Haberler

Özgür Özel : Termik Santralle İlgili Manisa Valiliği Tarafından Kolin A.Ş.'ye İhtar Gönderildi Mi?

Chp Manisa Milletvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya Yırca'da yapılacak termik santralle ilgili Manisa Valiliği tarafından Kolin AŞ'ye ihtar gönderilip gönderilmediğini sordu.

Chp Manisa Milletvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya Yırca'da yapılacak termik santralle ilgili Manisa Valiliği tarafından Kolin AŞ'ye ihtar gönderilip gönderilmediğini sordu.

Özgür Özel'in TBMM'ye konu ile ilgili sunduğu soru önergesi şöyle; "5403 Sayılı Kanun'un 20. Maddesi uyarınca; tarım toprağını koruma yükümlülüğü valilere verilmiştir. 5403 Sayılı Toprak Koruma Kanunu'nun 20. Maddesi'nde tarım arazilerinin yanlış? kullanımlarında uygulanacak cezalar düzenlenmiş ve "tarımsal amaçlı arazi kullanım plan ve projelerine aykırı hareket edilerek arazi tahrip edilmiş? veya diğer koruma ve üretim yapılarına zarar verilmiş? ise valilikçe tespit yaptırılarak sorumlular bir kez uyarılır ve projeye uygunluk sağlanması için azami üç ay süre verilir. Bu sürenin sonunda aykırı kullanımların devam etmesi durumunda faaliyet durdurulur' denilmiştir."

"Yine ilgili düzenlemede; Valilikçe arazinin eski haline dönüştürülmesi için yapılan tüm masraflar sorumlulardan tahsil edilir. Ayrıca, araziye zarar verenlere, tahrip edilen mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri ve dikili tarım arazilerinin her metre karesi için bir Yeni Türk Lirası, marjinal tarım arazilerinin her metre karesi için elli yeni kuruş? idari para cezası verilir. Valiliğin yaptıracağı tespitlerle plan veya projelere uyulduğu ve arazi tahribatının durduğu belirlenirse sınırlama ve hak mahrumiyetleri ortadan kalkar' denilmektedir."

"Manisa Soma ilçesi Yırca köyüne kurulması planlanan termik santral için Kolin Şirketler Grubu 17 Eylül gece yarısı hukuksuz bir biçimde alana girerek iş makineleriyle ağaçları kesmiş, daha sonra belirli aralıklarla şirket yetkilileri gece yarısı baskınları yapmış, bu sürede yaklaşık 1000 zeytin ağacı kesilmiş, en son 7 Kasım 2014 sabahı yapılan baskında tüm zeytinler kesilerek 6000 zeytin ağacı katledilmiştir. Ancak, Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de, 3573 Sayılı Kanun ve 5403 Sayılı Kanun gereği, bu sahada termik enerji santrali kurulmasına olumsuz görüş vermiş ve bu alanın tarım dışı amaçla kullanılmasına izin vermemiştir.

5403 Sayılı Yasa'nın 20. Maddesi hükmünün açık olması nedeniyle;

Hukuksuz ağaç kesimi yapan ve tarım alanına zarar veren, Kolin Şirketler Grubu veya Hidro-GEN Enerji İthalat, İhracat ve Dağıtım A.Ş. 5403 Sayılı Kanun'un 20. Maddesi uyarınca, Manisa Valisi tarafından ihtar edilmiş midir? İhtar hangi tarihte yapılmıştır?

Kamuoyu baskısına ve idari birimlere yapılan başvurulara rağmen (En az 7 kez İlçe Tarım Müdürlüğü ve jandarma olay yerine gelerek tutanak tutulmuştur.) ısrarlı bir şekilde Proje sahibi şirket tarafından ağaç kesimi yapılması ve tarım toprağına zarar verilmesi üzerine, Valilik neden 5403 Sayılı Yasa gereğince faaliyet durdurma kararı almamaktadır?

Yasal izin olmaksızın ağaç kesimine ve tarım toprağına zarar verilmesine göz yuman Manisa Valisi Erdoğan Bektaş hakkında soruşturma açılacak mıdır?" - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Özgür Özel Efkan Ala Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title