Haberler

Pakistan Milli Günü, Ankara'da Tüm Coşkusuyla Kutlandı

Güncelleme:

Pakistan'ın bağımsızlık mücadelesinde mihenk taşı olarak kabul edilen 23 Mart günü, Ankara'daki Pakistan Büyükelçiliği'nde şarkılar ve çeşitli gösteriler eşliğinde kutlandı.

Pakistan Milli Günü bugün Ankara'da, Pakistan Büyükelçiliği'nde yapılan etkileyici bir törenle kutlandı. Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Sohail Mahmood, ülkesnin Mill Günü olarak kabul edilen 23 Mart için coşkulu bir törene ev sahipliği yaptı. Türkiye-Pakistan arasındaki dostluğa ve ticari antlaşmalara da değinen Büyükelçi, Türkiye'nin Pakistan'a yönelik bazı girişimlerini övgüyle karşıladı. Pakistan topluluğunun Türk Üniversitelerinde eğitim gören Pakistanlı öğrencilerin, elçilik çalışanları ve ailelerinin katıldığı törende, Milli Marş eşliğinde Pakistan bayrağı göndere çekildi.

"23 MART ATALARIMIZIN TARİHİ KARARI VERDİĞİ GÜNDÜR"

Büyükelçi Sohail Mahmood, törendeki hitabında 23 Mart'ın atalarının ayrı bir anavatan elde etmek için tarihi bir karar verdikleri, Güney Asya Müslümanlarının tarihi mücadelesinde önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti. 23 Mart 1940'ta Pakistan Kararının adapte edilmesinden yedi yıl sonra, Pakistan Kaid-, Azam Muhammed Ali Cinnah'ın ilham veren liderliğinde bağımsız ve egemen bir devlet olduğundan bahseden Büyükelçi, "Siyasi istikrarla birlikte Pakistan'ın ekonomik büyümesinin de hızlanması herkesi tatmin etmiştir ve Pakistan şimdi bir 'Yükselen Ekonomi' olarak tanınmaktadır." ifadelerini kullandı. Bu durumun yabancı yatırımların hacmini arttırmış olduğunu da belirtti.


'SERBEST TİCARET ANLAŞMASI ÇOK YAKINDA SONUÇLANACAK'

Pakistan-Türkiye ilişkilerindeki en son gelişmeler üzerine katılımcıları bilgilendiren Büyükelçi, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan'ı son dört ay içerisinde iki kez ziyaret ettiğinin altını çizdi. Başbakan Nawaz Sharif Türkiye'yi Şubat ayında Pakistan-Türkiye Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyinin Ankara'daki 5. oturumuna eş başkanlık etmek için ziyaret etti ve her iki ülke çeşitli alanlarda işbirliğini daha da güçlendirmek için bir dizi anlaşmalar imzaladı. Büyükelçi Sohail Mahmood, Pakistan ve Türkiye'nin ikili ticari ve yatırım ilişkilerini arttırmaya yardımcı olacak olan kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşmasını (FTA) sonuçlandırmaya çok yaklaştıkları bilgisini de verdi.


İKİ ÜLKE ARASINDA HEM EKONOMİK HEM DE KÜLTÜREL BAĞLAR GÜÇLENİYOR

Pakistan'daki Türk yatırımlarının da devamlı olarak arttığını söyleyen Mahmood, son olarak, Türkiye'den Arçelik firmasının Pakistan'dan Dawlance'i satın almasından, Zorlu Enerji ve Pencap Hükümeti arasında 300 MW'lık güneş enerjisi için bir anlaşma imzalanmasından bahsetti ve diğer sektörlerde de kaydedilir gelişmeler olduğunu belirtti. Pakistan-Türkiye kültürel ve eğitim bağları güçlendiğinin altını çizen Büyükelçi, Türk üniversitelerindeki Pakistanlı öğrencilerin sayısın kat be kat arttığını da ekledi. Türk Hükümetinin son zamanlardaki Urducayı liselerde seçmeli ders yapması Mahmood tarafından övgüyle karşılandı.


MEHTER TAKIMI PAKİSTAN MİLLİ GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Pakistan Büyükelçiliğinin kamu diplomasisi etkinliklerine atıfta bulunan Büyükelçi Sohail Mahmood, yıllık makale yarışması "Cinnah Genç Yazarlar Yarışması'nın" organize edildiğini ve resim yarışması "Chughtai Sanat Ödülleri'nin" de yakın zamanda gerçekleşeceğini söyledi. Büyükelçi ünlü Türk Bandosu 'Mehter Takımının' (Osmanlı Yeniçeri Bandosu) bugün İslamabad'da Pakistan Günü Yürüyüşüne katılmış olmasından ve benzersiz performansıyla bütün Pakistanlıların kalbini kazanmış olmasından dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Benzeri şekilde, Pakistan Cumhurbaşkanı bugün İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Halil Toker'e Urdu dili ve edebiyatının tanıtılması için yaptığı hizmetlerden ve Pakistan-Türkiye kültürel işbirliğine olan katkılarından ötürü, Pakistan'ın prestijli sivil ödülü "Sitara-e-Imtiaz''ı vermeyi layık buldu.


RESEPSİYON BU AKŞAM YAPILACAK

Türk liderlerleri, parlamenterleri, sivil toplum, medya ve Pakistan topluluğu üyelerinin davetli olduğu "Pakistan Günü" resepsiyonu bu akşam yapılacak. Bununla eş zamanlı olarak bir Pakistan Yemekleri Festivali de başlayacak ve haftanın geri kalanı boyunca devam edecek. Resepsiyon mekanında aynı zamanda bir fotoğraf sergisi ve pul sergisi de düzenlenecek.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Pakistan 23 Mart Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title