Haberler

Pamuk Primi Beklentisi

İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu, Tariş Pamuk Birliği ve Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Basri Özçoban, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen, Ulusal Pamuk Konseyi ve İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman ve Ege Bölgesi Ziraat Odalarından Temsilcilerin Katıldığı Bir Toplantıya Ev Sahipliği Yaptı.

İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu, TARİŞ Pamuk Birliği ve Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Basri Özçoban, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen, Ulusal Pamuk Konseyi ve İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman ve Ege Bölgesi ziraat odalarından temsilcilerin katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Katılımcıların, pamuk priminin henüz açıklanmamasıyla ilgili hükümete çağrıda bulunduğu toplantıda ilk olarak söz alan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen, 29.07.2007 tarihli Resmi Gazete'de çiftçiye destek primi ödenmesine ilişkin karar yayınlanmasına rağmen ödenecek prim miktarları ve uygulama şekline ait uygula tebliğinin henüz yayınlanmadığını söyledi. 2007-2008 üretim sezonunda çiftçilerin pek çok olumsuz faktörle karşı karşıya kaldığını anlatan Kesen, üreticilerin üretimlerini sürdürebilmek için tek beklentilerinin pirim ödemeleri olduğunu söyledi. Ödenecek prim miktarlarının mutlaka piyasa fiyatları ve maliyetler dikkate alınarak en kısa sürede açıklanması gerektiğini belirten Kesen, şöyle konuştu: "Aldığımız bazı duyumlar prim miktarlarının, 2006 yılı ürününe verilen miktarlardan pek bir fark olmayacağı yönündedir. Bu ülkede enflasyon yokmuş gibi aynı prim miktarı uygulanmaktadır. Biz yıllarca prim dilenmediğimizi meclis konuşmalarında dile getirdik. Rica ediyorum yetkililer prim miktarlarını gözden geçirsin. Üretici ve çiftçi dilenci değil, milletin efendisidir." Ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve yarattığı katma değer nedeniyle pamuğun önemli ve stratejik bir ürün olduğunu anlatan TARİŞ Pamuk Birliği ve Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Basri Özçoban da, pamuğa yapılan yatırımın bu ürünün stratejik önemiyle doğru orantılı olmadığını belirtti. Pamuk çiftçisinin daha fazla kamu desteği olmaksızın üretimini sürdüremeyeceğini öne süren Özçoban, şöyle konuştu: "Pamuk ve girdi fiyatlarının yıllık artış oranları ele alındığında son sekiz ürün sezonunda; pamuk fiyatları 1 kat artarken, gübre fiyatları 4, mazot fiyatları 4,5 kat artmıştır. 5488 Sayılı Kanun'da öncelikle arz açığı olan ürünler için düzenlenen 'fark ödemesi' destek sistemi uygulanmaya başlanmalı, 2007 ürününe yönelik kütlü pamuk primi iç ve dış fiyatlarla maliyetlerden hareketle en az 50 Ykr/kg olarak açıklanmalıdır." Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman da prim fiyatlarının bilinçli olarak açıklanmaması durumunda sonuçların pahalıya ödenebileceğini açıklayarak, "Üretici aç bırakılıp, tarımdan kaçmaya teşvik ediliyorsa, biz de çiftçiyi sokaklara dökeriz. Bu durum Türkiye'de çok önemli sosyal çalkantılara neden olur. Hükümet kendi çıkardığı yasayı uygulamamaktadır. Biz dilenci değiliz. Türkiye'de üretimin önemli dayanak noktasıyız. Ülke ekonomisi çiftçi sayesinde ayakta kalıyor. Yetkililere, Türk çiftçisini mağdur etmeyecek kararlar almalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Menemen Ziraat Odası Başkanı Şeref Sofuoğlu ise, Türkiye'de çiftçilerin önemli sorunları olduğuna değinerek, "Dekar başına en çok ürünü alan çiftçi Türk çiftçisidir. Üretimde dünyayla yarışmaktadır. Ancak şu an çiftçinin durumu cami avlusuna bırakılmış çocuk gibidir" ifadelerini kullandı. Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek de bu topraklarda savaş zamanında bile tarımın desteklendiğini belirterek idarecilerin bir dakikalığına bu konuyu düşünmelerini istedi.

(UÇ-YK-HO-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title