Haberler

Özkök'ün "Cumhurbaşkanına Hakaret" Suçundan Yargılanmasına Başlandı

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök'ün, bir köşe yazısında yer alan ifadelerle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök'ün, bir köşe yazısında yer alan ifadelerle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Ertuğrul Özkök ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada savunma yapan Ertuğrul Özkök, 25 yıllık yazı hayatı boyunca yazılarında kimseye hakaret etmediğini ifade ederek, hakaret içeren köşe yazılarına da karşı olduğu söyledi.

Özkök, "Hakaretvari köşe yazılarını yazanları da yazılarımla eleştirmekteyim. Sade vatandaşa dahi hakaret etmekten çekinen biri olarak Cumhurbaşkanı'na hakaret etmiş olmam mümkün değildir" dedi.

Suça konu yazıda geçen "büyük adamlar" tabirinin büyük insanlar olduğunu anlatan Özkök, söz konusu yazısında genel ifadeler kullandığını, Ortadoğu'nun yükselen aktörleri, Beşşar Esed, Müslüman Kardeşler Örgütü ve DAEŞ'ten bahsettiğini aktardı. Yazı yazdığı süre zarfında Cumhurbaşkanı, Başbakan ya da bakanlara hakaretten hakkında dava açılmadığını belirten Özkök, bu sürede sadece 1 vatandaşın kendisine dava açtığını ifade ederek, beraatini istedi.

Ertuğrul Özkök'ün avukatı Şehnaz Doğan Yüzer, müvekkilinin yazısında kanlı Ortadoğu coğrafyasını eleştirdiğini belirterek, "Yazıda Cumhurbaşkanı'nın ismi geçmediği gibi kendisinden ima yolu ile dahi bahsedilmemiştir. Sürekli bir biçimde Müslüman bir coğrafyada insanların ölümünden ve çocukların öldürülmesinden yola çıkılarak, esinlenilerek bu köşe yazısı yazılmıştır" diye konuştu.

Hakim Aşkın Kocamanoğlu, eksikliklerin giderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Kadir Yılmaz tarafından hazırlanan iddianamede, Özkök hakkında 3 Eylül 2015'te Hürriyet gazetesinde yer alan köşe yazısında kullandığı ifadelerden dolayı soruşturma başlatıldığı belirtiliyor.

Soruşturmaya konu yazıda şüphelinin, Cumhurbaşkanı'ndan söz ederken "toplumda kabul görmeyen ifadeler kullandığı ve muhatabını küçük düşürdüğünün açık olduğu" kaydedilen iddianamede, "Değerlendirilmesi gereken husus, bu sözlerin eleştiri sınırları içinde kalıp kalmadığıdır. Söz konusu yazıda yer alan ifadeler, soruşturma makamınca görüş açıklama ve eleştiri sınırını aşan ifadeler olarak değerlendirilmiştir" denildi.

İddianamede, yazıdaki sözlerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesi kapsamında değerlendirilmemesi gerektiği belirtilerek, genel olaylar ve siyasi tartışma konularında yazılar yazılabileceği, bunun demokratik toplumun önemli bir işlevi olduğu kaydediliyor.

Özkök'ün yazısındaki ifadelerin kabul edilebilir eleştiri sınırlarını aştığı aktarılan iddianamede, Özkök'ün "Cumhurbaşkanına basın yoluyla hakaret etmek" suçundan 1 yıl 4 aydan 5 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ertuğrul Özkök Bakırköy Hürriyet Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title