Haberler

"Deri, Kalitesiz Malzeme Kullanılmasıyla İsraf Ediliyor"

Güncelleme:

TESK Genel Başkanı Palandöken, tecrübesiz kurban kesen kasapların kaliteli bıçak yerine Çin malı bıçaklarla kurban kesmeye çalıştığını söyledi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tecrübesiz kurban kesen kasapların kaliteli bıçak yerine Çin malı bilenmeyen bıçaklarla kurban kesmeye çalıştığını vurgulayarak, "Kalitesiz bıçaklar ile tecrübesiz kasapların kestiği kurbanlarda deriler kullanılmaz hale geliyor. En önemlisi zamanında gerektiği gibi yeterince hayvanlara tuz verilmediği için deri etten kolay ayrılmıyor. Kesim ve yüzüm sırasında meydana gelen bıçak yaraları, yeterli tuzlanma yapılmadığı için derilerde bakteri oluşuyor" dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, her yıl Kurban Bayramı'nda ortalama 2 milyon küçükbaş ve 600 bin büyükbaş hayvanın kesildiğini, bu kesimler sırasında deri ve bağırsakların çoğunluğunun bilgisizlik, tecrübesizlik ve kalitesiz malzeme kullanılması nedeniyle israf edildiği için işe yaramaz hale geldiğine dikkat çekti.

-"HER YIL ÖNEMLİ MİKTARDA MİLLİ SERVET İSRAF EDİLMEKTE"-

Kurban derilerinin en önemli ve yaygın kullanılma alanının tabakhaneler olduğunu ifade eden Palandöken şunları kaydetti:

"Kalitesiz bıçaklar ile tecrübesiz kasapların kestiği kurbanlarda deriler kullanılmaz hale geliyor. En önemlisi zamanında gerektiği gibi yeterince hayvanlara tuz verilmediği için deri etten kolay ayrılmıyor. Kesim ve yüzüm sırasında meydana gelen bıçak yaraları, yeterli tuzlanma yapılmadığı için derilerde bakteri oluşuyor. Buda derilerinin israf edilmesinde en önemli unsur. Bu hatalardan dolayı derileri en az yüzde 20 si kullanılamaz hale geliyor. Bu basit hatalardan dolayı her yıl yaklaşık olarak 13-14 milyon lira değerinde deri israfı meydana gelmekte. Birde kesilen kurbanların yarısından fazlası çöplüklere atılan bağırsakları da ilave edersek, her yıl önemli miktarda milli servet israf edilmekte."

-"USTA KASAP EN İYİ MALZEMEYİ KULLANARAK DERİYİ TULUM HALİNDE KESİKSİZ OLARAK ÇIKARIR"-

Palandöken, önemsenmeyerek çöpe atılan bağırsakların temizlenip, tuzlanarak plastik bir torbaya konulup ekonomiye kazandırmalısı gerektiğini belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Yerli kesimlerinin azlığı nedeniyle ihtiyaca cevap vermiyor. Bundan dolayı deri işletmeleri ihtiyaç duyulan ham derinin büyük bölümünü ithal etmek zorunda. Usta kasap en iyi malzemeyi kullanarak deriyi tulum halinde kesiksiz olarak çıkarır. Hatasız yüzülen deri içine yeteri kadar tuz serilmesi deriyi korur. Önemsemeyerek çöpe attığımız bağırsakları temizleyip, tuzlayarak plastik bir torbaya koyarak ekonomiye kazandırmalıyız. Bu tür ekonomik zararların her yıl tekrar etmemesi için belediyelerimizin kurban kesimleri için ayırdığı alanlarda derilerin makine ile yüzülmesi için çalışmalar yapması gerektiğine inanıyorum. Belediyelerin bu hizmetleri en iyi şekilde yerine getirmesi için kurban derilerini toplayan kurum ve kuruluşlar da katkı vermelidir."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Bendevi Palandöken Kurban Bayramı Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title