Haberler

Türk İşçiler Libya'dan Kaçarak Kurtuldu

Güncelleme:

Libya'da mahsur kalan 3 Türk işçisi, çalıştıkları fabrikanın sahibi tarafından dağ yollarından kaçırılarak Tunus'a, ardından da Türkiye'ye geldi.

Trablus Uluslararası Havaalanı etrafında süren çatışmalar nedeniyle ülkede mahsur kalan 3 Türk işçisi, çalıştıkları fabrikanın sahibi tarafından dağ yollarından kaçırılarak Tunus'a, ardından da Türkiye'ye geldi. İşçiler, her gün ölüm tehlikesi içerisinde kurtarılmayı beklediklerini, Libya'dan çıktıkları için mutlu olduklarını söyledi.

Libya'nın başkenti Trablus'ta Uluslararası Havaalanı, kontrolünü elinde tutan Zintan bölgesinden isyancılar ve havaalanı ile çevresini kontrol altına almak isteyen başka bir isyancı grubun saldırısına uğramıştı. Havalimanı kapatılırken, 13'ün üzerinde uçak yakılarak kullanılamaz hale gelmişti. Bölgede çatışmalar sürerken Libya'daki bakanlık tarafından işçilere ülkeden ayrılmaları söylenmişti. Bunun üzerine ABD, İngiltere, Türkiye'nin büyükelçilik görevlileri bölgede yaşayan Türk işçileri ile birlikte Libya'yı terk etmişti.

1 BUÇUK AY BOYUNCA FABRİKADA KURTARILMAYI BEKLEDİLER

Yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgede şirketlerde çalışan işçilerin bir kısmı, yollarda can güvenliği olmaması ve kaçışların engellenmesi için yolların kumlarla kapatılması nedeniyle ülkeden çıkamadı.

Havaalanından Tunus'a veya başka bir yere kaçabilecek diğer yollarından silahlı grupların kontrolü altına girmesi Türk işçileri mahsur kaldı. Yaklaşık bir buçuk aydır fabrikada kurtarılmayı bekleyen Türk işçiler, yollardaki can güvenliğinin sağlanamaması nedeniyle gidemedi. Libya'dan kaçmak için yola çıkan birçok Türk işçisi ve Libyalının da kaçarken önlerinin kesildiği ve paraları ile pasaportlarının alınarak eziyet edildiği öğrenildi.

DAĞ YOLLARINDAN TEHLİKE İÇERİSİNDE TUNUS'A VARDILAR

Libya'da durumlar bu şekilde sürerken bölgedeki bir un fabrikasında çalışan Türk işçileri Ferhat Kaya, Zafer Çalışkan ve Eyüp Kaya, karayolu yerine dağ yolundan giderek Tunus istikametine doğru kaçmaya başladı. Çalıştıkları fabrikanın sahibi tarafından, yollarının kesilme tehlikesine karşın Tunus sınırına kadar götürüldü. Ellerinde pasaportları olduğu için Tunus'a geçen Ferhat Kaya ve diğer işçiler sınırda Mısırlı ve Libya'dan kaçanların yoğunluğu ile karşılaştı.

"LİBYA'DAN KAÇMAK İSTEYENLER SİLAHLI GRUPLAR TARAFINDAN GASP EDİLİYORDU"

Birçoğunun vize sorunu nedeniyle sınırda büyük sıkıntı çektiklerini, kendilerinin ise can güvenliklerinin bulunmadığı bölgeden çıkmalarına sevindiklerini belirten Ferhat Kaya, "Çalıştığımız fabrika Trablus uluslararası havalimanına 2 buçuk kilometre mesafede bir süre önce çıkan çatışmalar sonucu hava limanında 13'ün üzerinde Libya uçağı yakıldı. Havalimanı kapatıldı. Çatışmalar günlerce devam etti. Zaman zaman bulunduğumuz fabrikaya kadar çatışmalar devam etti. Bölgede istikrarsızlık nedeniyle tüm kaçış yolları kapatıldı. Kaçışları engellemek için ana yollara kum döküldü. Farklı yollardan kaçmak isteyenlerin ise önleri silahlı gruplar tarafından kesilerek pasaportları, paraları ve eşyaları gasp edilip kötü muamelede bulunuluyordu. Büyükelçilikle telefonda konuştuk. Fabrikada üç Türk, Nijer ve Mısırlı olmak üzere 30 işçi dışarı çıkamıyorduk. Günlerce Fabrikada kurtulmayı bekledik. Büyükelçilik yetkilileri Tunus'a kaçabilmemiz için bir iki nokta söylediler fakat o noktalara gitmek için yollar silahlı gruplar tarafından tutuluyordu. Fabrikanın sahibi Hacı Misbah Nail'in oğlu ve bölgeyi bilen birkaç adamı ile birlikte Türk işçiler olarak bizi iki arazi aracı ile önden kontrol eden bir rehber aracılığı ile dağ yollarından ve patikalardan kaçarak Tunus sınırına getirildik. Sınırda birçok ülkeden ve Libya'dan insanlar Tunus'a geçmek için bekliyordu. Vize ve oturum sıkıntısı nedeniyle çile çekiyorlardı. Biz pasaportlarımızı kaptırmadan geçtiğimiz için önce Tunus'a geçtik sonrada Türk Hava Yolları ile İstanbul'a geldik. Buradan da ben ve Zafer Çalışkan Gaziantep'e geçerken iki çocuk babası Eyüp Kaya ise Çorum'a gitti. O iç savaş ortamından kaçıp Türkiye'ye gelebildiğim ve çoluk çocuğuma kavuşacağım için çok mutluyum. Libya'da istikrar sağlanmadığı sürece bir daha gitmeyeceğim" dedi.

Son yaşanan olaylardan dolayı Libya'yı yarım milyondan fazla insanın terk ettiği, sorunun devam etmesi halinde 3 milyondan fazla kişinin bu olaydan etkileneceği kaydedildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Tunus Libya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? Açıklama yaptılar mı? Kameralara yakalanan çiftten açıklama geldi mi? DEM Parti kapatılacak mı? Bakan Tunç konu ile ilgili ne söyledi? İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri kim oldu? Fikri Doğan kimdir?
500

Yorumlar (1)

başar ünal:

geçmiş olsun,bizler daha burdayız bugünde uçaklar trablusu bombalamaya başladı :(

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title