Haberler

Türkiye'nin İlk Üzüm Hasadı Silifke'de Başladı

Mersin’in Silifke ilçesinde örtü altında üretilen ve hasadı yapılan üzümün kilosu 15 TL'den alıcı buldu.

Mersin'in Silifke ilçesinde örtü altında üretilen ve hasadı yapılan üzümün kilosu 15 TL'den alıcı buldu.

Silifke'de ilk üzüm hasadı, Sarıcalar Mahallesi'nde 1,5 dönümlük örtü altında Yalova İncisi cinsi üzüm üreten Mustafa Yılmaz'ın arazisinde gerçekleştirildi. Yılmaz, hasatta yaptığı açıklamada, "Silifke'de üzümde ilk hasadı gerçekleştirdik. Hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını temenni ediyorum" dedi.

Yılmaz, seradaki 1,5 dönümlük bağından 300 kilo üzüm hasadı yapıldığını kaydetti. Sarıcalar Mahallesi'nde 1,5 dönümlük örtü altında Yalova cinsi üzüm ürettiğini belirten Yılmaz, " Türkiye'de ilk defa Silifke'de üzümde ilk hasadı gerçekleştirdik. Hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını temenni ediyorum. 1,5 dönümlük alanda 300 kilo ürün hasat ettik" diye konuştu.

Normal hasat sezonunun Haziran ayı sonunda başlayacağını ancak örtü ile yaklaşık 1 ay erken çıktığı için üreticilere önemli bir gelir getirdiğini söyleyen Atayurt Hali komisyoncularından Mustafa Bulut, "Hasadı yapılan ilk üzüm tüccarlar aracılığıyla İstanbul ve Ankara'ya gönderiliyor. Açık araziye göre, örtü altından daha yüksek verim alınabiliyor. Örneğin; açık alanda bir dönümden ortalama 400 kilo ürün hasat edilirken, örtü altında ise bu rakam 3 tona kadar çıkabilmektedir. Arkadaşımız üreticimiz Mustafa Yılmaz Silifke'de bir ilki gerçekleştirerek iyi bakım sonucu üzümünü Nisan ayının son haftasında çıkarmayı başardı. Kendisini mükafatlandıracağız" diye konuştu.

Silifke İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü ise, ilçe genelinde toplam 18 bin 500 dekarlık alanda üzüm üretimi yapıldığını ve bu alandan yaklaşık 8 bin 500 ton üzüm hasadı gerçekleştirileceğini kaydetti. Üzüm üretiminin Uzuncaburç beldesi ile Göksu Vadisi köyleri olan Keben, Sabak, Karakaya, Kargıcak, Evkafçiftliği, Gündüzler ve Kepez köylerinde yoğun bir şekilde yapıldığını ifade eden Süngü, normal hasat sezonunun haziran ayı sonunda başlayacağını ancak örtü altında daha erken çıktığı için üreticilere de önemli bir gelir getirdiğini belirtti. Süngü, "Örtü altında ilçe genelinde 251 dönüm arazide üzüm üretimi yapılıyor. Açıkta yetiştirilen üzümlere oranla örtü altında erken çıkmasının yanında daha fazla da ürün alıyor. Yani açık alanda bir dönümden ortalama 400 kilo ürün hasat edilirken, örtü altında ise bu rakam 3 tona kadar çıkıyor. İlk hasadını yaptığımız Yalova incisi üzüm de üreticimize iyi bir gelir getirecektir" dedi.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can da, çiftçilerin bilinçli üretim yapmaya başladığını belirterek, "İlçemiz genelinde yaklaşık 260 dönüm arazide örtü altı üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Turfanda meyvecilikte lider ilçe olan Silifke ve beldeleri, ürettiği bu ürünleri İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Adana gibi metropol şehirlere göndermektedirler. Kilosu şuan kalitesine göre 15 TL'yi bulan üzüm üreticisine önemli bir gelir kapısı olmuştur" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Silifke Yalova Mersin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title