Haberler

Palandöken: "Borçlar Yapılanırken, Siciller Temizlenmeli"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Meclis’te Torba Yasa olarak bilinen iş kanunları ve borçların yapılandırılmasını da düzenleyen yasanın kabul edilmesinden sonra kredi sicillerinin temizlenmesi gerektiğini belirterek, “Piyasada kredi olmasına rağmen kara listeler nedeniyle esnaf krediye ulaşmada sıkıntı yaşamaya başladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Meclis'te Torba Yasa olarak bilinen iş kanunları ve borçların yapılandırılmasını da düzenleyen yasanın kabul edilmesinden sonra kredi sicillerinin temizlenmesi gerektiğini belirterek, "Piyasada kredi olmasına rağmen kara listeler nedeniyle esnaf krediye ulaşmada sıkıntı yaşamaya başladı. Etkin bir şekilde uygulanacak sicil affına ihtiyaç var. Bankaların sorumluluk alarak ellerini taşın altına koyması gerekir. Ticaretin devam etmesi için esnafın acil krediye ihtiyacı var" dedi.

Esnaf ve sanatkarların son zamanlarda piyasalardaki talep daralmasından olumsuz etkilenerek, vergi, sosyal güvenlik (BAĞ-KUR), sosyal güvenlik destek primi ve elektrik borçlarını ödeyemediklerini belirten Bendevi Palandöken, "Torba Yasa'nın çıkmasını olumlu buluyoruz. Ancak altyapının da hazır olması gerekir. Çünkü bu kadar verilen emeğin heder olmaması için bunun yapılması şart. Bir önceki yapılandırmada devlet 26 milyar lira alacağını tahsil etti. Yeniden Meclis'te çıkarılan Torba Yasa ile borçların yapılandırabilmesi için krediye ihtiyaç var. Esnaf ve sanatkarımızın işlerinin yürümesi, borçlarını ödeyerek tezgahının çalışması için krediye ihtiyaç duymaktadır. Şimdi kredi talep ettiğinde eski kalma bankaların kara listesine girerek sicili bozulmuşsa krediye erişememektedir. Borç yapılandırmasından sonra sicillerin temizlenerek, esnafın krediye erişmesinin önündeki engeller kaldırılmalıdır" dedi.

"SİCİLLERİN TEMİZLENMESİ ŞART"

Palandöken, 2003 ve 2009 yıllarında sicillerin düzeltilmesiyle ilgili çıkarılan iki ayrı kanunun da bankalarca uygulanmasından ısrarla kaçınılmasının esnafı mağdur ettiğini belirterek, "Türkiye Bankalar Birliği (TBB) bünyesinde kurulan Risk Merkezi'ne devredilen kara liste silinmedi. Borcumuz bitse de listede gözüküyoruz. Sicil affı uygulanmadığı için ticaret yapılamıyor. Bankacılıkta kara liste olarak adlandırılan, geçmişe dönük olumsuz bilgileri kullanma uygulamasına son verilmesi ve sicilleri temizleyecek etkin bir yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi şart" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bendevi Palandöken Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title