Haberler

Pakistan Milli Günü

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Pakistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin en az 1 milyar dolara çıkartılması gerektiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Pakistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin en az 1 milyar dolara çıkartılması gerektiğini söyledi.

Pakistan milli günü, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin de katıldığı resepsiyonla kutlandı. Güllüce, resepsiyonda yaptığı konuşmada, geçen yıl Ekim ayındaki karma ekonomik kurul toplantılarında iki ülke arasında teknik bakımdan anlaşmalar yapıldığını, toplu konut ve tapu gibi konularda işbirliği öngören görüşmeler gerçekleştirildiğini belirtti.

Toplantılarda, Pakistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin de görüşüldüğünü ifade eden Güllüce, "Çok verimli şeyler konuştuk, kararlar aldık. Ticaret hacmimizi bu iki kardeş milletin kalibresine uygun olarak çoğaltmamız, en az 1 milyar dolara çıkarmamız lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Nisan Çanakkale kara savaşlarının yıl dönümü dolayısıyla Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin'e yaptığı davetin kabul edildiği ifade eden Güllüce, şöyle konuştu:

"Yakaladıkları esirlerin üzerine benzin dökerek yakan düşmana karşı, esir aldıklarının tedavisini yapan Türk milletinin alicenaplığını gördüğümüz bir savaştı bu savaş. Bütün insan envanterini, okumuşlarımızı, savaşabilecek insanlarımızı kaybettiğimiz bu savaş, çeliğe, betona, zırha, destroyere, hücumbotuna karşı kalbin, imanın, Allah'a inancın bir zaferidir. Rabbime şükrediyorum ki bize böyle bir zafer nasip etti. 24 Nisan'da yüzüncü yılında böylesine büyük bir zaferi kutlayacağız."

Türkiye- Pakistan halklarının birbirini kardeş bildiğini, halklar arasında karşılıksız ve tamamen kalbi bir dostluk olduğunu dile getiren Güllüce, şunları kaydetti:

"Pakistan ile Türkiye vatandaşları arasında 1920'li yıllara kadar giden, kurtuluş savaşında verdikleri maddi manevi destekten çok daha derinlere giden bir dostluk bağı vardır. Milletimiz çok vefalıdır, bize iyilik yapılınca unutmayız. Kurtuluş Savaşı yıllarında Pakistan halkının bize gösterdiği fedakarlığın kalbimizde ayrı bir yeri var. Pakistan halkı da bizi hala aynı şekilde sevmektedir."

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 16 Şubat'taki Pakistan ziyaretini hatırlatan Güllüce, kendisinin de eşlik ettiği keyifli ve güzel bir seyahat gerçekleştiğini ifade ederek "Bütün Pakistan halkına muhabbetlerimi iletiyorum" dedi.

Türk milletinin vefaya çok önem verdiğini belirten Güllüce, "Pakistan halkının Kurtuluş Savaşı yıllarında kalbiyle gönlüyle ve ekonomisiyle yanımızda olmasını unutmamız mümkün değildir. Özgür, bağımsız ve insanlığa medeniyet saçan Pakistan'ın sonsuza dek ayakta kalmasını Allah'tan diliyorum" ifadesini kullandı.

-"Türkiye, Pakistan halkı için ikinci vatandır"-

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Süheyl Mahmud da 23 Mart'ın Pakistan halkı için çok özel bir gün olduğunu dile getirerek "75 yıl önce 23 Mart'ta Azam Muhammed Ali Cinnah'ın liderliğinde alt kıtanın Müslümanları bağımsız bir Pakistan için mücadele etmeye karar verdiler. Yedi yıllık bir mücadelenin sonunda 14 Ağustos 1947'de bağımsız Pakistan devleti ortaya çıktı.

Pakistan milli gününü Türkiye'de kutlamanın Pakistan'da kutlamaktan farklı olmadığını ifade eden Mahmud, "Türkiye, gerçekten Pakistan halkı için ikinci vatandır" diye konuştu. Pakistan ile Türkiye arasındaki bağların çok özel ve benzersiz olduğunu kaydeden Mahmud, Başbakan Davutoğlu'nun Pakistan ziyaretinin ortak çabalara önemli katkı sağladığını söyledi.

"Her iki ülke de yatırımları teşvik etmek savunma işbirliğini güçlendirmek, kültürel işbirliğini ve halklar arasındaki alışverişi teşvik etmek için adım atıyor" diyen Mahmud, "Yaşasın Pakistan-Türkiye kardeşliği" diyerek sözlerini tamamladı.

Bir otelde düzenlenen resepsiyona Bakan Güllüce'nin yanı sıra diplomatik misyon temsilcileri, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, basın mensupları, Pakistan vatandaşları ve davetliler katıldı. Konuşmaların ardından, resepsiyon için Türkiye'ye gelen Pakistanlı aşçıların hazırladığı Pakistan kültürüne ait geleneksel yemekler konukların beğenisine sunuldu.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan İdris Güllüce Pakistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title