Haberler

Saçını Boyattığı İçin KPSS'de Bir Yılı Yanan Kıza Adli Destek

Güncelleme:

Bursa Barosu Başkanı Demiröz, saçını boyattığı için KPSS'ye giremeyen genç kız için "Asla bu haksızlığa boyun bükülmemeli, hakkını yargı önünde aramalıdır." dedi.

Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, Adana'da saçını boyattığı için KPSS sınavına giremeyen genç kız için, "Asla bu haksızlığa boyun bükülmemeli, genç kız hakkını yargı önünde aramalıdır" dedi.

Adana'da, 24 yaşındaki Pelin Derya'nın KPSS giriş belgesindeki fotoğrafında saç renginin farklı olması üzerine sınava alınmamasına tepki yağıyor. Her insanın saçını, uzatmak kesmek gibi rengini değiştirme hakkının da olduğunu belirten Baro Başkanı Demiröz, şöyle konuştu: "O kişinin bir hak kaybına uğraması, hukukla bağdaşır bir durum değildir. Hiç kuşkusuz saç sadece bir insanın kimliğini belirlemede tek ölçü değildir. Bu, saç boyama cezası gibi bir şey. 'Sen misin saç boyayan. O zaman sen bu haklarını kaybettin' demek gibi bir şeydir bu. O sınavdaki görevlilerin hepsinin şahsi sorumlulukları var. Kadın ısrarla 'ben bu kişiyim' demiştir. Kendisinin kimlikteki kişi olduğunu inatla söylediğinden hiç şüphem yok. Bu durum karşısında şu yapılabilirdi. Bu kişinin iddiası karşılığında tutanak tutularak sınava girmesi sağlanabilirdi. Bu kişinin kastedilen kişiyle aynı olup olmadığı sorgulanıp bulunabilirdi. Bununla ilgili teknik imkanlar vardı."

Onun farklı kişi olduğunu iddia eden devletin yanıldığını söyleyen Başkan Demiröz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durumdan ortaya çıkan tüm sorumluluk ve sakıncaları devlet üstlenmek zorundadır. Bu arkadaşımız şahsi sorumluluk gereği kişilerden de devletten de tazminat talep edebileceği gibi, bana göre bu hakkının kendisine yeniden sağlanmasını, yeni bir sınava girerek bu hakkını kullanmak isteyebilir. Merkezi sistem bir sınavın hakkının bu kişiye tanınıp tanınmayacağı belirlenir. Genç kız farklı kişi olduğu gerekçesiyle sınava alınmamış, hakkı kullandırılmamıştır. Devlet görevlileri aracılığıyla bunu uygulamıştır. Genç kızın ya tazminat ya da haklarını yeniden elde etmek için yargı yolu açıktır. Bu arkadaş haklarını kullanabilir. Bu hakları elde edeceğine tüm yüreğimle inanıyorum. Genç kız, bu haksızlığa asla boyun bükmemelidir. Hakkını yargı önünde istemeli. Bu kişinin idare mahkemesinin bu işlemin iptali yönünde olumlu bir karar alacağı yönünde inancım var." - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ekrem Demiröz KPSS Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title