Haberler

Pakistan "Yeni Türkiye" Olabilir

Güncelleme:

"Barış ortamının sağlanarak, enerji rezervlerinin doğru değerlendirilmesi halinde Pakistan, Türkiye'de olduğu gibi potansiyel bir enerji merkezi haline dönüşür"

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) seçilmiş başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Pakistan'ın kaya gazı ve petrolü rezervleri açısından dünyadaki ilk 10 ülke arasında olduğunu bildirerek, "Barış ortamının sağlanarak, enerji rezervlerinin doğru değerlendirilmesi halinde Pakistan, Türkiye'de olduğu gibi potansiyel bir enerji merkezi haline dönüşür" dedi.

11'inci Uluslararası Petrol, Gaz ve Enerji Konferansı'nın açılış konuşmasını yapmak üzere Pakistan'ın Karaçi şehrine giden Kumbaroğlu, konuşmasında Amerika'daki kaya gazı devriminin uluslararası etkilerini ve geleceğini anlattı.

Pakistan'ın kaya gazı ve petrolünün dünyadaki sayılı rezervlerden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kumbaroğlu, "Pakistan kaya gazında dünyanın en büyük 9'uncu rezervlerine sahip. Kayagazında 105 TcF (trilyon fit küp), petrolde ise 9.1 milyar varil değerlendirilebilir potansiyeli var. Pakistan'ın yıllık petrol tüketimi şu an yaklaşık 90 milyon varil, dolayısıyla teknik rezerv 100 yıllık tüketime denk geliyor. Kaya gazında ise bu rakam 70 yıllık bir rezerv demek. Türkiye'de ise 7 yıllık kaya gazı rezervi bulunuyor. Bu da Pakistan'ın kaya gazı ve petrolünde Türkiye'den çok daha fazla rezerve sahip olduğunu gösteriyor" dedi.

Kumbaroğlu, konumu dolayısıyla aynen Türkiye'de olduğu gibi Pakistan'ın da bölgenin enerji merkezi olma potansiyeli bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"İran- Pakistan doğalgaz boru hattının yapılması için Çin devrede. İran dünyanın 2'nci doğalgaz, 4'üncü petrol rezervlerine sahip. Dolayısıyla İran'a yönelik ambargoların kalkması jeopolitik gelişmeler üzerinde kilit rol taşıyor. Bu önemli görevi nedeniyle ülke batısında Türkiye'nin, doğusunda Pakistan'ın yıldızı parlatıyor. Asya'da Çin'den sonra en büyük rezervler Pakistan'da. İran'daki yaptırımların ortadan kalkmasının gündeme gelmesi üzerine buradan Asya'ya taşınacak gaz için en ekonomik rota olarak Pakistan öne çıkıyor. Mevcut durumda sıvılaştırılmış gaz (LNG) ile yapılan ticarete kıyasla Pakistan üzerinde yapılacak ticaret çok daha ucuza gelecek. Ancak şu an Pakistan'ın önündeki yatırımları frenleyen faktörlerden en temeli bölgedeki istikrarsızlık. Barış ortamının sağlanarak, enerji rezervlerinin doğru değerlendirilmesi halinde Pakistan, Türkiye'de olduğu gibi potansiyel bir enerji merkezi haline dönüşür."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Pakistan türkiye İran Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title