Haberler

Özgürlüğüne Kavuşan Filistinli Mahkum Aa'ya Konuştu

İsrail'deki bir hapishanede tutuklu olduğu sürede açlık grevi yapan ve yürütülen müzakereler sonucunda serbest bırakılan Filistin İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Hıdır Adnan, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

KAYS EBU SEMRA - İsrail'deki bir hapishanede tutuklu olduğu sürede açlık grevi yapan ve yürütülen müzakereler sonucunda serbest bırakılan Filistin İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Hıdır Adnan, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

İsrail'deki bir hapishanede idari tutukluluğa tepki olarak 55 gün açlık grevi yapan Adnan, "Ölümü istediğim için değil, özgürlüğü, çocuklarımın ve yatağa mahkum annemin yanında olmayı istediğim için açlık grevi yaptım" dedi.

İsrail'le yürütülen müzakere sürecini anlatan Adnan sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail 42 gün boyunca bana kayıtsız kaldı. 42'inci gün Filistin Esirler Cemiyetini'nin avukatını aradım ve müzakerelere başladım. İdari tutukluluk süresinin bitmesinin ardından beni serbest bırakacaklarını söylediler ancak reddettim ve Kadir Gecesi'nden önce serbest bırakılmak için ısrar ettim. İsrail'le farklı zamanlarda müzakere yaptım. 12 Temmuz tarihinde ısrar ettim ve başarılı oldum. Sağlık durumum iyi yalnız şimdiye kadar sağlık kontrolünden geçmedim"

"Filistinli esirleri serbest bırak"

İsrail hapishanelerindeki Filistinli hasta tutukluların, özellikle de "Gerçek bir mezar ve felaket" olarak tanımladığı Er-Remle Hapishanesi'nin kliniğine kaldırılanların durumlarının çok kötü olduğuna dikkati çeken Adnan, " İsrail'e sesleniyorum:  Filistinli esirleri serbest bırak. Onların acılarından ve inlemelerinden aldığınız zevk size yeter. Bu yapılan yalnızca ayıbınızı büyütür. Eğer serbest bırakmazsanız, bazı adımları atmaya başlayacaklar. Ellerinde vakti geldiğinde kullanacakları kozları var" ifadelerini kullandı.

İsrail'in sürekli yaptığı insan hakları ihlalleri ve kötü muamelesi nedeniyle hapishanede patlamaya hazır bir öfke olduğuna işaret eden Adnan, Filistin direniş örgütlerinden ellerindeki "esir asker" kozunu İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin, özellikle de hasta olanlarının serbest bırakılması için iyi değerlendirmelerini istedi.

"Ordun Gazze'de ve Batı Şeria'da çocukları öldürüyor"

Adnan, serbest bırakılmasından bir gün sonra namaz kılmak için Mescid-i Aksa'ya girerken İsrail güvenlik güçlerince yeniden gözaltına alınmış ve 4 saat sonra bırakılmıştı.  Olayın ardından İsrail Polis Sözcüsü Luba Samri, "Adnan İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ediyor. O bir terörist" iddiasında bulunmuştu. Söz konusu olayı ve açıklamaları değerlendiren Adnan, şunları söyledi:

"Sen teröristsin. Ordun Gazze'de çocukları öldürüyor, Batı Şeria'da çocukları öldürüyor. Halkımızı abluka altına alıyor ve tüm zenginliklerimizi çalıyor. Yanıma hiçbir şey almadan Kudüs'e girdim. Ev ziyaretlerinde bulundum ve Mescid-i Aksa'da namaz kılmaya niyetlendim. Terör bunun neresinde. Bu İsrail'e 'hiç kimsenin bizimle Kudüs ve Aksa arasına giremeyeceği' mesajıdır. İsrail'e, Kudüs'e giriş için izin isteme zevkini tattırmayacağım. İsrail'e diyorum ki; Kudüs'e yorucu ve ağır şartlarda girdim. Ancak ırkçı ayrım duvarından geçmediğim için rahatım. Kudüs'e girerek güvenlik zafiyetlerini ispatladım."

İstediği yere gidebilmenin hakkı olduğunu ifade eden ve kendisini, en kutsal gecede ülkesinin toprakları arasında yer alan Mescid-i Aksa'ya girmekten hiçbir şeyin alıkoymayacağını işaret eden Adnan, "İsrail devletine karşı 3 zafer kazandım. Gözaltına alındığımda 4 saatle en kısa süreli açık grevini yaptım. En kısa sürede serbest bırakıldım" dedi.

Hıdır Adnan son olarak, istediği her yere gidebileceğini ve İsrail'le hareketini sınırlayıcı bir anlaşma yapmadığını veya bir vaatte bulunmadığını söyledi.

İsrail yönetimince defalarca tutuklanan İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Adnan, son olarak 8 Temmuz 2014'te Cenin kentindeki bir güvenlik noktasında gözaltına alınmıştı. Adnan, idari tutukluluk kararının uzatılmasını protesto için 5 Mayıs 2015'te açlık grevine başlamıştı. Adnan, geçen ayın sonlarında İsrail hapishaneler idaresiyle yaptığı "Ramazan Bayramı öncesinde serbest bırakılmasını garantileyen" anlaşmanın ardından 55 gün sürdürdüğü açlık grevini sona erdirmişti.

Adnan, 2012'de İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin yaptığı geniş katılımlı açlık grevine de katılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Kadir Gecesi Filistin İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title