Haberler

Osmanlı Padişahlarının Tuğraları Türbelerine Asılıyor

Bursa’daki hat sanatçılarının hazırladığı 5 sultanın tuğraları türbelerine asılıyor.

Bursa'daki hat sanatçılarının hazırladığı 5 sultanın tuğraları türbelerine asılıyor.

Bab-ı Nun Gelenekli Sanatlar Derneği üyesi hattatlar Mahmut Şahin, Ali Özden, Mustafa Özay, şehirde medfun bulunan 5 sultanın orijinal tuğralarını çizdi. Naht sanatçısı Recep Ulu da kıl testeresi ile ağaçtan keserek çıkarttığı tuğraları, üzerine altın varak kaplayarak göz kamaştıran bir tabloya dönüştürdü.

Osman Gazi'nin tarihi kayıtlarda tuğrası görülmediği için şehirde medfun bulunan 5 sultanın imza olarak kullandıkları tuğralar türbelerine asılıyor. Orhan Gazi, Murad-ı Hüdavendigar, Yıldırım Beyazıt, İkinci Murad ve Çelebi Mehmed Han'ın imza yerine de kullandıkları tuğraları levhalaştırıldı. Bursa'daki 5 sultan türbesinden ilk tuğra Çekirge'deki Murad-ı Hüdavendigar Türbesi'ne asılırken, Çelebi Mehmed Han'ın Yeşil Türbe'deki tuğrası kapıdan girişte ilk göze çarpan eser oluyor.

"TUĞRALAR PADİŞAHLARIN İMZALARIDIR"

İstanbul Üniversitesi'nin giriş kapısının üzerinde bulunan Abdulfettah Efendi'nin yazmış olduğu, üstünde T.C. yazan 80 yıllık tuğranın ortaya çıkarıldığını ifade eden Bab-ı Nun Gelenekli Sanatlar Derneği ve Kültür Bakanlığı hat sanatçısı Mahmut Şahin, "Tuğralar ile alakalı yasaklamalar kalkınca biz de Bursa'da bulunan 5 Osmanlı padişahının türbelerine asılmak üzere tuğralar hazırladık. Evvela türbedeki alana göre boyutlandırma yaptık. Daha sonra ahşaptan kesip altın varaklarla yapılan tablolar, türbelerin büyüklüklerine uygun olarak tasarlandı. Sultanların tuğralarının şekli, bizim çalışmamız değil, kendi fermanlarının üzerinden alınmış orijinal halleridir. Tuğralar padişahların imzalarıdır" diye konuştu.

"TUĞRA YASAĞININ ANLAMI KALMADI"

Bursa Ulucami'yi restore ettiren Sultan Abdülmecid Han'a ait bir tuğranın Cumhuriyet'in ilk yıllarında kanunen yasak olması sebebiyle kaldırıldığına işaret eden Mahmut Şahin, "Aslında yasaklar çok anlamsız geliyor. Tarihi çeşmenin üzerinde Osmanlıca, 'Sahib'ül hayrat vel hasenat' yazıyor. Çeşmeye ayrıca dönemin devlet başkanı olan padişahın tuğrasını da yapmışlar. Yani tarihi çeşmede bu eski Osmanlı tuğrası olmasının şu andaki devletin idaresine herhangi bir zarar vermesi mümkün değil ama o dönemde yazı düşmanlığı olduğu için, Osmanlı tuğralarını yasaklayan kanun da çıkarıldığı için bunları kazımışlar. Günümüzde bu tuğraların devletin şekline yönelik bir eylem olmadığı, Cumhuriyetimize sonuna kadar sahip çıktığımız biliniyor. Onun için tuğraları yasaklayan kanunun bugün işlerliğinin kalmadığını düşünüyorum. Meclis'te bu kanunun kaldırılması ile alakalı kanun çalışması olduğunu duyuyoruz. Bu kanuni düzenlemeyi, gelenekli sanatları icra edenler olarak destekliyoruz. 6 Osmanlı padişahından bahsettik, 5 tanesine tuğra asacağız. İlk Osmanlı tuğrasını Kosova'da bulunan Sultan Murad'ın türbesine astık. Şimdi de Bursa'daki türbelerine tuğraları asmak nasip oldu" dedi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mahmut Şahin Recep Ulu Ali Özden Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title