Haberler

Mut'ta Erkenci Kayısı Hasadı Başladı

Güncelleme:

Dünyanın en erkenci kayısı üretim merkezi olarak bilinen Mersin'in Mut ilçesinde erkenci kayısının hasadına başlandı.

Dünyanın en erkenci kayısı üretim merkezi olarak bilinen Mersin'in Mut ilçesinde erkenci kayısının hasadına başlandı. Turfanda kayısının 20 TL'den alıcı bulması üreticiyi sevindirdi.

Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Başkanı Mehmet Ali Acar, bu yıl kayısı hasadından 80 bin ton, erikten ise 40 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin toplam erkenci sofralık kayısı ihracatının 35–40 milyon doları bulduğunu, bu rakamın yüzde 60'ını ise Mut'un gerçekleştirdiğini belirten Acar, "İlçede geçen yıl 76 bin 500 ton sofralık kayısı üretildi. Bu rakamın 20 bin tonu ihraç edildi. Yaklaşık para olarak karşılığı ise 25 milyon doları buldu. Bu yıl 30 bin ton kayısı ihracatı yapılması bekleniyor. İlçede 55 bin 240 dekar alanda kayısı üretimi yapılacak" şeklinde konuştu.

2014 yılında kayısı rekoltesinin 80 bin ton olacağını söyleyen Acar, "İlçede ağırlıklı olarak, Precoce de Thriyinthe, Septik, İtalyan tokalı, Tokaloğlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Şekerpare ve Çağataybey cinsi kayısı üretimi yapılmakta. Kaliteli üretim derken Mut kayısısı akla gelmektedir. Örtü altı kayısının bugün ilk turfandası 20 TL'den değer buldu. Kayısıda iç piyasada sadece Ankara, İstanbul, İzmir değil artık Türkiye'nin her bölgesine, dış piyasada ise genel ağırlıklı Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz" dedi.

Erkenci kayısı hasadının Mayıs ayının ilk haftasında yapıldığını vurgulayan komisyoncu tüccar Ercan Memek, "Aslında erkenci kayısı hasadı 30 Nisan itibari ile başlar ve Haziran'a kadar devam eder. Ama bu yıl havalarında ılık geçmesi nedeniyle hasat erken başladı" dedi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Ali Acar Türkiye Mersin Mut Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 23 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title