Haberler

Pamuk Üreticisinin Prim Artırılması Talebi

Güneydoğu Anadolu Pamuk ve Toprak Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Bingöl: "Türk tekstilinin desteklenmesi, tabanda çiftçiden başlar. Bu ülkede çiftçi pamuk ekiminden vazgeçerse ülkemizin tekstili korumasız ve ilk darbede yıkılacak duruma gelir"

ADEM YILMAZ - Türkiye'nin pamuk ekiminin yoğun olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çiftçiler, destekleme piriminin artırılmasını istedi.

Lif pamuk üretiminin yüzde 50'sini karşılayan bölge çiftçisi, pamuk üreticisinin kazanmasıyla Türkiye'nin de kazanacağına inanıyor.

Güneydoğu Anadolu Pamuk ve Toprak Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Burhan Cahit Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuk üreticisinin çeşitli sebeplerden son 2 senede zarar ettiğini belirtti.

Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yaklaşık 1,5 milyon ton, yıl sonu beklentisinin ise 500-550 bin ton civarında tahmin edildiğine dikkati çeken Bingöl, ülkenin stok devirlerinin azlığı ve çevre ülkelerin durumundan kaynaklı piyasanın canlanacağını vurguladı.

Bu yıl pamuk üreticisinin yüzünün güleceğini vurgulayan Bingöl, şöyle devam etti:

"Olayı 3-5 senede bir para kazanan, geri kalan yıllarda zarar eden çiftçi profilinden çıkartmak için planlama yapmak zorundayız. Türkiye'nin mutlak surette pamuk üretimine ihtiyacı var. Dünya genelindeki destekler gibi Türk çiftçisinin de desteklenmesi gerekiyor. Türk tekstilinin desteklenmesi, tabanda çiftçiden başlar. Bu ülkede çiftçi pamuk ekiminden vazgeçerse ülkemizin tekstili korumasız ve ilk darbede yıkılacak duruma gelir. Çünkü hammaddesi ithalata dayanan tekstil üretimini idame etmek çok zordur. Bizim tekstil ihracatıyla uğraşan rakiplerimizde hammadde üretimi var. Dünya sizin hammadde üretemediğinizi gördüğünde size istediği fiyattan hammaddeyi satar."

"Türkiye, tükettiği pamuğun 3'te 2'sini üretmek zorunda" -

Bingöl, devletin pamuk üreticilerini desteklemesi gerektiğini belirterek, "Tekstili devam ettirebilmemiz için Türkiye en az, tükettiği pamuğun 3'te 2'sini üretmek zorunda. Bu da yaklaşık 1 milyon ton ediyor" dedi.

Pamuk üretiminin artması halinde hem piyasanın hem de Türk tekstil sektörünün rahatlayacağını kaydeden Bingöl, "Yapılacak şey, devletin pamuk çiftçisini desteklemesi. Pamuk çiftçisine verilecek desteğin 70 kuruşa çıkması durumunda çiftçi ekime devam eder. Türk tekstili gelecek günlere daha rahat girer. Çiftçi kazanırsa herkes kazanır. Bu durumda Türkiye kazanır" diye konuştu. - Gaziantep

Kaynak: AA / Ekonomi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Türkiye Bingöl Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title