Haberler

Özgür-Der'den "Başörtüsü" Açıklaması

Özgür Der Genel Başkanı Kaya: "Eski Türkiye'nin köhnemiş, kangrenleşmiş bir takıntısı olduğu aşikar başörtüsü yasağını tümüyle tarihin çöplüğüne yollamanın, yeni Türkiye hedefi için gereken cesaret ve kararlılığın bir göstergesi olacağına inanıyor, MEB yönetmeliğinin acilen yasakçı anlayıştan temizlenmesini.

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Genel Başkanı Rıdvan Kaya, "Eski Türkiye'nin köhnemiş, kangrenleşmiş bir takıntısı olduğu aşikar başörtüsü yasağını tümüyle tarihin çöplüğüne yollamanın, yeni Türkiye hedefi için gereken cesaret ve kararlılığın bir göstergesi olacağına inanıyor, MEB yönetmeliğinin acilen yasakçı anlayıştan temizlenmesini talep ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı ve Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığında yeni bir döneme girdiğini belirterek, yeni dönemin gerek ülkenin gerekse de tüm dünyanın Müslüman ve mazlum halkları için hayırlar getirmesini umduklarını ifade etti.

"Kemalist resmi ideolojik dayatmaların tasfiyesine, Kürt sorununa çözüm arayışlarının geliştirilmesine, bürokratik tahakkümün sonlandırılmasına" yönelik adımların hızlandırılarak sürdürülmesini arzu ettiklerini anlatan Kaya, açıklamasında şunları kaydetti:

"Kemalist ideolojik dayatmanın ve bürokratik oligarşinin en şedid, en zalim yansımalarından biri olan başörtüsü yasağı konusunda AK Parti hükümetleri döneminde önemli gelişmeler yaşandığını, üniversitelerden kamu hizmetlerine kadar pek çok alanda özgürlük ortamının genişletilmesine yönelik hayati adımlar atıldığını kabul ediyoruz."

"Çeşitli nedenlerle imam hatiplere gitmeyen ya da gidemeyen kız öğrencilerin kategorik bir tarzda başörtüsüzlüğe mahkum edilmesi kabul edilemez" ifadelerini kullanan Kaya, çocuklar ve gençlerin dini eğitim görmesi açısından imam hatiplere yönlendirilmesini olumlu bir uygulama olarak görüp, desteklediklerini vurguladı.

Kaya, şöyle devam etti:

"Sayın Bakan, kızlarımızın Rablerine teslimiyetin bir gereği olan başörtüsü emrini yerine getirirken yasakçı, işgüzar öğretmen ya da idarecilerin baskı ve dayatmalarıyla mücadele etmek durumunda kalmaları inanıyoruz ki sizleri de rahatsız etmektedir. Yine okul kapısına kadar başörtüsüyle gidip içeri girerken başörtüsünü çıkartmak mecburiyetinde kalan kızlarımızın yaşadıkları tahkir ve ezikliğin tarifi mümkün değildir. Bu hepimiz için bir vebaldir."

Rıdvan Kaya, bu durumun Milli Eğitim Bakanının da vicdanında derin bir sızı oluşturduğundan emin olduklarını belirterek, bu vebalden kurtulmak için adım atılması gerektiğine dikkati çekti.

MEB'in yapması gereken şeyin gayet açık ve basit bir düzenlemeden geçtiğini ifade eden Kaya, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Yasağa yasal kılıf oluşturan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik içinde yer alan 'okul içinde baş açık' ifadesi yeni eğitim-öğretim dönemi başlamadan kaldırılmalıdır. Başörtüsünü engellemeye yönelik her türlü gayretin inanca dönük açık bir saldırı ve kişi özgürlüğüne yönelik bir kısıtlama olduğunun sarih bir tarzda belirtilmesi ile bu tür muhtemel işgüzarlıkların önü alınmalı, çocuklarımızın örtüsü üzerinden İslami kimliğimize savaş açmaya yeltenmiş zalimlere fırsat verilmemelidir."

Kaya, başörtüsü yasağının eski Türkiye'de kalması gerektiğini bildirerek, şunları kaydetti:

"Yeni Türkiye sloganı son dönemde geniş kesimlere umut aşılamaya yönelik çok sık tekrarlanan bir slogan olarak karşımıza çıkmakta. Eski Türkiye'nin köhnemiş, kangrenleşmiş bir takıntısı olduğu aşikar başörtüsü yasağını tümüyle tarihin çöplüğüne yollamanın, yeni Türkiye hedefi için gereken cesaret ve kararlılığın bir göstergesi olacağına inanıyor; MEB yönetmeliğinin acilen yasakçı anlayıştan temizlenmesini talep ediyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Rıdvan Kaya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title