Haberler

Özgecan Aslan İçin Avrupa'dan Anadolu'ya Pedal Çevirdiler

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul Üniversitesi Bisiklet Kulübü öğrencileri, öldürülen Özgecan Aslan için "Kadına güvenli ulaşım hakkı istiyoruz" sloganıyla Avrupa yakasından Anadolu’ya pedal çevirerek, kadına şiddet olaylarına dikkat çekti.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul Üniversitesi Bisiklet Kulübü öğrencileri, öldürülen Özgecan Aslan için "Kadına güvenli ulaşım hakkı istiyoruz" sloganıyla Avrupa yakasından Anadolu'ya pedal çevirerek, kadına şiddet olaylarına dikkat çekti.

İstanbul Üniversitesi Bisiklet Kulübü öğrencileri, "Kadına güvenli ulaşım hakkı istiyoruz" farkındalığı oluşturmak için 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde bisikletleriyle Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçerek pedal çevirdi.

Lütfi Kırdar Fuar ve Kongre Merkezi önünde bir araya gelen öğrenciler, burada bisikletlerine binerek Boğaziçi Köprüsü üzerinden Anadolu Yakası'na geçti. Mersin'de Özgecan Aslan'ın vahşice katledilişini protesto etmek ve kadına şiddete karşı çıkmak amacıyla pedal çeviren öğrenciler, yolda zaman zaman küçük kazalar yaşadı. Sağlık görevlilerinin de eşlik ettiği grupta yolculuk boyunca herhangi ciddi bir kaza meydana gelmedi. Bisikletlilerin Boğaz Köprüsü geçişi esnasında yan yol 20 dakika boyunca motorlu araç trafiğine kapatılarak, bisikletlerin geçişi sağlandı.

"KADINA GÜVENLİ ULAŞIM HAKKI İSTİYORUZ"

İstanbul Üniversitesi Bisiklet Kulübü sözcüsü Feyza Keskin, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için buradayız. Özgecan Aslan'ın 11 Şubat günü evine dönerken trafikte katledilmesinden yola çıkarak bu organizasyonu yapma kararı aldık. Öncelikle Özgecan'ın katledilmesi bizi harekete geçmeye sevk etti. Bugüne kadar ezilen, şiddet gören, taciz, tecavüze uğrayan tüm kadınlar için buradayız. Bundan sonraki 8 Martlar yas havasında değil, kutlama havası içinde geçsin istiyoruz. 'Kadına güvenli ulaşım hakkı istiyoruz' sloganıyla Boğaziçi Köprüsü'nü hep beraber pedallayacağız" diye konuştu.

Binden fazla bisikletlinin etkinliğe katıldığını belirten Keskin, "Güvenli ulaşım konusunda öncelikle her şeyin en başta eğitim olduğunu düşünüyoruz. Yani çok da daha başa gitmeyi düşünüyoruz. Bunu sadece basite indirgemek istemiyoruz ama servislerde, otobüslerde ya da ulaşımdaki herhangi bir şeyde, ulaşım sadece bu şekilde değil, biz bisiklet üzerinde de aynı sorunu yaşıyoruz. Herkesin gerekli eğitimi alması gerektiğini, yasaların gerekli güvenceyi sağlaması gerektiğini, yaptırımların olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

BAŞKAN HAZİNEDAR DA PEDAL ÇEVİRDİ

Etkinliğe destek vererek pedal çeviren Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ise, "Dünyada biliyorsunuz bu tür koşullar, yarışmalar, barışa yönelik, barış amaçlı hedeflere yönelik yapılıyor. Yani görüyorsunuz yüzlerce sporcu bugün hem kadınlarımız için hem de Özgecan için her geçen gün onların sosyal, ekonomik yaşamına daha çok katkı sunmak için verdikleri mücadeleye erkek egemen bir toplumda gösterdiği tepkinin kötü örnekleri bu cinayetler. Yani burada kadın şiddetine, kadına yönelik erkek şiddetine isyan eden yine erkekler. Aslında bir özür de var burada. Belki bir af dileme, belki bir dua niyetine hep beraber bugün pedal sallayacağız, pedal çevireceğiz" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Üniversitesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title