Haberler

Kayseri Şeker Büyümeye Devam Ediyor

Güncelleme:

Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu performans araştırmasında ilk 100'e giren Kayseri Şeker, "...önemli olan şirketin sürdürülebilir bir büyümeye sahip olmasıdır".

Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu performans analizi ve karlılık özel araştırmasında pek çok Türkiye devini geride bırakarak ilk 100'e giren Kayseri Şeker'in karlılıkta 26'ncı, öz kaynak kullanımı sıralamasında ise 54'ncülüğe yükselmesi finans ve kredi kuruluşları tarafından takdirle karşılandı.

Öz kaynak kullanımında yüzde 89.9 oranına yükselen Kayseri Şeker Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu performans analizi özel araştırmasında, öz kaynak kullanımı sıralamasında, Türkiye'nin sanayi devleri arasında 54'ncü sırada yer alarak Kayseri'nin ve sektörün gururu oldu.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, tarım sektörünün dışa bağımlılıktan kurtulması ve çiftçi emeğinin faize gitmemesi açısından, Türkiye'de bir ilk uygulama olarak Kayseri Şeker tarafından çiftçiyi "Faiz'den Kurtarma Avansı" adı altında avans verilmesinde Kurumun Öz kaynak değerlerinin yükselmesinin önemine dikkat çekerek; "Hem öz kaynak kullanımında hem de karlılık oranları sıralamasındaki yerimiz, 6 yıllık emeğimizin haklı gururu ve çiftçimizin alın terinin karşılığıdır.

2011 yılı öncesinde, Kayseri Şeker'in pancar çiftçisine, fabrika çalışanlarına, nakliyeciye, sanayiciye, hizmet aldığı sektörlere, bankalara olan icra ve haciz borçlarından dolayı tüm mal varlıklarının üzerine ipotek konulmuştu. Zamanın Kayseri Şeker yöneticilerinin fabrikanın kapısına kilit vurulmasına zemin hazırlamasının sonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yönetimden el çektirilerek Hüseyin Akay, Faruk Fıratoğlu, Av.Fevzi Konaç ve Hurşit Dede Kayseri Şeker'e Kayyum olarak atandı. Kayyum heyetinin uygulamalarından memnun kalan çiftçiler, fabrikasına sahip çıkarak yapılan Genel Kurulda Hüseyin Akay ve ekibini seçimle iş başına getirerek uygulanan mali disiplinin devam etmesini sağladılar.

2011 yılında 35 milyon zararla devralınan Kayseri Şeker'in biriken 650 Milyon ağır borç yükünü ödemek için Hüseyin Akay ve ekibi ilk olarak bankalarla bir kredi sözleşmesi imzalayarak sorunu çözmeye başladılar. Bu sayede Milli bir kuruluş olan Kayseri Şeker'in yeniden üretime katkı sağlaması ve bölge çiftçilerinin umudu olmaya devam etmesi, beş yıl içerisinde ise Türkiye'de ilk yüzlere girmesinin yanında Kayseri'de vergi rekortmeni oldu.

7 eylül 2010 tarihinde Kayseri Şeker'in tüm mal varlığı üzerine konulan ipotek işlemi; Türkiye İş Bankası, Türkiye Halk Bankası, Garanti Bank ve Şekerbank'tan oluşan bankalar arası konsorsiyum tarafından 28 Temmuz 2016 tarihinde kaldırıldı.

Öz kaynak değerlerinin yükselmesinin önemine değinen Akay; şirketlerin geleceklerini planlamada dışa bağımlı olmadan öz kaynaklarla planlama yapmak şirket öz güveninin gelişmesini sağlamaktadır. Şirketler büyümek için borç veya öz kaynak finansmanını kullanmak zorundadır. Şirketler büyümeyi iyi bir gelişme olarak görmektedirler, hatta daha çok ve daha hızlı büyümenin daha iyi olduğunu düşünürler. Ancak önemli olan şirketin sürdürülebilir bir büyümeye sahip olmasıdır. Biz Kayseri Şeker olarak sürdürülebilirliği ön planda tutuyoruz. Kayseri Şeker'i, ortalık malı olarak görmek isteyen ve üzerinde hesaplar yapma gayretinde olanlara, Kayseri Şeker'in bu ulusal ve uluslararası başarıları en güzel cevap olmuştur" dedi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kayseri Şeker Hüseyin Akay Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title