta nükleer silahların bertaraf edilmesi için 120 ülkenin bir arada "kararlılıkla çalışması gerektiğini" vurguladı.

"Korku insanlar arasındaki güven ilişkileri baltalandığı zaman kendimize korku üzerine kurulu bir istikrarın ne kadar sürdürülebilir olduğunu sormalıyız," diye Papa, uluslararası barışın ve istikrarın toplam yıkımla sonuçlanacak sahte bir güvenlik duygusuna dayanak oluşturamayacağını, uluslararsı toplumun bu konuda cesaretlendirilmesinin gerekliliğini ifade etti.

"Nükleer caydırıcılığın ötesine geçmeye ihtiyaç var." yazan Francesco şöyle devam etti: "Nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılmasının nihai hedefi hem bir meydan okuma hem de manevi ve insani bir zorunluluktur"

New Yok Birleşmiş Milletler binasında 27-31 Mart tarihleri arasında sürecek nükleer silahsızlanma görüşmelerine Avusturya, Brezilya, İrlanda, Meksika, Güney Afrika ve İsveç gibi ülkeler katılırken, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerinin de aralarında bulunduğu 40'a yakın ülke katılmama kararı aldı.

Amerika, katılmama kararına gerekçe olarak Kuzey Kore'yi gösterdi. Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley diğer ülkelerle birlikte görüşmeleri boykot etme kararı aldıklarını açıkladı. Papa Francesco ise yazdığı mektubu Costa Rica BM misyonu temsilcisi Elayne Whyte Gomez'e gönderdi. - Roma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler New York Vatikan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title