Haberler

Kadınlar Çiğ Köftede de Erkeklere Meydan Okudu

Güncelleme:

Diyarbakır'da eski bir taş evi kafeye dönüştürerek işleten 3 kadın, ramazan çiğ köftesi yaparak, "çiğ köfte yoğurmak erkek işidir" diyenlere meydan okudu.

Diyarbakır'da eski bir taş evi kafeye dönüştürerek işleten 3 kadın, Ramazan çiğ köftesi yaparak, "çiğ köfte yoğurmak erkek işidir" diyenlere "hodri meydan" yanıtını verdi.

Diyarbakır'da Ramazan ayının vazgeçilmez lezzeti olan çiğ köfte, her yıl olduğu gibi bu yıl da kentin dört bir yanında kurulan tezgahlardaki yerini aldı. Ancak önceki yılların aksine bu yıl kadınlar da çiğ köfte sektörüne girdi. Kentin merkez Sur ilçesinde eski bir taş evi kafeye dönüştürerek işleten 3 kadın, çiğ köfte de yapıp satmaya başladı. Kafelerinde yoğurdukları çiğ köfteyi, daha sonra iftar saatinin yaklaşması ile birlikte Gazi caddesinde kurdukları tezgaha indiren kadınlar, "çiğ köfte yoğurmak erkek işidir" diyenlere "hodri meydan" yanıtını verdi.

Kadınlardan Ebru Çermik, arkadaşları Asuman Özçınar ve Şefika Fetahgil ile iki yıl önce bir kafe açmaya karar verdiklerini belirtti. Ancak farklı bir şey yapmak istediklerini bu nedenle ana caddelerden birinde bir dükkan tutmak yerine, her tarafı tarih olan Sur ilçesindeki eski bir taş evini işletmeye çevirdiklerini ifade eden Çermik, "Otantik bir mekan oluşturmak istedik. Bu nedenle burayı seçtik. Taş ev olduğu için yazları serin, kışları ise sıcak oluyor. Sürekli yeni bir şeyler deneyerek, kendimizi hep bir adım öteye götürmek istiyoruz" dedi.

İşletmelerinde ilk olarak Türkiye genelinde meşhur olan Diyarbakır kahvaltısını menülerine eklediklerini anlatan Çermik, "Ancak bunu yaparken bile diğerlerinden farklı bir şeyler düşündük. Hem çeşidi arttırdık hem de fiyatı düşürdük. 35 çeşit kahvaltılık sunuyoruz. Kendi özel soslarımız var. Kahvaltının yanında yine birçok lezzeti müşterilerimize sunuyoruz. Waffle'ın hamurunu bile kendimiz yapıyoruz" diye konuştu.

"KISIR YAPTIĞIMIZI SANANLAR OLDU"

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte de bu ayın vazgeçilmez lezzetlerinden olan çiğ köfte servisi yapmaya başladıklarını kaydeden Çermik, kentte ilk defa kadınların çiğ köfte yapıp sattığını aktardı. Yaptıkları çiğ köftede malzemeyi bol kullandıkları için vatandaşların ilk başta "kısır" yaptıklarını sandığına dikkat çeken Çermik, "Ramazan ayı olması nedeniyle çiğ köfte yapmak aklımıza geldi. 'Neden biz de yapmayalım' diye düşündük. Bir kez gelip tadına bakanlar, daha sonra sık sık gelmeye başladılar. Bu alanda kesinlikle erkeklere meydan okuyoruz. Asuman hanımın çiğ köftesini yiyen müdavimi oluyor" diye konuştu.

"KADINLARIN BECEREMEDİĞİ İŞ YOK"

Çiğ köfteyi yoğuran kadınlardan Asuman Özçınar ise, Siverekli olduğunu belirterek, orada daha çok kadınların çiğ köfte yaptığını ancak Diyarbakır'da çiğ köfte deyince akla erkeklerin geldiğini ifade etti. 15 yıldır çiğ köfte yoğurduğunu anlatan Özçınar, şunları söyledi:

"Çiğ köftenin ham maddesi ev biberidir. Buna da biz kendimiz yapıyoruz. Yine birçok çiğ köftecinin aksine yaparken su yerine buz kullanıyoruz. Bu da çiğ köftenin şişmemesini sağlıyor. Çiğ köfte yoğurmak ciddi anlamda enerji istiyor. Ancak kadınların beceremediği bir şey yok. Tüm halkımızı Ramazan ayı bitmeden çiğ köftemizi tatmaya davet ediyoruz." - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Çermik Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title