Haberler

Özer, Türk Dil Bayramının 84. Yılını Kutladı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Türk Dil Bayramı’nın 84. Yılını kutladı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Türk Dil Bayramı'nın 84. Yılını kutladı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Türk Dil Bayramı'nın 84. Yılını kutlayarak yazılı bir mesaj yayınladı. Türkçe'nin 8500 yıllık köklü bir tarihinin olduğuna dikkat çeken Özer'in mesajı şöyle:

"Türkçe, batıda Balkanlardan başlayıp doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan 8500 yıllık tarihiyle ve Dünya dilleri arasında en eski yazılı belgelere sahip olan dildir. Tüm dünyada yaklaşık 220 milyon kişi tarafından konuşulan Türkçe, dünyada en fazla konuşulan 5. dildir. Türkçemizin bu denli geniş kullanımı onu dünya dilleri arasında çok önemli ve saygın bir konuma getirmiştir. Kültürümüzün günümüze kadar aktarılmasında hiç şüphesiz en mühim etken dilimizdir. Konuşulduğu günden bugüne kadar çeşitli coğrafik ve kültürel etkileşimlerle birlikte gelişip zenginleşen dilimiz ilk günkü arılığını korumuş, özünden ödün vermeden günümüze kadar erişebilmiştir.

"Dilim benim ses bayrağım"

"Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ifade ettiği gibi "Dilim, benim ses bayrağım" duygularımızı ve düşüncelerimizi anlatmanın en iyi yolu dilimizi iyi kullanmaktan geçiyor. Bu kullanım ise ancak ve ancak Türkçemizin tüm kurallar manzumesini iyi öğrenmek ve bu kurallara sadık kalmaktan geçiyor. Dil, yaşamın her alanında canlılığını koruyarak yaşatılabilir. Yaşamın her alanında onunla kendimizi ifade edebilirsek onu kalıcı kılabiliriz. Bu nedenle kültür-sanat ve bilim alanında daha fazla Türkçe eser üretmek, özellikle gençlerimizin günlük hayatta ve her alanda Türkçe kelimeleri tercih etmesini sağlamak ve teşvik etmek durumundayız."

"Dil bir milletin aynasıdır."

Milletleri millet yapan en büyük hususlardan bir tanesi o milletin dilidir. Türk coğrafyasında pek çok lehçe, şive ve ağız mevcut olmasına rağmen Türkçemiz ortak kullanımıyla bizi bir araya getirmekte derleyip toparlamaktadır. Tarihimizi bilmek, geçmişimizi anlamak, dersler çıkartmak, onun ayrılmaz parçası olduğumuzun farkına varmak ancak dil ile mümkündür. Bugün Türk milletinin eşsiz tarihini gururla anlatabiliyorsak bu zengin bir dil olan Türkçemiz sayesindedir. Buradan yola çıkarak diyebiliriz ki ki "dil bir milletin aynasıdır." Türkçemizin tüm güzelliklerinin ve dilin kullanımının öneminin farkında olan üniversitemiz dil ile ilgili bilimsel ve akademik çalışmalar yaparak dilin korunması ve geliştirilmesi adına üzerine düşen tüm görevleri yerine getirmektedir. Gerek sempozyum ve çalıştaylar gerekse yapılan araştırma ve tezlerin kitaplaştırılarak bilim dünyasına kazandırılması, üniversitemizin dil alanında yaptığı çalışmalar gün geçtikçe artmaktadır. Üniversitemiz son yıllarda yabancı uyruklu öğrenciler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Dünyanın her yerinden eğitim almak için üniversitemize gelen öğrencilerimize verilen Türkçe eğitimi tüm üniversiteler arasında hatırı sayılır bir yerdedir. Bu eğitimin gerçekleştiği BEÜ TÖMER merkezi, ülkemizde her yıl yapılan "Yabancı Öğrenciler Arası Türkçe Konuşma Yarışması"nda birincilikler alarak önemli başarılara imza atmıştır. Üniversitemizin, Türkçemizin geliştirilmesi ve korunması adına gerekli çalışma ve araştırmaları yapmaya devam edeceğini belirterek Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün teşvik ve katılımıyla ilk defa 26 Eylül 1932 yılında toplanan Birinci Türk Dili Kurultayı'nın 84'üncü yılını ve Türk Dil Bayramı'nı kutluyor; Türkçenin gelişmesi, korunması ve yayılması için çalışan herkese saygı ve şükranlarımı sunuyorum" dedi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bülent Ecevit Üniversitesi Türk Dil Bayramı Hazar Denizi Mahmut Özer Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title