Haberler

Pankreas Kanserine Doğal Çözüm? Umudu

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Sütçü İmam Üniversitesi'nin dış görüntüsü

Laboratuvar çalışmalarından görüntüler

Sumak ekşisi detayı

KSÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Ceyhan ile röportaj Pankreas kanserine doğal çözüm? umudu

Sumak ekşisinin antimikrobiyal etkisinden yola çıkarak kanser üzerindeki tesirini araştıran KSÜ'den bir grup akademisyen, pankreas kanseri hastalarına doğal yollarla tedavi açısından umut olabilecek sonuca ulaştı

KSÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ceyhan:

"Yaptığımız deneylerde kristallerin kanser hücresini öldürdüğünü tespit ettik. Doğal yollarla tedavi açısından umut ışığı oldu. En büyük hayalimiz, bu doğal yöntemi ilaç haline getirebilmek"

İSMAİL HAKKI DEMİR - Sumak ekşisinin antimikrobiyal etkisinden yola çıkarak kanser üzerindeki tesirini araştıran Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden (KSÜ) bir grup akademisyen, sumağın yapısında bulunan ve kriştalleştirilen molekülün, pankreas kanseri hücrelerini öldürdüğünü belirledi.

KSÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Üniversite-Sanayi-Kamu İşbirliği Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Gökhan Ceyhan başkanlığındaki bir grup akademisyen, sumak ekşisinin içerdiği kalsiyum malik asit kompleksinin, kanser hücreleri üzerindeki etkisini araştırdı.

Ekip, sumaktan elde edilen kristali, pankreas kanser hücrelerine uyguladığında, hücrelerin çoğalmasının durduğunu ve belirli bir zaman sonra da hücreleri öldürdüğünü belirledi.

Kimyasal kullanmadan tamamen doğal yollarla yapılan sumak ekşisinin kullanıldığı bilimsel çalışmanın pankreas kanseri hastalarının da tedavisinde umut olabileceği belirtildi.

"Kanserli hücreler doğal yöntemle öldü"

Yrd. Doç. Dr. Ceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz sonlarında yetişen sumağın, su ve güneş ışığı desteğiyle yapısındaki bir molekülü tamamen kristallendirdiklerini söyledi.

Bu kristali açıklaması için İngiltere Loughborough Üniversitesinden Doç. Dr. Muhammet Köse'ye gönderdiklerini anlatan Ceyhan, yapısal incelemeleri sonucunda, kristalde kalsiyum malik asit kompleksi olduğunun saptandığını bildirdi.

Bunun üzerine KSÜ kimya bölümünden Doç. Dr. Serhan Uruş ile karakterize çalışmasına başladıklarını aktaran Ceyhan, "Dünyada ilk kez sumakta bizim bulduğumuz kalsiyum malik asit yapısını tamamen aydınlatmak istedik. Yapıyı aydınlattıktan sonra da yine üniversitemiz Tıp Fakültesi Farmakoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Akif Hakan Kurt desteği ile pankreas kanser hücrelerinde 'antikanser' çalışmalarına başladık." dedi.

Kristal kanserli hücreyi öldürüyor

Bu kanser türünün ilaç tedavisi yöntemleri bulunduğunu ancak kendilerinin özellikle doğal yöntemler üzerinde durduğunu anlatan Ceyhan, hiç çözücü ya da kimyasal kullanılmadan, yan etkisi olmayan doğal bir maddeyle bunu gerçekleştirmek istediklerini belirtti.

Bunun için bazı deneyler yaptıklarını anlatan Ceyhan, şunları kaydetti:

"Antikanser çalışmalarında aldığımız sonuçlar çok iyi çıktı. Yaptığımız deneylerde kristali uyguladığımız kanserli hücrelerde olumlu sonuçlar aldık. Kristallerin kanser hücresini öldürdüğünü tespit ettik. Pankreas kanseri için doğal yollarla tedavi açısından umut ışığı oldu. En büyük hayalimiz, bu doğal yöntemi ilaç haline getirebilmek. Bir kimyacı olarak beni en çok mutlu eden nokta, yaptığımız işin 'yeşil kimya' olmasıdır. Hiçbir kimyasal kullanmadan tamamen doğal içeceğimiz olan su, doğal yetişen sumak, güneş katalizörleri ile bazı laboratuvar teknikleri kullanarak yapmış olduğumuz bir madde."

Yeni buluşlarının tedavi seçeneğinin çok sınırlı olduğu pankreas kanseri için umut verici bir çalışma olduğunu vurgulayan Ceyhan, bu konunun kendilerini de oldukça heyecanlandırdığını söyledi.

Ceyhan, çalışmayla ilgili makaleyi dünyaca ünlü Dalton Transactions- Royal Society of Chemistry dergisine gönderdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Hastane.com.tr / Sağlık

Sütçü İmam Üniversitesi Ceyhan Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title