Haberler

Pamuk Rekoltesi Yüzleri Güldürecek

Türkiye'nin pamuk üretiminin yarısına yakını gerçekleştiren Şanlıurfa'da, bu yıl rekoltenin artması bekleniyor.

MÜSLÜM ETGÜ - Türkiye'nin pamuk üretiminin yarısına yakını gerçekleştiren Şanlıurfa'da, bu yıl rekoltenin artması bekleniyor.

Halk arasında "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, kentteki önemli tarım ürünleri arasında yer alıyor. Lifiyle tekstile, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuğun bu yıl da üreticisinin yüzünü güldürmesi bekleniyor.

Ağırlıklı olarak Harran Ovası'yla Akçakale ilçesinde yetiştirilen pamukta, geçen yıla oranla bu yıl ekili alanlar biraz daha azalsa da 100 bin ton daha fazla rekolte beklentisi üreticileri umutlandırıyor.

Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Başkan Yardımcısı Cemal Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da geçen yıl 1 milyon 536 bin dekar alanda 845 bin ton pamuk üretildiğini belirtti.

Bu yıl kent genelinde pamuk ekim alanının geçen yıla oranla az miktarda, yaklaşık 11 bin dekar azaldığını aktaran Yıldız, ancak bunun rekolteyi etkilemediğini ifade etti. Yıldız, "Bu yıl 1 milyon 525 bin dekar alanda pamuk ekildiğini tahmin ediyoruz, rekolteyi ise 945 bin ton olarak bekliyoruz." dedi.

Kütlü pamuğun kilogramının fiyatının 2 lira olduğunu kaydeden Yıldız, presli pamuğun ise 5,40 lira civarında alıcı bulduğunu ve fiyatlarda yıllık bazda ciddi bir değişim beklenmediğini ifade etti.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen de Türkiye'deki toplam pamuk üretiminin yüzde 44'ünü gerçekleştiren Şanlıurfa'da hasadın eylülde başlayacağını söyledi.

Şanlıurfa çiftçisinin artık pamuk tarımını çok iyi bildiğini belirten Öztürkmen, çiftçilerin ve mühendislerin pamuktaki hastalıkları, zararları ve verim unsurlarını belirlediklerini anlattı. Öztürkmen, "Pamukta rekoltenin geçen yıl gibi yüksek olacağını ve üretimin artacağını düşünüyorum. Şanlıurfa, pamuk için önemli bir yerdir." dedi.

Çiftçilere, sağlıklı pamuk üretimi için mutlaka bir tarım danışmanıyla tarlalarını gözlemlemelerini öneren Öztürkmen, "Çünkü ne kadar az masraf yapılırsa gelir de artacaktır. Yani na kadar az gübre kullanırsak ne kadar az ilaç atarsak masrafımız az gelirimiz çok olacaktır. Çiftçilerimiz kullanacakları ilaçları mutlaka ruhsatlı ziraat mühendislerine danışarak en iyi ilacı en iyi zamanda en en iyi dozda kullanmalarını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Pamuğun fiyatında da ciddi bir değişiklik beklenmediğini aktaran Öztürkmen, "Dünya borsalarına ve piyasalarına baktığımızda pamuğumuzun kıymetli olacağını ve fiyatının biraz yüksek olacağı düşünülüyor." diye konuştu.

Üreticilerin gözü fiyatta

Çiftçilerden İbrahim Kayar, bu yıl pamukta verimli bir dönem geçirdiklerini belirtti.

Kent genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle geçen yıllara oranla bir daha fazla zararlıyla mücadele etmek zorunda kaldıklarını anlatan Kayar, ancak verimin bundan etkilenmediğini ifade etti.

Pamuk fiyatlarıyla ilgili Kayar, "Bu sene verimin yüksek olacağını tahmin ediyoruz. İnşallah fiyatlar da yüksek olursa çiftçiler olarak mutlu oluruz." dedi.

Hakan Demir de bu yıl üründen umutlu olduklarını, iyi fiyat beklediklerini dile getirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Harran Ovası Cemal Yıldız Şanlıurfa Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title