Haberler

Pamuk Rekoltesinde Düşüş Beklentisi

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Erdoğan, geçen sezon üretim dönemindeki yoğun yağışın ekim alanlarının hazırlanmasını geciktirdiğini, bunun etkisiyle bu sezon pamuk rekoltesinde düşüş öngörüldüğünü söyledi.

HÜSEYİN KANBER - Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Erdoğan, geçen sezon üretim dönemindeki yoğun yağışın ekim alanlarının hazırlanmasını geciktirdiğini, bunun etkisiyle bu sezon pamuk rekoltesinde düşüş öngörüldüğünü söyledi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ANTBİRLİK'te 5 bin kayıtlı ortak bulunduğunu, bunun 2 bininin aktif olarak üretimin içinde yer aldığını belirtti.

Birliğe bağlı kooperatifler aracılığıyla geçen sezon üreticilerden 20 bin 850 ton kütlü pamuk alımı yapıldığını ifade eden Erdoğan, üretici beyannamelerine göre 25-26 bin ton civarında olması öngörülen rekoltenin bu sezon olumsuz hava koşulları nedeniyle düşeceğini kaydetti.

Geçen sezon üretim dönemindeki yoğun yağışın ekim alanlarının hazırlanmasını geciktirdiğini anlatan Erdoğan, "Bu da hasat döneminin uzamasına neden oldu. Hasat dönemi de yağışların başladığı döneme denk geldi. Bu nedenle önemli oranda ürün tarlada kaldı. Genellikle ürün alımına ekim ayında başlar, kasım veya aralık ayında bitirirdik ama ilk kez geçen sezon nisan ayında kütlü pamuk alımına devam etmek durumunda kaldık. Hatırladığım kadarıyla ANTBİRLİK tarihinde böyle bir durum olmamıştı" diye konuştu.

Bu sezon 35-40 bin dekarlık alanda ekim yapıldığına işaret eden Erdoğan, "Bu sezon 17-18 bin ton kütlü pamuk rekoltesi bekliyoruz. Geçen yıla göre 2 bin-2 bin 500 ton gibi azalma öngörülüyor" dedi.

"Pamuktan kazanmayan üretici farklı ürünlere yöneliyor"

Erdoğan, pamuk üretim alanlarının her geçen gün azaldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Pamuk üretimi oldukça emek gerektiren ve maliyetleri yüksek bir iştir. Fiyatlar üreticinin istediği oranlarda değil. Bu da üretime olumsuz yansıyor. Üretici ektiği üründen kazanamadığı zaman alternatif ürünlere yöneliyor. Antalya Ovası verimli bir ova. Her türlü ürünü elde etmek mümkün. Pamuktan kazanmayan üretici, farklı ürünlere veya sektörlere geçebiliyor. Pamuk üreticisiyken turizm sektöründe çalışmaya geçen üreticilerimiz mevcut."

Üretimin her geçen yıl azalmasının bir nedeninin de pamuğun fiyatı olduğuna işaret eden Erdoğan, üreticinin maliyetinin kilogramda 1,80-85 lira civarında bulunduğunu, geçen sezon ANTBİRLİK'in 1,55 lira fiyat verdiğini söyledi. Erdoğan, 55 kuruşluk destekleme primi ile kütlü pamuğun kilogramının 2,1 liraya ulaştığını kaydetti.

Üreticinin 1,80 liralık maliyete göre kar ediyor göründüğünü belirten Erdoğan, "Destekleme primi genellikle haziran ayında ödenmeye başlar. Üretici ise tarlayı ekmeye mart ayında başlıyor. Bu dönemde girdileri ortaya çıkıyor. Üretici hasada borçlu girdiği zaman kendini finanse edecek kurum ve kuruluşları bulamıyor. Bu da üretimden kaçmasına neden oluyor" diye konuştu.

Bu sezon destekleme priminin kilogramda 65 kuruş olarak açıklandığını, fiyatın ise alım döneminde belirleneceğini bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Pamuk üretiminde daha yüksek oranlarda düşüş bekliyorduk ancak bu destekleme oranı yeterli olmasa da üreticilerimiz için bir umut oldu. Pamuk desteklemesinin biraz daha yüksek tutulmasını ve üreticiye ekime başlamadan verilmesi gerekiyor. Oysa şu anda destekleme haziranda ödeniyor. Bakanlığımız üreticilerimizden gelen bu talebi değerlendirirse memnun olacağız."

Kaynak: AA / Yerel

Hasan Erdoğan Antalya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title