Haberler

Palandöken: "Perakende Yasası Rekabette Esnafa Güç Vermeli"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, perakende yasasının rekabette esnafa güç vermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, perakende yasasının rekabette esnafa güç vermesi gerektiğini söyledi.

Şehirlerimizde yeşil alan ayrılmış geniş arazilere büyük beton AVM (Alış Veriş Merkezi) yapılarak hem çevresel yönden hem de esnafa açısından ekonomik yönden sosyo-ekonomik yapı değişikliğine yol açtığını belirten Palandöken, "Her şehrin kendine göre bir yaşayış tarzı ve alışveriş alışkanlığı var. Gereğinden fazla ve kuralsızca şehrin göbeğinde açılan Alışveriş Merkezleri ve içlerindeki devasa marketler sayesinde esnafın durumunu bozmakta, insanların alışveriş tarzlarını değiştirmektedirler. Yeni çıkarılacak yasada rekabet açısından esnaf, sağlıklı yaşam açısından şehirlerimiz ve insanımız korunmalı" dedi.

"RAYİÇ FİYATTAN ESNAFA YER AYIRMAK REEL-POLİTİK DEĞİL"

Esnafın rekabet edebilmesi için AVM'lerde yüzde 5 yer kontenjanı ayrılmasını uygulanabilir bir rekabet politikası olarak görmediklerini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnafa rekabet edebilmesi için yüzde 5 yer kontenjanı ayrılması güzel. Ancakesnaftan istenen rayiç kira bedelini ve yüksek AVM giderlerini asla ödeyemez. Kendi bedeni çalışması ile devletimize yük olmadan evini geçindirmeye çalışan esnafımızın yıllık gideri AVM için aylık gider gibidir. Böyle bir maliyeti esnafımız kaldıramaz. Gerçek koruma AVM çalışma saatlerinin ve günlerinin çevre esnaf ve sanatkarının para kazanmasına fırsat yaratacak şekilde ayarlanması ile olur. Esnaf ve sanatkara tahsisi yapılacak yerin fiyatı esnafın ekonomisine ve gelirlerine uygun olmalı"ifadesini kullandı.

"ESNAFI ESNAFA KARŞI KORUYOR"

Yeni yapılacak düzenlemede esnafı aynı meslek erbabı esnafa karşı koruduğunu vurgulayan Bendevi Palandöken, "Bir mahallede dükkan açan esnaf ve sanatkarı korumak amacıyla tasarıda güzel hükümler var. Bu çerçevede bir sokakta birden fazla bakkal, manav, kasap, tuhafiyeci dükkanı olmayacak. Yeni bir dükkan açmak isteyenin bu girişimi için önce bir değerlendirme yapılacak. O sokakta bu dükkanın açılmasıyla mevcut dükkanın zarar görüp görmeyeceği, ikincisi açılırsa para kazanıp kazanamayacağı gibi konuların yanıtları aranacak. Hassas bir inceleme yapılacak. Bizde aynı hassasiyeti esnafın AVM'ler karşısında korunmasına yönelik de alınmasını istiyoruz" diye belirtti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Bendevi Palandöken Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title