Haberler

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Dç.Dr.Özcan."Çene Eklemi Çıkıklığı, 15 ile 23 Yaş...

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr.Hakan Özcan, çene eklemi çıkıklığının 15 ile 23 yaş arasındaki genç kızlarda sıklıkla görüldüğünü söyledi.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hakan Özcan, çene eklemi çıkıklığının 15 ile 23 yaş arasındaki genç kızlarda sıklıkla görüldüğünü söyledi.

Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında "çene çıkması" olarak tabir edilen "temporomandibuler eklem disfonksiyonu" olarak tanımladıkları hastalığın özellikle alt çene ekleminin gevşek olmasından kaynaklandığını, hastaların gülerken veye esnerken çene çıkma şikayetleriyle kendilerine geldiğini belirtti.

Çene çıkıklığının, psikosomatik bir hastalığın belirtisi de olabileceğini, gülerken veya esnerken çenenin çıkabileceğini dile getiren Özcan, şöyle konuştu:

"Çiğneme esnasında hasta bir ses duyduğunu tarif eder yada 'yemek yerken çenemde hep bir kıtlama hissediyorum' şeklinde açıklar. Bunu gidermek için hastalarımıza gülerken veya esnerken çenelerini ağızların çok açmamalarını önermekteyiz. Kabuklu kuru yemişleri, çeneleriyle, dişleriyle kırmamalarını, sert gıdaları yememelerini istiyoruz. Elma, ayva gibi benzeri meyveleri ısırarak yemek yerine dilimleyerek tüketmelerini öneriyoruz. Bunlardan kaçınıldığı takdirde çene eklemi de kendiliğinden yerine gelmektedir."

Özellikle 15-23 yaş arasındaki genç kızlarda çene eklemi çıkıklığının erkeklere göre daha sık görüldüğüne dikkati çeken Özcan, şöyle devam etti:

"Bu dönemde meydana gelen hormonsal değişiklikler, bunlara karşı gösterdikleri reaksiyonlar bu eklem rahatsızlıklarını ortaya çıkarabilmekte. Bu tip hastalıklar genellikle cerrahi olmadan medikal tedavi, kas gevşetici ve basit antidepresan ilaçlarla bu bozuklular giderilebilmektedir. Genç kızlarda yüzde 5 ile 15 oranında arasında görülebilmektedir. Bu rahatsızlık genç kızlarda erkeklere oranla 5 kat daha fazla görülür."

Özcan, çene çıkığı hastalarının ağızlarını kapatamadıklarını ve ağızlarının açık kaldığını, bu hastaları kas gevşetici ve sakinleştirici ilaç vererek psikolojik olarak rahatlattıklarını anlattı.

Bir takım manevra ve manipülasyonlarla çıkmış olan çeneyi tekrar yerine yerleştirdiklerini dile getiren Özcan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tekrarlanan çene çıkıklarında çene eklemini sabitleştirici özel bandajlarla bir süre aşırı hareketini engelleyerek tekrarlanmasını önlüyoruz. Hastalık uzun süren ise çenede disk dediğimiz eklem yastıkçıklarında herhangi bir uzama, gevşeme var mı yok mu diyerek bir takım tespitler yapıyoruz. Eğer böyle bir patoloji varsa ameliyat ile bunları gideriyoruz."

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - DENİZLİ

Kaynak: AA / Güncel

Pamukkale Üniversitesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title