Haberler

Yırca'da Zafer Sevinci

Kolin firmasının Manisa'nın Soma ilçesi Yırca köyüne yapmayı planlanan termik santralin yerinin değiştirilebileceğini açıklaması Yırca'da sevinçle karşılandı.

Kolin Grubu, Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde kurmayı planladığı termik santralin yeri ile ilgili alternatif saha tespit çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Yırca'da yapım süreci sırasında 6 binden fazla ağacın kesildiği ve daha sonra Danıştay tarafından yapımı durdurma kararı alınan termik santralin şirket tarafından proje değişikliğine gidilerek başka bir bölgeye taşınacak olması, Yırca'da yaşayan köylüler tarafından ise sevinçle karşılandı. Verilen mücadelenin her safhasında yer alan isimlerden biri olan İsmail Saygılı, "Zeytinliklerimiz kesildiğiyle kaldı. Kolin kesti. Biz zaten biliyorduk böyle olacağını. Uğraştık ama sonuçta 6 bin 600 ağacımız gitti. Yeni haber aldık. Bundan sonra Yırca köyüne santral olmayacak. Bu duruma çok sevindik, mutluyuz. Bu bizim için bir zaferdir. Direnişimizde bize yardım eden insan da çok oldu. Hepsinden Allah razı olsun" dedi.

"COPLARI YEDİK AMA ZAFER BİZİM"

Sözlerine santralin Yırca'da yapılması için imza toplayan bazı köylüleri eleştirerek başlayan Fatma Saygılı ise, "Burada birkaç tarlası olan imza toplamış. Biz de burada 7 bin imza topladık. Sonuçta biz kazandık. Bu kampanyayı başlatan 2 kişi var. Onlar da köyde oturmuyor. 'Kolin verdikleri parayı geri toplayacak' diye bir söylenti çıkınca bunlar da imza toplamaya başladılar. Akşamdan beri çok mutluyuz. Haberi duyunca çok sevindik. Zafer bizim. Copları yedik ama zafer bizim. Yeni taşınacak bölgeyi de biliyorum. Dünürlerim orada oturuyor. Oraya da yazık. Orada zeytinlik yok ama tütün ve hayvancılık ile geçiniyorlar. Kayrakaltı köyü karşı çıkmış sanırım ama Piyale köyü arazilerini vermiş. Oraya da yazık ama olacak sonuçta. Olan zeytinliklere oldu. Baştan bu karar alınabilirdi. Ne yapalım artık bu karardan sonra bir daha zeytinlerimizi dikeceğiz" şeklinde konuştu.

"BİZ AMACIMIZA ULAŞTIK"

Köylülerin mücadelesine öncülük eden Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın da, "Santrali taşımak zorunda kaldılar demek daha doğru olur. Dün bu konu Danıştay'da sonuçlandı büyük ihtimalle. Gerekçeli kararı görmedik ama kısmen iptal kararını onayladı. Büyük ihtimalle buradaki süreç hukuken tamamlanmış gibi görünüyor. Biz amacımıza ulaştık. Dünden beri köy sevinç yumağı gibi. İnsanlar seviniyorlar. Burada yaptığımız mücadeleyi sonuca ulaştırdık. Yüksek yargıdan da haklılığımız ispatlanmış oldu. Seviniyoruz, mutluyuz. Buradaki zeytinliklerde bir yıl kaybettik. Dikim mevsimi de geçmek üzere. Mahkemenin gerekçeli kararından sonra EPDK'nin bir karar düzeltme başvurusu olur mu olmaz mı bilmiyoruz. Olmazsa süreç tamamlanmış olacak. İnşallah zeytinliklerimizi geri dikeceğiz buraya ama bir yıl kaybettik" dedi.

"SADECE YIRCA'NIN DEĞİL TÜRKİYE'NİN ZEYTİNLİK ALANLARINI KORUDUK"

Santralin başka bir bölgeye taşınmasıyla ilgili olarak konuşan muhtar Akın şunları söyledi:

"Başından beri biz de bu konuyu takip ediyoruz. Kayrakaltı, Bozaltı ve Türkpiyale köylerinin üçgeninde olan bir düz arazi varmış orada. 500 dönümlük araziyi almışlar oradan. Paraların bir kısmını da ödemişler. Son günlerde köylüler arasında orada da dedikodular başladı. İkilik başladı gibi. Kimisi 'vermeyelim' derken kimileri de vermekten yana. Dün basın açıklaması yapılmış. 'Yırca'dan vazgeçtik' diyorlar. Tabii ki vazgeçecekler. Hukuk burada santral yapılamaz demiş. O yüzden burada ısrar etmeleri anlamsız. Hukuki süreçte biz tazminat davalarını açacağız. Geleceğe dönük, 10-20 yıllık tazminat davaları açılacak. Biz hep bunu söylemiştik. Türkiye'deki zeytinlikleri de kurtarmış olduk. Bu tür yatırımların artık zeytinlik alanlara sanırım bundan sonra yapılmayacaktır. Büyük bir kazanım oldu. Sadece Yırca için değil, Türkiye'nin bütün zeytinlik alanlarını da korumuş olduk."

Köylüler Kolin firmasına el sallayarak, "Kolin sana güle güle, Kayrakaltınız Piyale" dediler.

KOLİN FİRMASINDAN AÇIKLAMA

Kolin firması tarafından resmi internet sitesinde dün şu açıklama yapılmıştı:

"Kolin Grubu'nun Soma'da kurmayı planladığı termik santralin yeri ile ilgili alternatif saha tespiti çalışmaları tamamlanmıştır. Buna göre Soma Kolin Termik Santrali'nin yeni proje alanı olarak Türkpiyale ve Kayrakaltı köyleri civarında yer alan bir alan belirlenmiştir. Santralin inşası ve işletmesiyle ilgili yer değişikliğinin tescili için resmi makamlara yapılması gerekli başvuru süreci başlatılmıştır. Yeni proje alanı üzerinde dikili zeytin ağacı bulunmamakta ve 3 kilometre mesafede herhangi bir zeytinlik saha da yer almamaktadır." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Zeytinlik Danıştay Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı soda yasaklandı mı? Beypazarı sodada bor mu var? Beypazarı açıklama yaptı mı? Barcelona-PSG maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Barcelona-PSG maçı şifresiz mi? 16 Nisan 2024 Salı Yayın akışı! Bugün kanallarda ne var? Bugün hangi diziler var? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mart Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title