Haberler

Özel Hastane Lisansı ve Doktor Kadrosu İcradan Satılacak

Özel hastane lisansı ve doktor kadrosu icradan satılacak Konya Tabip Odası ve TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Seyit Karaca: "Mesele doktor satışı değil, kadro ve lisans satışı"KONYA - Konya Tabip Odası ve TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Seyit Karaca, Konya'da kapan...

Özel hastane lisansı ve doktor kadrosu icradan satılacak

Konya Tabip Odası ve TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Seyit Karaca: "Mesele doktor satışı değil, kadro ve lisans satışı"

KONYA - Konya Tabip Odası ve TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Seyit Karaca, Konya'da kapan özel bir hastanenin doktor kadrosu ile birlikte icradan satılık olduğu yönündeki haberin yanlış anlaşıldığını belirterek, "İcradan satılık olan doktor satışı değil, kadro ve lisans satışı" dedi.

2014 yılında kapanan Özel Nakipoğlu Hastanesi'nin ruhsatı 8'inci İcra Dairesi tarafından 20 doktor kadrosu ile 5.6 milyon liraya satışa sunuldu. Kamuoyunda doktorlarında hastane ile birlikte satışa çıkarıldığı yönünde oluşan yanlış anlaşılma tartışmaları beraberinde getirdi.

Konya Tabip Odası ve TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Seyit Karaca, Türkiye'de yaklaşık 550 özel hastaneden 100'ünün ekonomik nedenlerle ruhsatının askıya alınarak hizmetlerine son verdiğini söyledi. Ruhsatın askıya alınmasının belli bir süre içerisinde bu ruhsatın tekrar aynı il içerisinde farklı bir alanda farklı bir yatırımcı tarafından faaliyete geçirilmesi demek anlamına geldiğini belirten Karaca, ancak Sağlık Bakanlığının son düzenlemesi ile artık buna izin verilmediğini dile getirdi.

Karaca, "Bu anlamda ilimizde bahse konu hastane geçtiğimiz dönemlerde yatırım finansman sıkıntılar nedeniyle kapanmış durumda. Ruhsatı askıda ve bu ruhsat özellikle hastanenin binası kiracıysa cihazlar ikinci el yatırım konumunda ciddi anlamda bir değer kaybına uğruyor. 2008 yılında Sağlık Bakanlığının özel hastanelere kadro vermemesi ve yine özel hastane açma izni vermemesi nedeniyle ruhsatlar bir değer ifade etmeye başladı. Tabi bu değer belli kurallara belli şartlara bağlı oluşmuş bir değer değil. Tamamen spekülatif ve kişisel değerlendirmelerle bağlı olan ve bölgesel değerlendirmelere de bağlı bir değer. Bu değerin oluşum mekanizmasına bizimde özel sektör olarak itirazımız oldu" dedi.

"Ruhsatı alacak kişiler yeniden hastane açamaz"

Özel hastane lisanslarının satılarak hem ekonomik değer kazandığını hem de işletmelerin ekonomik enkazlarını temizlediğini anlatan Karaca şöyle konuştu; "2008'den bu yana yeni yatırım, yeni özel hastane ve yeni branş ilavesi gibi Sağlık Bakanlığınca verilmeyen izinler sonucu oluşan bu değer işletmelerin ekonomik enkazlarını temizleme açısından bir argüman olarak kullanılmaya başlandı ve ruhsatlara haciz gibi bir uygulama başladı. Bu çerçevede bu değerlerin tekrar ekonomiye kazandırılması adına icradan satışları söz konusu oldu. Burada iki yön var karşımıza çıkan. Birincisi Sağlık Bakanlığı bir dönem askıda olan ruhsatların satın alınıp başka hastanelerle birleşmesi veya başka bir adreste başka bir binada mevzuata uygun olarak yapılmış hastanelerde tekrar ihya edilmesine izin veriyordu. Ancak son yapılan yönetmelik değişikliği ile bu imkan ortadan kaldırıldı. Dolayısıyla bu satış çok popüler oldu, ülke gündemini işgal etti ama bu satış neticesinde gerçekleşecek işlemle bu ruhsatı alacak kişilerin yeniden bir hastane yapma gibi imkanları söz konusu değil. Kaldı ki birçok bürokratik aşamadan geçerek mümkün mevcut ruhsat askıdaysa faaliyete geçirilebilmesi şuanki mevzuata göre uygun değil."

"Mesele doktor satışı değil, kadro ve lisans satışı"

Seyit Karaca, icradan satışa çıkarılan hastane lisansı ve doktor kadrolarının sanki doktorlarında satılacağı gibi bir yanlış anlaşılmaya neden olduğunu söyledi. Karaca, "Mesele doktor satışı değil, kadro ve lisans satışı. Böyle lanse edildi, basının da bu dili kullanmasını çok doğru bulmadım. Bazı bakanlıklarımızın lisanslamaları ve bu lisansların satışı söz konusu. Burada da buna benzer bir uygulama var. Bu hastane zaten kapandığı zaman orada çalışan doktor arkadaşların bir kısmı kamuya bir kısmı özel sektöre geçerek mesleklerini icra eder konumdalar. Kurumlar kadro ile kaim belki ama kişilerle kaim değil. O branşta istihdam edilen hekim şuan başka kurumlarda görevine devam eder konumda" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Türkiye Konya Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title