Haberler

Hayatı Paylaşmanın Önündeki Engel Kaldırılacak

Çorum'da, engelli bireylerin toplumla bütünleşmesinin önündeki engellerin kaldırılması için çalışma başlatıldı.

Toplumun bir parçası olan engellilerin günlük hayatta yaşadıkları sorunların tespiti amacıyla Hitit Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Yrd.Doç. Dr. Nur Şat ve Fen Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Tuğçe Göver tarafından Çorum Engel Haritası adlı proje hazırlandı.

Çorum Belediyesi'nin de destek verdiği proje kapsamında akademisyenler, gönüllü öğrenci ve engelli derneklerinin temsilcileriyle il genelindeki tüm mahallelerde saha çalışması yapılacak. Bu sayede engelli bireylerin yaşadıkları sorunlar yerinde tespit edilerek raporlaştırılacak ve buna göre bir yol haritası belirlenerek çözüm yolları geliştirilecek.

Türkiye'de bir ilk olacak projeyle hem engelli bireylerin yaşam standartlarının yükseltilmesine katkı sunulacak hem de engelli bireylerin dışında geçici engellilik yaşayanlarla, yaşlı ve çocuklu bayanlarında hayatları kolaylaştırılarak kentte daha rahat dolaşmalarına imkan sağlanacak.

Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Yrd.Doç. Dr. Nur Şat, engellileri eve hapseden bir toplum olduğumuzu belirterek, "Engellilerimiz dışarı çıkmasınlar, dışarıdaki faaliyetlere katılmasınlar gibi bir tutumdayız. Biz bu projeyle onların sokağa çıkmasını ve onlarla birlikte yaşamayı istiyoruz" dedi.

Yrd.Doç. Dr. Şat, projeyle engelli bir bireyin yaşamını idame ettirirken karşılaştığı sorunları tespit ederek bu engellerin haritasını ortaya çıkaracaklarını belirtti. Bunun için il genelindeki bütün mahallelerde saha taraması yapacaklarını anlatan Yrd.Doç. Dr Şat, "Pazaryerleri, camiler, kamu kurumları, sokaklar, alışveriş merkezleri gibi yerleri ziyaret edeceğiz. Ziyaretlerde engellilerin bu mekanları kullanırken ne gibi güçlükler çektiklerinin tespitini yapacağız. Tespitlerin rastgele olmaması için proje ekibimize standartlar eğitimi verilecek. Ayrıca, ekiplere çalışmalarda akademisyenlerimiz eşlik edecek" diye konuştu.

Engellerin aşılmasında halk desteğinin önemine dikkat çeken Şat, bu süreçte halkında kendilerine yardımcı ve yol gösterici olmalarını istedi.

Projenin adından dolayı yanlış anlaşılmaların olabileceğine işaret eden Şat, "Amacımız, ilde yaşayan engellilerin haritasını çıkarmak değil, engelli vatandaşlarımızın önündeki engelleri tespit ederek onların kaldırılmasını sağlamak. Engellilerimizin önündeki kırmızı ve yeşil noktaları tespit etmek. Bu çalışmayı rapor haline getirip ilgili makamlara ileteceğiz. Şehrin fotoğrafını çekeceğiz, engel haritasını çıkaracağız. O haritaya bakarak engelliler için ne yapabiliriz olgusunu sağlamak istiyoruz. Bu konuda engellilerimiz ve ailelerinden destek alıyoruz. Üniversitemiz her anlamda destek veriyor. Çorum halkından da gönüllü arkadaşlarımıza destek olmaları, onlardan bilgi almalarını, iyi niyet ve sabır göstererek destek olmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Şat, proje sonunda engelli dostu işyerleri, esnafa beyaz bayrak hediye edeceklerini ve bu kurum ve kuruluşların engelli dostu olduğunu herkese göstereceklerini belirtti.

Son yıllarda engellilik konusunda toplumda duyarlılığın arttığına dikkat çeken Şat, şunları söyledi: "Bu konuda bir farkındalık var. Yeterli mi? En güzelini isteyen bir toplum için yeterli değil. Ama doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum. İyi niyetli olmanın bütün yolu çabuk yürümemizde etkili olacak. Halkımızda bir çok şeyin farkında. Farkında olmak için bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Bu noktada üniversitemiz de bilgilendirme çalışmaları yapıyor. Bilinçlenen halkımızda daha duyarlı hale gelip bize destek oluyorlar. Bu proje ile insanların engellerin daha çok farkında olacağını düşünüyorum. Bize en azından soru soracaklar. Engel derken nasıl bir engel. Bizim bir rampamız var ama bu uygun mudur? diye düşünüyorum. Bu kadar kapsamlı bilinçlenme toplumun her kesimine sirayet edecektir. Üniversitemizde birim olarak engelli öğrencilere yönelik çalışmalarımız var. Üniversitemize gelen engelli öğrencimiz varsa hemen onunla iletişime geçiyoruz. Çalışmalarımızı ve desteklerimizi anlatıyoruz. Onlardan gelen talepleri alıyoruz. Her birimde öğretim görevlilerimiz olduğunu söylüyoruz. Bizim çalışmalarımızın iki ayağı var. Birincisi eğitim önündeki engelleri kaldırmak. Eğitim almalarında bir sıkıntı varsa onu gidermeye çalışıyoruz. İkincisi ulaşım. Bu alanda da yaşadıkları fiziksel engeller varsa onları tespit edip yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi.

ENGELLİLER İÇİN PROJE ÜRETELİM

Çorum Engel Haritası projesi sorumlularından Fen Edebiyat Fakültesi araştırma görevlisi Tuğçe Göver de, engelliler için çözüm üretemeyen insanların probleminde pir parçası olmamalarını istedi.

Projeye dahil olduğunda hayatında hiç 'keşkelerinin' olmadığını düşündüğünü anlatan Göver, sözlerini şöyle tamamladı: "Sonra baktım engelli sorunlarını göz ardı ettiğimi, engelli vatandaşlar için bir şey yapmadığımı düşündüm ve bu projeyi yapmaya karar verdik. Neler yapabileceğimiz konusunda çalışmalara başladık. Bundan sonraki çalışmalarımda da engelliler için proje üreteceğim. Ben çözüm üretmek istiyorum problem olmak istemiyorum. Çözüm üretemeyen insanların da problemin bir parçası olmasını istemiyorum. Engelliler konusunda artık herkes iki elinin arasına başını koyup düşünmesi gerekiyor.Onlarla sokağa çıkarak beraber hep birlikte görünerek neler yapabiliriz, bunların düşünülmesini istiyorum." - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hitit Üniversitesi Türkiye Çorum Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

EmreMobil-IOS:

Geç bile kalınmıştı bunun için ama yinede sevindirici. Engelsiz bir dünya için el ele vermek gerek. Hayırlı olsun Çorum için bu uygulama :-)

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title