Haberler

    Pakistan'da 100 Göstericiye Hapis Kararı

    100 göstericiye verilen hapis kararı hükümet karşıtı gruplarda kızgınlık yarattı. Başkent İslamabad'daki mahkemenin önünde toplanan kalabalık kararı protesto etti. Muhalefetteki Tehrik-i İnsaf partisinin lideri Cihangir Tarin, "Bu tutuklamalardan sonra hükümetle görüşmeleri askıya alıyoruz" dedi.

    "Kırmızı Bölge" olarak bilinen ve Başbakanlık konutu, parlamento, bakanlıklar ve bazı büyükelçiliklerin bulunduğu alanı ablukaya alan protestoculara seslenen muhalif lider İmran Han, "Hükümetin bize yaptıklarından sonra, artık müzakerelere yer kalmadı" diye konuştu.

    Yıllar süren sürgün hayatından sonra ülkeye dönen dini lider Tahir-ül Kadri ve eski kriket oyuncusu muhalif lider İmran Han'ın önderlik ettiği gösteriler Başbakan Navaz Şerif'in istifasını istiyor. Şerif ise istifa etmeye yanaşmıyor. Protestocular Navaz Şerif'i geçen sene yapılan ve kendisini iktidara getiren seçimlerde usülsüzlük yapmakla suçluyor.

    Hükümet, kamu binaları ve ülkenin güvenliği için gösterileri bastırma ve protestocuları dağıtma hakkına sahip olduğunu söyleyip eylemcileri uyarmıştı. Ancak protestocular eylemlerine devam etmiş ve polisle şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.

    Ülke tarihinin yarısı boyunca yönetimi elinde tutan ordu, her iki tarafa da siyasi bir çözüm bulmaları için çağrı yapmıştı. İktidar partisinden bazı yetkililer orduya, başbakana karşı üstünlük kurmak amacıyla protestoları kışkırttığı yönünde suçlamalar yapsa da ordu bunları reddetmiş ve sivil tartışmalarda tarafsız olduğunu savunmuştu.

    2013 seçimlerinde zafer kazanan Navaz Şerif'in partisi parlamentodaki 342 koltuktan 189'unu almıştı.

    Siyasi istikrarsızlığın bir türlü düzene giremediği ülkede kırılgan bir demokrasi var. Yaklaşık 180 milyon nüfuslu ülke 1947'den bu yana üç askeri darbe gördü.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Navaz Şerif Cihangir Pakistan Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title