Haberler

Suriye'de Zulmün Adı 'Şeriat'!

Güncelleme:

Suriye'de Rakka ve ilçesi Tel Abyad'ın kontrolünü elinde bulunduran IŞİD burada adeta halkın korkulu rüyası oldu.

ACIMASIZ ÖRGÜT BİR ANDA HER TARAFA YAYILMIŞTI

Suriye'de üç yıldır devam eden savaş ülkenin tamamen karışmasına ve insanların her türlü kıyıma uğramasına sebep oldu. Ülkede yaşanan en büyük kaos ise savaşan taraflar arasında sürekli dengelerin değişmesi sebebiyle yaşanıyor. Akçakale'nin karşı tarafında bulunan Tel Abyad önce Özgür Suriye Ordusu tarafından Esed güçlerinden alınmış, sonra kendi aralarında çatışarak burayı bir türlü paylaşamamışlardı. Tel Abyad'ta asıl paylaşılamayan nokta ise sınır kapısı. Türkiye'ye açılan kritik kapı en son Ahraruş Şam Grubunun elinde bulunurken, tüm ilçeyi kontrolü altında bulunduran Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) bağlı El Hamza tarafından ele geçirdi. IŞİD, El-Kaide'nin Suriye kolu olarak bilinen Nusra Cephesi adlı örgüt ile Ahraru'ş- Şam ve Özgür Suriye Ordusu'nu da yanına alarak birlikte ele geçirdiği Rakka'dan daha sonra diğer müttefiklerini uzaklaştırıp kente tek başına hakim olduğunu duyurdu. Düşmanlarına çok acımasız davranan IŞİD kısa süre içerisinde Halep'in kuzey ve batı kırsalı, Bustan el-Kasr, İdlib kırsalı ve Sermada kenti de Özgür Suriye Ordusu ile savaşan IŞİD'in kontrolüne geçti. Lazkiye'nin kuzey kırsalı ile geçen yıl mart ayında kimyasal silah saldırısına uğrayan Halep'in Han el-Asel kasabası ise Esed güçlerinin elindeyken, IŞİD'e bırakılmış, örgüt burada çok sayıda sivili idam ettiğini açıklamıştı. IŞİD son olarak Türkiye sınırındaki Azaz kentini de Özgür Suriye Ordusu'nun elinden alarak ele geçirdiği bildirilmişti.

İKİ ERKEĞİN MOTOSİKLETE BİNMESİ BİLE YASAK

IŞİD'in özellikle Rakka ve Tel Abyad'ı ele geçirmesinden sonra başta Türkmenler olmak üzere birçok Özgür Suriye Ordusu mensubu ve sivil ülkelerinden kaçarak Akçakale Sınır Kapısından Türkiye'ye geçiş yaptı. Adeta cehennemden kaçar gibi Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin IŞİD hakkında anlattıkları insanları şoke edecek türden. Suudi Arabistanlı Ebu Şeyma isimli IŞİD liderinin kontrolündeki Tel Abyad'ta insanlar nasıl yaşayacağını şaşırmış durumda. Açlık ve hastalığın kol gezdiği Tel Abyad'ta en fazla huzursuzluk meydana getiren konu IŞİD'in "şeriat kuralları" olarak dayattığı yasaklar. Sol elle yemek yiyenin, burkasız dolaşan kadının, kol kola gezen evli çiftlerin görülmesi halinde cezalar veriliyor. Sadece sigara içmenin cezası bile 20 bin Suri para cezası ile 80 kırbaç cezası. Türkiye'ye gelenlerin anlattığını göre, yasaklar o kadar fazla ki iki erkeğin arka arkaya binerek motosiklette yolculuk yapmaları dahi Tel Abyad'taki yasaklarda yerini almış. Tel Abyad'ta vicdanları en çok rahatsız eden dayatma ise, 12 yaşına geldiği halde evlendirilmeyen kızlara karşı uygulanıyor. IŞİD örgütü elemanlarının uyarılarına rağmen ailelerin kızlarını küçük yaşta evlendirmemeleri halinde, ailenin ve küçük kızın "seçme hakkı" elinden alınıp evlenmesi için zorla bir örgüt mensubuna veriliyor.

ZULME KILIF, ŞERİAT

IŞİD'in diğer din mensubu olan Suriyelilere de tahammülü yok. Buldukları tüm Ermenileri öldürdükleri kaydedilirken, son olarak bu ilçedeki Ermeni Kilisesi de karargah amaçlı içerisinde bulunduğu Özgür Suriye Ordusu nedeniyle havaya uçuruldu. IŞİD militanlarının çoğu çocuk olduğundan yaptıkları da sorgulanmıyor. Şeriatın gerekleri gibi sunulan haksızlıklar arasında, esir olarak yakalananların meydanlarda boğazları kesilerek öldürülmesi de yer alıyor. Zaten örgüt öldürdüklerini de, öldürme yöntemini de gizlemeyip açıklama yapıyor. IŞİD'ın tüm bu yaptıklarına bulduğu gerekçe, Şeriat. Yaptıklarını haksızlık olarak kabul etmeyen IŞİD'in, kendilerine yönelik eleştirilere "Biz Şeriatın gereğini yapıyoruz" dedikleri öğrenildi.

IŞİD KİME HİZMET EDİYOR?

Suriye liderliğini Ebubekir Bağdadi'nin yaptığı örgüt, 2006 yılında Irak'ta, el Kaide'nin bir kolu olarak kurulmuştu. Irak İslam Devleti lideri Ebubekir el Bağdadi'nin 2013 Nisan'ında el Nusra Cephesi ile birleşerek Irak Şam İslam Devleti'ni kurduklarını açıklamasının ardından el Nusra'nın lideri Ebu Muhammed el Golani, bu birleşmeye karşı çıkmış ve el Kaide lideri Eymen Zevahiri'ye bağlılığını ilan etmişti. Bu tarihten itibaren el Nusra ile Irak Şam İslam Devleti ayrı örgütler olarak yoluna devam etmişti. Son çatışmalarda el Nusra, diğer Özgür Suriye Ordusu'nun başını çektiği muhalif gruplarla birlikte hareket etmeye başlamıştı. El Kaide Lideri Eymen El Zevahiri, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile bir bağlantılarının bulunmadığını ve IŞİD'in eylemlerinden sorumlu olmadıklarını açıklamıştı.

'KARINLARI DEŞMEDEN GİTMEYECEĞİZ'

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) kendilerini Suriye'den çıkarmak isteyen grupları hedef alanlara yönelik çok sert açıklamalar yapıyor. Mısır'da yayımlanan el-Yovmu's- sabi gazetesinin haberine göre, IŞİD Sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani, bir sosyal paylaşım sitesinde yayımladığı görüntülü mesajında başta Nusra Cephesi olmak üzere diğer silahlı gruplara sert uyarılarda bulundu. Ebu Muhammed el-Adnani, silahlı gruplar arasındaki iç savaştan sorumlu tuttuğu Nusra ve İslami Cephe'yi hileci ve hain olarak niteledi.
Kendilerini Suriye'den çıkarmaya yönelik çabalara değinen IŞİD Sözcüsü Adnani, "IŞİD'i Suriye'den çıkarma çabaları, kafatasları kırılmadan, boğazlar kesilmeden ve karınlar deşilmeden sonuç vermeyecektir" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Türkiye Suriye Rakka Işid Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title