Haberler

'Köle' Olarak Bile İstenmiyorlar!

Güncelleme:

Şanlıurfa'dan Kırşehir'e giden mevsimlik tarım işçilerinin bir kısmına çadır dağıtılmadı.

Başbakanlığın talimatı sonucu 2010 yılından itibaren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yolladığı bütçelerle mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşulları iyileştirilmeye başlanmıştı. 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP)' adı altında yürütülen bu uygulamanın illerdeki yürütücüleri İl Özel İdaresi kurumları. Toplu halde bulunan mevsimlik tarım işçilerinin insani koşullarda yaşamlarını sürdürmek amacıyla; çadır, ulaşım, eğitim, çöp konteynırı, elektrik, tuvalet ve banyo gibi birçok ihtiyacını karşılamakla yükümlü olan İl Özel İdaresi kurumları, genelde çalışmalara mart aylarında başlıyor. Bir önceki yıldan kalan çadırların da değerlendirildiği proje kapsamında, ihtiyacın yetersiz kalması durumunda yeni ihaleler açılarak eksiklikler giderilip, mayıs ayında tarım işçilerine teslim ediliyor. Ancak tüm bu hizmetlerin engellenmesine, tarım işçilerinin çalışmak için gittikleri köy sakinlerinin tek bir itirazı yetiyor.

'TEK SUÇUMUZ GÜNEYDOĞU'DAN GELMEK'

Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesindeki Gölcük köyüne 15 gün önce yerleşen yaklaşık 120 Urfalı tarım işçisi aile de, gittikleri köylüler tarafından istenmeyenlerden. Çevre köy ve illere yerleşen çoğu tarım işçisine çadır verildiğini duyan ve gören bu aileler, bulundukları ilin yetkililerine ulaşıp altı ay boyunca kalacakları yerin sıkıntısını duyurmaya çalıştı.
Memleketinde arazisi bulunmadığı ve başka işi olmadığı için Harran'dan Kırşehir'e giden 43 yaşındaki altı çocuk babası Fehmi Polat, "15 gün önce Gölcük köyüne geldik. 120 aileyiz burada. Pancar, ayçiçeği, soğan tarlası neresi olursa çoluk-çocuğumuzla çalışıyoruz. Kimseye karışmıyoruz, kimseye sıkıntı çıkarmıyoruz. Biz işimize bakıp ekmek paramızı kazanmaya bakıyoruz. Ama köylüler tarafından burada istenmediğimiz söyleniyor. Bunun için de bize çadır kurulmayacakmış. Başbakan'dan Kaymakam'a kadar sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Biz buraya tatil yapmaya gelmedik. Ekmek paramızı kazanmaya geldik. Devlet de bizim çalışma şartlarımızı, çocuklarımızın durumunu gözetsin. Başka illerdeki ve köylerdeki herkese çadır, tuvalet, banyo ve elektrik verilirken bize hiçbir şey verilmiyor. Tek suçumuz Güneydoğu'dan gelmek." diyerek yetkililere seslendi.

KÖYLÜLERİN CANI İSTEMEDİ DİYE ÇADIR İHALESİ İPTAL EDİLDİ

Tarım işçilerinin seslerini duyurmayı başardığı Çiçekdağı Kaymakamı Yusuf Turhan da, üç gün önce yanlarına gelip hem çaylarını içti hem de sorunlarını dinledi. Tarım işçilerinin öne çıkan iki talepleri oldu. Birisi çadır, diğeri elektrik… Henüz iki buçuk ay önce ilçede kaymakam olarak göreve başlayan Turhan, tarım işçisi ailelerin ihtiyaçlarının neden karşılanmadığını sorduğu İl Özel İdaresi yetkililerinden, köylüler tarafından istenmediklerini, bu sebeple çadır ihalesinin iptal edildiğini öğrendi. Gölcük köylüleri, her ne kadar ucuz ücretlerle çalıştıkları için kendilerinin işine yarasa da Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nden gelen insanları istemiyor. İddiaya göre, köylüler çadırların kurulmaması için tarım işçileri hakkında İl Özel İdaresi yetkililerine şikayette bulundular. Kırşehir İl Özel İdaresi yetkilileri de, tarım işçilerinin insani yaşam ihtiyaçlarını görmezlikten gelerek, sırf 'köylüler istemedi' diye geçen ay yapılması planlanan 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamındaki ihaleyi iptal etti.

KAYMAKAM: KAN UYUŞMAZLIĞI VAR

Gazete İpekyol'a konuşan Kırşehir'in Çiçekdağı İlçesi Kaymakamı Yusuf Turhan ve İl Özel İdaresi yetkilileri, köylülerin tutumu karşısında çaresiz kaldıklarını adeta itiraf etti.

Kaymakam Yusuf Turhan, "Ben iki ay oldu burada kaymakamlığa başlayalı. Biliyorsunuz bu işler planlanır, ondan sonra bir ihale aşaması olur ve ihale edilir. Buradaki mevzu şudur. Buradaki projelendirme ve ihale aşaması kaçırılmış yani yapılmamış. Gölcük'le ilgili o plandan çıkarıldı. Yazı daha dün geldi elime. Plandan çıkarılmış. Bunun nedeni de yereldeki sıkıntılardan kaynaklanıyor. Mevsimlik tarım işçileriyle, köylüler arasında bir kan uyuşmazlığı veya bir iletişim kopukluğu oluşmuş. Mevzu bu. Ben dün bizzat yerindeydim. Gittim mevsimlik tarım işçilerimizin çaylarını içtim. Sıkıntılarını bu sene çözmeye çalışacağız. Bu sene çadır kaldı gibi duruyor ama biz yine de zorlayacağız yetişmesi için. Yani Özel İdareler nezdinde yapabileceğimiz bir şey varsa, çünkü sezon yeni başladı. Daha uzun zaman var. Yapılabilir bir pozisyon varsa bunu yapmak istiyoruz. Ama bizim üzerinde durduğumuz şey çadır kent olmazsa bile orada üç, dört kişiye geçici elektrik aboneliği yapmak. En azından o çadırlara bir elektrik verelim ki, o insanlar hayatlarını idame ettirsinler. Böyle bir çalışmamız var. İnşallah salıya netleşmiş olur." diye konuştu.
Kırşehir İl Özel İdaresi yetkilileri de, Gölcük köylülerinin kendilerine şikayette bulunmasından sonra geçen ayın 29'unda yapılacak olan ihaleyi iptal ettiklerini belirtti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Çiçekdağı Şanlıurfa Kırşehir Gölcük Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (1)

KIRŞEHİRLİraco7240@hotmail.com:

EVET BENCE DE....KÖYLÜLER KANSIZLIK YAPMIŞ..........

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title