Haberler

Pakistan Başbakanı Şerif Kırgızistan'da

Orta Asya ülkeleri ile ilişkilerini geliştirmek isteyen Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, resmi ziyaret için bulunduğu Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Konuk Evleri'nde Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından kabul edilen Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile iki ülke arasındaki siyasi, ticaret, ekonomi ve yatırım konuları ele alındı.

Atambayev ile görüşmeden önce Başbakan Şerif, mevkidaşı Temir Sariyev tarafından törenle karşılandı. İkili ve heyetlerarası görüşmelerde bulunan taraflar, iki ülke arasında enerji, yatırım, eğitim ve güvenlik konuları alanında işbirliğinin gelişmesi gerektiğini ifade etti.

Heyetlerarası görüşmede konuşan Başbakan Temir Sariyev, Pakistan Başbakanın, Bişkek ziyaretinin, iki ülke arasındaki çok yönlü ve çok düzeyli işbirliğinin güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi üzerine verimli bir etki yapacağına dikkat çekti. Sariyev, Kırgızistan hükümetinin, Pakistan ile öncelikli alanlarda işbirliğine hazır olduğunu belirterek, "İkili ilişkilerin canlanması için gerekli tüm koşulların bulunduğunu" dile getirdi. Dünya Ticaret Örgütü ve Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olan Kırgızistan'ın geleceğinin parlak olduğunun altını çizen Sariyev, Pakistanlı işadamları yatırıma davet etti.

Başbakan Sariyev, özellikle yaz aylarında doğal su bolluğu yaşayan Kırgızistan ile Tacikistan'dan bölgede enerji sorunu yaşayan Pakistan ile Afganistan'a yüksek gerilim elektrik ağı sistemi ile iletilmesi öngörülen CASA-1000 adlı projenin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkati çekerken, CASA-1000 projesinin hayata geçirilmesi Kırgızistan için ekonomik kalkınma ve bölgesel işbirliği açısından önemi olduğunu kaydetti.

Toplantının ardından Kırgızistan ile Pakistan arasında uyuşturucu ile mücadele işbirliği anlaşması ile doğal afetlerin önlenmesinde işbirliği memorandumu imzalandı.

Bu arada, Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov tarafından kabul edilen Başbakan Şerif, parlamentolar arası işbirliğinin geliştirilmesi için kendisini Pakistan'a davet etti.

Kaynak: AA / Güncel

Navaz Şerif Kırgızistan Pakistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title