Haberler

Tacize Karşı Tekvandocu Üniversiteli Kızlar Geliyor

Uludağ Üniversitesi Tekvando Topluluğu, son haftalarda kadına şiddet olaylarının artması üzerine kız öğrencilere savunma eğitimi vermeye başladı.

Uludağ Üniversitesi Tekvando Topluluğu, son haftalarda kadına şiddet olaylarının artması üzerine kız öğrencilere savunma eğitimi vermeye başladı.

Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesinin ardından tedirgin olan kadınlar, savunma sporlarına yönelmeye başladı. Uludağ Üniversitesi bünyesinde bulunan Tekvando Topluluğu genç kızlara bu sporu öğrenmeleri için kapılarını açtı. Yaklaşık 50 kız öğrenciyle eğitimlerine Uludağ Üniversitesi Spor Salonu'nda başlayan topluluk, genç kızlara teorik ve uygulamalı eğitimlerle kendilerini saldırılardan nasıl koruyabileceklerini ücretsiz olarak öğretiyor.

"OLUMSUZLUĞU KADINLARIN LEHİNE ÇEVİRMEK İSTİYORUZ"

Projenin çıkış noktasının son zamanlarda yaşanan kadına şiddet olaylarının olduğunu dile getiren tekvando hocası Mustafa Aslan, "Bu durumları önleyici herhangi bir uygulama yok. Kadınlar kendilerini güçsüz hissediyor. Olumsuz gibi görünen bu durumu kadınların lehine çevirmek istiyoruz. Eğitimlerimizi öncelikle üniversite personeli ve öğrencileri için başlattık. Ancak şu an Bursa'nın her kesiminden kadına savunma eğitimi veriyoruz. Projemiz sadece kadınlara yönelik değil. Aynı zamanda erkeklere de kadına yönelik tutum ve davranışlar için bilgilendirme eğitimleri veriyoruz. İki taraflı bir eğitim planladık. Uludağ Üniversitesi Tekvando Topluluğu olarak şu an 50 arkadaşımıza üniversitemizin spor salonunda eğitim veriyoruz. Eğitimimizin temeli yaşadıkları bir saldırıyı bertaraf edebilmeleri üzerine kurulu. Kendilerini savunabilme kabiliyeti ve özgüven kazanmalarını sağlayacağız" dedi.

"KADINLARI HAFİFE ALMAYIN"

Projeyi arkadaşlarının sayesinde öğrendiğini dile getiren öğrenci Sevda Köksal, "Yapabileceğimden emin değildim. Ancak son olaylardan sonra katılmaya karar verdim. Şu an iyi gidiyor. Psikolojik olarak beni çok rahatlattı. Önceden yolda tedirgin oluyordum, şimdi kasıla kasıla yürüyorum" dedi.

Saldırganları uyaran Köksal, "Kadınları hafife almayın. Siz fark etmeden biz gizli gizli çalışıyoruz. Sürprizle karşılaşabilirsiniz. Ona göre ayağınızı denk alın" şeklinde konuştu.

"AYNI SORUN DOKTORLAR İÇİN DE GEÇERLİ"

Bu projeyi kendilerine sunduğu için Uludağ Üniversitesi'ne teşekkür eden öğrenci Berna Özdemir, "Özgecan Aslan bizimle aynı yaşta. Ne zaman ne ile karşılaşacağımız belli değil. Şu anda en azından kendimizi nasıl savunacağımızı biliyoruz. Ben Tıp Fakültesi'nde okuyorum. Son zamanlarda doktorlara da saldırılar oluyor. Bu açıdan da bana çok fayda sağlayacak" dedi.

"EĞİTİMLERİMİZ TAMAMEN ÜCRETSİZ"

Günlük hayatta kadınlar için çeşitli sorunlar çıkabileceğini dile getiren antrenör Merve Çakmak, "Bizi koruyanlar her zaman yanımızda olmuyor. Kendimizi bir şekilde korumamız gerekiyor. Bu yüzden bu sporun öğrenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sadece kendi korumakla kalmıyor kişiyi sosyal olarak da etkiliyor. İnsanların kendisini ifade etme yönleri de gelişiyor. Ayrıca bu eğitimler tamamen ücretsizdir. Eğitimlere katılmak isteyen bütün kadınlar Uludağ Üniversitesi Spor Müdürlüğü'ne gelip eğitimlere başlayabilir.

"ŞOKA GİRMEK YERİNE KARŞILIK VEREBİLECEKLER"

Uludağ Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini söyleyen antrenör Onur Yasemin, "Son yaşanan olaylardan dolayı salonumuzu daha farklı şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Biraz tekvandonun dışına çıktık. Sonuçta hepimizin çevresinde bayanlar var. Kız kardeşlerimiz, kız arkadaşlarımız var. Bir şekilde hepsinin kendilerini koruması gerekiyor. Yani hiç yapmamaktan da iyidir. En azından biraz tecrübe ediniyorlar. Bu durumlarda neler yapılması gerektiğini bilirler. O an geldiğinde şoka gireceklerine belki akıllarına gelir de bu şekilde karşılık verirler.

"ARTIK BİZE DE KARŞI KOYABİLİYORLAR"

Erkek öğrencilerden Samet Güler ise şunları söyledi:

"Biz her zaman onların yanlarında olamıyoruz. Günlük hayatta insanın başına neler geleceği belli olmuyor. Kendilerini savunmaları lazım. Yakın zamanda olan olaylardan da bunu gördük. Gelsinler, güçlensinler, kendilerini geliştirsinler. Bunlar yapmaları gereken şeyler. Buraya gelen arkadaşlarımızdaki değişiklikleri görüyoruz. İlk geldiklerinde hepsi gerçekten hamdı. Şimdi olgunlaşmaya başladılar. Belirli derecede kendilerini savunabiliyorlar. Zayıf bir erkeğe göre gerçekten iyiler. Bize tekmeler atıyorlar, ayaklarını açabiliyorlar. Günlük hayatta bir nebze olsun kendilerini savunabilecek bir noktaya geldiler. Biz bundan çok memnunuz. Arkadaşlarımızla gurur duyuyoruz. Karşılıklı müsabakalar yapıyoruz. Hatta bazen bizi sakatlayabiliyorlar. Bütün kadınların bu sporu öğrenmelerini istiyoruz". - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Uludağ Üniversitesi Mustafa Aslan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title